« Zpět

5 otázek pro Akademika roku Petra Zámečníka

| 21. září 2021 - 12:29 | Zprávy

V rámci letošního 19. ročníku Zlaté koruny, tradiční celostátní soutěže stovek finančních produktů v 19 kategoriích, byl opět vyhlášen Akademik roku, tedy jeden z nejaktivnějších členů Finanční akademie Zlaté koruny, která produkty posuzuje a volí vítěze. Letošním Akademikem roku se stal ekonom Petr Zámečník, šéfredaktor Poradci-sobě.cz a Chief Content Officer EMA data.

Cena Akademik roku bývá každoročně udělována akademikovi, který se svým hodnocením soutěžních produktů nejvíce přiblíží produktům vítězným (celá Finanční akademie má 400 členů - nezávislých odborníků). Oceněna je tak jeho odborná znalost i profesní zkušenost. Letos podruhé hrálo v kritériích volby velkou roli i to, který akademik se nejvíce zapojil do nové poradny na portálu Peníze v roušce (www.penizevrousce.cz). Tuto poradnu Zlatá koruna zřídila na počátku koronavirové pandemie jako bezplatnou „rychlou pomoc“ veřejnosti: je formou diskusního fóra, každý se zde může on-line ptát na cokoli z oblasti financí a odpovídají mu odborníci z řad Finanční akademie Zlaté koruny.

 

  • Šéfujete dva velké významné projekty, které se zabývají financemi, souběžně už řadu let sledujete a hodnotíte stovky finančních produktů ve Finanční akademii Zlaté koruny, a co je pandemie, ještě skoro denně lidem radíte a odpovídáte v poradně penizevrousce.cz. Jak a proč to stíháte?

Na to se často ptám sám sebe :-). Finanční gramotnost a finanční vzdělávání je oblast, která mě hodně baví, a tak si na to čas vždycky rád najdu.

 

  • Co lidi v oblasti rodinných financí dnes nejvíc trápí? V internetové poradně Zlaté koruny, kde jim intenzivně pomáháte řešit aktuální finanční problémy, vidíte, kam se ty nejčastější posunuly a jaký mají obsah…

V poslední době se v dotazech stále více zrcadlí finanční potíže domácností, zejména se splácením dluhů. To, čeho jsem se obával s nástupem pandemie a následným omezením ekonomiky, nás teď nejspíš skutečně dohání…

 

  • Co udělala koronakrize s finanční gramotností u nás? Zlepšila se, nebo naopak?

I když koronakrize je nejspíš pro nás všechny až moc dlouhá, na posun finanční gramotnosti, je to velmi krátká doba. Sleduji dlouhodobě nejrůznější průzkumy finanční gramotnosti, a podle nich k mírnému zlepšování dochází – ovšem v řádu desítek let. Nicméně tím, jak se nyní změnila společenská a ekonomická situace, se objektivně víc lidí o své rodinné finance hlouběji zajímá, takže je velmi pravděpodobné, že se zlepšování finanční gramotnosti urychlí.

Finanční gramotnost ovšem není jen o znalostech. Aby se zlepšila, musí nejprve lidé pochopit její pravou důležitost, tedy mít skutečný zájem na včasném a efektivním řešení svých finančních záležitostí. Pak k tomu musí získat potřebné a dostatečné informace, a nakonec tyto informace uplatnit ve finančním rozhodování a jednání. Celý tento proces je dlouhodobý.

 

  • Kde globální pandemie naše finance v nejbližší době zasáhne nejvíc a co může běžný občan udělat, aby její dopad zmírnil?

Pandemii řešily vlády i centrální banky přívalem peněz do ekonomiky. Centrální banky tiskly peníze (likviditu) a vlády hasily ekonomické problémy dluhem, který narostl do nebývalých výšek. To se již nyní projevuje ve zvyšující se inflaci, která zjevně ještě nedosáhla svého vrcholu. Domácnosti tak mají ohrožené své úspory. Pokud je ponechají na běžných a spořicích účtech, kde se podle dat České národní banky kupí, tak budou ztrácet hodnotu.

Obrana proti inflaci ale není jednoduchá. Státní dluhopisy a dluhopisové podílové fondy příliš nevynáší a současnou inflaci nemají moc šancí pokořit, zbývají tedy fondy korporátních dluhopisů, kde je ovšem vyšší riziko, nebo akciové fondy a akcie, které se ale pohybují na mnoha trzích na historických maximech… V současnosti hodně lidí investuje, nebo chce investovat do nemovitostí, ovšem i jejich ceny jsou hodně vysoko a není vyloučené, že je i na tomto trhu cenová bublina. Ideálním způsobem ochrany je rozložení investic do více aktiv.

Další riziko vidím v možnosti nástupu hluboké recese plynoucí z předlužení států a vlád. To jsme zažili v Evropě po finanční krizi z let 2008 až 2009, kterou také řada vlád řešila rostoucím dluhem, který je o pár let později „dohnal“. Stačí si vzpomenout na „prasátka“ – PIIGS – Portugalsko, Itálii, Irsko, Řecko a Španělsko, které stály na pokraji krachu (a Řecko dokonce za jeho krajem). V dohledné budoucnosti by se situace mohla opakovat. A Česká republika s extrémním růstem zadlužení, které je tvořené pouze z poloviny koronakrizí, a z poloviny růstem mandatorních (ze zákona povinných) výdajů, k tomu má „skvěle“ nakročeno… Bohužel.

 

  • Vaše stěžejní odborné téma je finanční poradenství. Před dvěma lety jste v zásadním rozhovoru zhodnotil jeho tehdejší stav, pojmenoval hlavní nedostatky, a jako to „nej“ pro budoucnost této branže jste označil společenskou odpovědnost. Jaký názor máte dnes?

Společenská odpovědnost a zejména odpovědné investice (ESG) jsou témata, která rezonují stále, a ještě víc. Klienti finančních poradců se o ně zajímají v rostoucí míře a i finanční poradci je nabízejí častěji, než před dvěma lety.

A finanční poradenství? To vnímám jako jeden ze základních pilířů finanční gramotnosti. Nikdo nemusí (a ani nemůže) být odborníkem na všechno. To ostatně ani není cílem finanční gramotnosti. Cílem je umět udělat dobré rozhodnutí – např. nechat si poradit od profesionála. Alluring teens wall crosser in accidental lesbian fucking with horny border officer Super Hot Mandy Shows Us What Shes Got And Shes Still Got Plenty Blonde teen Lily Rader gets punished by boyfriends big dick Horny officer picked up an undocumented immigrant Two horny schoolgirls sharing the teachers cock Close up view of lesbian pussy pleasure A Dodgeball Where Youll Get Naked And Expected To Fuck Amazing Afternoon Hookup with Mom Agreeable milf gets a doggy position fucking Samantha Saint, Jayden Cole, Shyla Jennings and masturbation with a dildo Monique Symone Gets Picked Up And By W fuck pornjk.com Ovšem je důležité umět posoudit, kdo tím profesionálem opravdu je.

I když se celá branže finančního poradenství hodně profesionalizuje, stále to neznamená, že každý, kdo působí jako finanční poradce, je skutečný profesionál. Jako v kterémkoli jiném oboru, jsou i zde lidé hodně dobří, lidé průměrní, a pak... ti ostatní. Vybrat si pro sebe toho správného finančního poradce proto snadné není. Ale určitě to mnohem lépe zvládne člověk, který se o svět financí aktivně zajímá a umí si vyhledat relevantní informace, než ten, kdo je finančně negramotný.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.