« Zpět

Bydlíme na úrok aneb selfie Zlaté koruny I.

| 13. června 2014 - 10:45 | Zprávy | Hypotéky

Co se děje pod pokličkou soutěže Zlatá koruna a finančního trhu? Podívejte se na „účastníky závodu“ optikou nezávislého finanční experta Miroslava Škváry, dlouholetého člena Finanční akademie.

Tento rok je ve znamení „selfie“, tak mne napadlo se na soutěž Zlatá koruna podívat z trochu jiného úhlu. Selfie Zlaté koruny (ZK) by nám ukázalo sebevědomou dámu, která je moudrá, ví mnoho informací a je užitečná svému okolí. Usmívá se a je přívětivá!
Sama soutěž vznikla již v roce 2003 a tudíž má již dlouhou tradici. Všem příznivcům ZK je jasné, že se za posledních 12 let svět financí v mnoha směrech změnil. Vezmu to pro přehlednost po jednotlivých kategoriích.
 
Bydlím, bydlíš, bydlíme…
Dvě soutěžní kategorie přímo souvisejí s financováním bydlení. Mám na mysli 5 stavebních spořitelen a 15 bank, které aktuálně poskytují hypoteční úvěry. Stavební spořitelny mají jednu obrovskou výhodu, jejich produkt je podporován státem, i když méně než v minulosti. A mají také věrné spořitele. Poskytovatelé hypoték si mnohem více konkurují. Je jich na trhu 15 a fungují na jiném principu, nemohou jednou za rok svým klientům strnout od 300 do 320 korun za roční vedení vkladového účtu. Svého klienta si musejí najít i bez lákadla státní podpory. Nejdůležitějším barometrem pro klienta je úroková sazba za poskytnutý hypoteční úvěr. 
 
zdroj: Hypoindex.cz (údaje platné k 29. 5. 2014)
zdroj: Hypoindex.cz (údaje platné k 29. 5. 2014)
 
Křivka Fincentrum Hypoindexu letí od roku 2010 dolů a určitě nikdo z odborníků nepředpokládal, že se v dubnu 2014 zastaví na rekordních 2,88 %. Je také třeba připomenout, že v roce 2013 se refinancovalo cca 120.000 hypotečních úvěrů, takže bylo o co bojovat. Každá banka přivítá bonitního klienta s historií a zafixuje ho na dalších 5 let. Pohled na stranu stavebních spořitelen také ukazuje pokles. Ale v tomto případě je to pokles pro klienta méně radostný, týká se spořicí složky. Základní úrokové sazby spořicích tarifů se pohybují na 3 úrovních: 1%, 1,5% nebo 2 %.
 
Tabulka 2: Základní úrokové sazby spořicích tarifů stavebních spořitelen (platné k 29. 5. 2014)

 

Úroková sazba

ČMSS

1,50%

MPSS

1,00%

RSTS

1,50%

SSČS

1,00%

WSTS

2,00%

 
Ale vraťme se mezi soutěžícím ve Zlaté koruně. Jeden nápad mne zaujal. Je to Rádcova hypotéka z dílny Raiffeisenbank. Jedná se o několik konkrétních doplňkových služeb pro zájemce o financování koupě nemovitosti hypotečním úvěrem. Jde třeba o pomoc s výběrem vhodné nemovitosti, právní pomoc při sepsání kupní smlouvy, posouzení technického stavu nemovitosti, zpracování odhadu ceny nemovitosti pro účely poskytnutí hypotéky a o vyjednávání o slevě z požadované kupní ceny. Balíčky těchto služeb jsou nabízeny zdarma.
Samozřejmě mne při seznamování s touto inovativní službou napadla otázka. Co se stane když to vyjde, či nevyjde? Odměnou banky je podíl na vyjednané slevě z požadované kupní ceny. Pokud se slevu nepodaří vyjednat, jsou služby poskytnuty zdarma. Dobrý nápad. Málokdo z nás má více zkušeností s prodejem nemovitosti, tak proč nedat šanci odborníkům. Pro pořádek uvádím, že ji zatím využilo 212 uživatelů.
 
Autor:
Ing. Miroslav Škvára, 
Lektor finanční gramotnosti
 
Poznámka:
Selfie
Selfie je typ fotografického autoportrétu, pořízeného z ruky za pomocí digitálního fotoaparátu či chytrého telefonu. Ve slovníku Oxford Dictionaries Online je popsán jako „fotografie sebe sama, běžně pořízená chytrým telefonem nebo webkamerou a nahrána na sociální síť“.
Zdroj: Wikipedia.com

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.