« Zpět

Svět pojišťoven aneb selfie Zlaté koruny III.

| 20. června 2014 - 1:00 | Zprávy | Životní pojištění

Co se děje pod pokličkou soutěže Zlatá koruna? Podívejte se na „účastníky závodu“ optikou nezávislého finančního experta Miroslava Škváry, dlouholetého člena Finanční akademie.

Pojištění zdraví, života i majetku
V oblasti životního a neživotní pojištění i letos najdeme několik zajímavých inovací a novinek. Konkurence svědčí především klientům, kteří mají z čeho vybírat. Vybrat si dobré pojištění není vůbec jednoduché. Každý z nás máme svoje specifické požadavky, zdravotní stav nebo majetkové poměry, takže nás nejde dát do jedné šablony. Stále platí, že jsme ochotni si pojistit majetek, ale o životní pojištění je zájem nižší. Lidé se například pojistí pro případ úrazu, ale pojištění invalidity nepovažují za důležité.
Když se podívám do zákulisí pojišťovacího byznysu, tak zde probíhá aktivní bouřlivá diskuse. Čeho se týká? Jedna věc je vyrobit na centrále produkt, ale někdo ho musí  nabídnou, lépe řečeno přímo „prodat“ klientovi. Ta diskuse se vede o způsobech distribuce, o makléřských sítích v podobě multilevel marketingu a broker „poolech“. Důležitým tématem je nákladovost investičního životního pojištění. Ale vždy jde v diskusích o peníze. Jaké provize má dostat získatel? Regulace v oblasti penzijního spoření ukázala, že regulovat provizi taxativně není správné řešení. Představce si, že by za prodej auta byla stanovena provize 15.800 Kč a vyplývala z HDP. Absurdita, co?
Evropská unie v současné době připravuje několik významných změn v regulaci distribuce pojištění, jde zejména o zásadní novelu směrnice o zprostředkování pojištění (Insurance Mediation Directive, IMD II) a o nařízení o klíčových informacích pro zákazníka pro retailové investiční produkty (Packaged Retail Investment Products, PRIPs). A v neposlední řadě stojí před pojišťovnami, ČNB a Českou asociací pojišťoven diskuse o připravovaném zákonu. Novela zákona 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích bude patrně znovu brzy předložena ke schválení.
 
Zlatá koruna po dvanácti letech
Jak je vidět, svět financí je pestrý. Zlatá koruna a jejích 15 kategorií, resp. 16 kategorií i s "Novinkou", zahrnuje vše důležité, s čím se může klient setkat. Někteří letošní výherci již v minulosti ochutnali chuť vítězství a na galavečeru se ocitli v záběrech kamer poněkolikáté. Z mého pohledu je za těmito výsledky každodenní práce, dále snaha o vylepšení produktu a nalezení přidané hodnoty pro klienta.
Té sebevědomé dámě (rozumějte Zlatou korunu) přeji mnoho úspěchů a energie do dalších let. Měla by i nadále zůstat majákem ve světě financí, který dokáže klienty objektivně informovat a poskytovatelům soutěžit v čestném boji.
A konec konců ani klienti nestojí stranou. Rozhodují o vítězích v hlasování veřejnosti, kde se letos sešlo úctyhodných 100 900 hlasů. Oproti tomu vypadá třísetčlenný tým odborníků, kteří hlasují v produktových kategoriích soutěže, jako hrstka jedinců. Jenomže taková "hrstka" je ve skutečnosti největší porotou, jaká na území České republiky hodnotí finanční produkty.  
 
 
První díl pojednání "Bydlíme na úrok" zaměřený na financování bydlení naleznete zde:
 
Druhý díl "Jak zhodnotit úspory" nalezte zde:
 
 
Autor:
Ing. Miroslav Škvára, 
Lektor finanční gramotnosti
 
Poznámka:
Selfie
Selfie je typ fotografického autoportrétu, pořízeného z ruky za pomocí digitálního fotoaparátu či chytrého telefonu. Ve slovníku Oxford Dictionaries Online je popsán jako „fotografie sebe sama, běžně pořízená chytrým telefonem nebo webkamerou a nahrána na sociální síť“.
Zdroj: Wikipedia.com

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.