« Zpět

Úvěrové pojištění odstraní riziko nezaplacení vydaných faktur

| 10. listopadu 2009 - 10:30 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Základním prvkem úvěrového pojištění je ochrana věřitele před rizikem nezaplacení ze strany kupujícího – jistota, že pokud pohledávku nezaplatí odběratel, pojišťovna tuto skutečnost považuje za pojistnou událost a částku sníženou o spoluúčast sama uhradí. 

Základním prvkem úvěrového pojištění je ochrana věřitele před rizikem nezaplacení ze strany kupujícího – jistota, že pokud pohledávku nezaplatí odběratel, pojišťovna tuto skutečnost považuje za pojistnou událost a částku sníženou o spoluúčast sama uhradí.
V praxi každý výrobce či obchodník žije v nejistotě, zda mu kupující skutečně zaplatí. Pokud nedochází k placení včas anebo dokonce vůbec, musí prodávající vynaložit mimořádné úsilí k zabezpečení úhrady dlužné částky, což často znamená se i zdlouhavě soudit.
Pro malou nebo i střední firmu je jakákoliv nezaplacená faktura vždy zdrojem nákladů navíc. Přitom každý výpadek v příjmech firmy je velkým rizikem: může vést k omezení likvidity, snížení schopnosti dostát závazkům a může vést až k úpadku.
Pojištění kryje rizika nezaplacení i bankrot dlužníka
Pojištění kryjící rizika nezaplacení od odběratelů zboží či služeb dokáže pokrýt jak nebezpečí vyplývající z náhlé ekonomické nerovnováhy dlužníka, tak i třeba politický nebo teritoriální vliv zvenčí – zatímco první rizika jsou přítomná běžně v tuzemsku, druhá skupina nejistot provází zpravidla exportní operace.
Platební neschopnost odběratele
Nejčastěji se věřitel setkává s platební neschopností odběratele. Obvykle se třeba i donedávna solventní a bezproblémový obchodní partner propadne do neschopnosti hradit své závazky, a tudíž je zahájeno insolvenční řízení. Toto jsou momenty, které solidní úvěrové pojištění běžně kryje.
Pojištění pro velké podniky i docela malé firmy
Struktura nabízeného úvěrového pojištění je uzpůsobena tak, že umožňuje všem klientům bez rozdílu jejich velikosti, právní formy a výše obratu plné využití nabízených služeb pojišťovny.
Databáze krachujících varují včas
Komerční úvěrová pojišťovna EGAP, a.s., má k dispozici neustále aktualizované rejstříky firem v konkurzu, navržených do konkurzu, firem v reorganizaci či v likvidaci. Na rozdíl od pojištěného můžeme díky tomu okamžitě zjistit, zda dlužník krachuje nebo má jeho neplacení jiný důvod (platební nevůle). Podle toho pak doporučuje svému klientovi další postup.
Pojištění pomáhá s financováním
Úvěrové pojištění navíc napomáhá podnikatelským subjektům získat financování pojištěných pohledávek. Pojištění zde slouží jednak jako ochrana před rizikem, že kupující nezaplatí, a také jako zajištění pro banku, která úvěr na financování pohledávek poskytne.
Pojistné v relaci promile
Přestože se v úvěrovém pojištění pojistné plnění pohybuje v řádech milionů korun, standardní pojistné se pak ale pohybuje v řádech promile z fakturované částky.
Přímé přínosy pojištění pohledávek:
Ochrana ROZVAHY – pojištění objektivizuje netto hodnotu pohledávek
PREVENCE – pojištění přispívá k rozvoji credit managementu
FINANCOVÁNÍ – pojištění slouží jako záruka za bonitu pohledávek zastavených bance
Ochrana CASH FLOW – pojištění zaručuje inkaso nesporných pohledávek
"Outsourcing" RIZIKA na pojišťovnu – rozvoj ostatních klíčových činností podniku

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.