« Zpět

Akademik roku 2020. Pomoc Finanční akademie v době koronavirové

| 14. srpna 2020 - 7:00 | Zprávy | Účty

Letošní 18. ročník Zlaté koruny poprvé nebyl vyhlášen na galavečeru, ale formou online včetně kategorie Akademik roku. Tato tradiční kategorie se letos dočkala výrazné změny v oblasti výběru jejího vítěze. Vzhledem k aktuální mimořádné koronavirové situaci byl zvolen akademik, který se nejvíce zapojil do pomoci lidem v rámci nového projektu Zlaté koruny Peníze v roušce. Gratulace náleží paní Michaele Knotkové!

Finanční akademie je skupina odborníků, jejichž úkolem je každý rok zodpovědně a nestranně hodnotit produkty v soutěži Zlatá koruna. Hodnotit mohou akademici až v 18 kategoriích určených pro spotřebitele i podnikatele včetně Novinky roku. „Na začátku soutěže bylo naším cílem vytvořit model, který bude sice subjektivním hodnocením odborníků, ale nestranný a díky multikriteriálnímu hodnocení i co nejvíce objektivní. Vytvořili jsme tedy Finanční akademii, ve které jsou odlišně zaměřené skupiny odborníků. Od samotných zástupců finančních společností, jejich produktových manažerů, přes prodejce a zprostředkovatele, podnikatele až po akademickou sféru, zástupce médií a nezávislé experty. Začali jsme od doporučení na takové odborníky, kteří jsou zodpovědní a hodnotí opravdu nestranně dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Postupně jsme se dostali až k dnešním téměř 400 členům Finanční akademie a rozšířili ji o FinTech akademii. Na základě zkušeností hodnocení a ve spolupráci s VŠE a Institutem ekonomických studií UK jsme také upravili samotný algoritmus hodnocení tak, abychom dostali výsledky, které budou opravdu odrážet trh a zejména potřeby klientů,“ popisuje začátky Finanční akademie zakladatel a ředitel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal a dodává: „Troufám si tvrdit, že dnešní vážený multikriteriální model hodnocení s velmi přísnými parametry a podmínkami je tím nejlepším možným, není však jednoduchý. Akademici nad samotným hodnocením stráví bez jakéhokoliv nároku na odměnu ročně i hodiny svého času. A někteří jsou aktivní celých 18 let fungování soutěže!“

Cena Akademik roku bývá každoročně udělována akademikovi, který se svým hodnocením soutěžních produktů nejvíce přiblíží produktům vítězným. Oceněna je tak jeho odborná znalost, profesní zkušenosti a široký rozhled v nabídce finančních produktů. V letošním roce však přišla pandemie koronaviru a ovlivnila chod snad každého podniku, každé domácnosti, na což zareagovala Zlatá Koruna spolu s Finanční akademií projektem Peníze v roušce. Proto tedy v této mimořádné situaci bylo ocenění Akademik roku uděleno tomu, kdo se v této pomoci zapojil nejvíce.

Peníze v roušce, co by diskusní webový rádce, vznikl právě na pomoc proti následkům koronaviru. Široká veřejnost v něm může klást otázky ohledně finančních produktů z oblasti osobních i podnikatelských financí a dozvědět se, jak ochránit svoje peníze a zachovat si finanční zdraví. Na konkrétní dotazy odpovídají odborníci z Finanční akademie. „Zlatá koruna dokázala překonat problémy způsobené covid-19 nápaditým projektem Peníze v roušce, ve kterém její členové Finanční akademie bezprostředně odpovídají na stovky dotazů veřejnosti. Na tento projekt reagovali i diváci několika televizních kanálů, kterým se projekt mimořádně líbil, a kteří při této příležitosti děkovali za jeho odstartování“, dodává předseda Finanční akademie prof. Michal Mejstřík, který sám i několik dotazů z portálu Peníze v roušce zodpověděl na TV Nova v pořadu Nova je s vámi. Celkem je na portálu penizevrousce.cz už téměř tisíc dotazů a odpovědí.

Paní Michaela Knotková, členka Finanční akademie, zareagovala v rádci Peníze v roušce na více než čtyři desítky dotazů z různých oblastí. Jako poděkování za její pomoc jí byl předán titul Akademik roku 2020 a cena od partnera soutěže Vysoké školy ekonomie a managementu, stipendium dle vlastního výběru. Vysoká škola ekonomie a managementu se dlouhodobě v rámci filantropie snaží umožnit vzdělání udělováním stipendií jak sociálně slabším, tak i nadějným nebo kariéru končícím sportovcům (na základě smluv s Českým olympijským a Českým paraolympijským  výborem). V současné době na VŠEM studuje v různých kategoriích kolem šedesáti stipendistů a spolupráce se Zlatou korunou tento počet jistě navýší. Uvítáme proto s radostí možnost poskytnout stipendium vítězce soutěže Akademik roku, Michaele Knotkové s vědomím, že vzdělání je nejen osobním příslibem pro budoucnost, ale i nadějí na lepší život celé společnosti,“ komentuje rektor Vysoké školy ekonomie a managementu prof. Milan Žák.

Velmi si vážím ocenění Akademik roku 2020, které jsem získala. Je to pro mě velké překvapení. S Finanční akademií spolupracuji od roku 2017 a ve finanční sféře působím od roku 2012. Moc mě to baví a naplňuje a vlastně i toto ocenění je toho malým důkazem. :-) Děkuji za hodnotnou cenu v podobě stipendia pro studium na VŠEM a těším se na další vzdělávání“, říká k ocenění Michaela Knotková.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.