« Zpět

Pojištění finančních rizik

| 23. března 2010 - 11:01 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Pojištění finančních rizik představuje oblast pojištění, která zatím není širší podnikatelské veřejnosti příliš známa, nabízí však velmi zajímavé možnosti – proto je různými podnikatelskými subjekty využívána stále častěji. Mezi pojištění finančních rizik se řadí především pojištění úvěrů, záruk a dále pak pojištění různých finančních ztrát. V oblasti pojištění záruk se dnes můžeme na českém pojistném trhu setkat především s pojištěním záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, pojištěním smluvních záruk, pojištěním záruky za celní dluh a záruky za spotřební daň.


Pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře je širší veřejnosti asi nejznámějším pojištěním finančních rizik, které provozují komerční pojišťovny.
Další pojištění smluvních záruk – se nabízí především stavebním a dalším dodavatelským firmám a představuje v dnešní době na českém trhu pojištění s patrně největším růstovým potenciálem. Pojištění je klientům poskytováno buď na jednu konkrétní stavbu či dodávku, nebo ve formě rámcové pojistné smlouvy. Smluvních záruk je celá řada, můžeme jmenovat například záruku za akontaci, nabídku, řádné provedení smlouvy či za zádržné.
Pojištění záruky za celní dluh se sjednává pro případ nezaplacení splatných závazků pojištěných uloženými orgány celní správy. Do budoucna lze očekávat rozvoj tohoto typu pojištění především v souvislosti s rozmachem obchodu s východními trhy.
Dalším využívaným produktem je pojištění záruky za spotřební daň. Rizikem jsou opět splatné závazky pojištěného, které byly uloženy orgány daňové správy. Pojištění se sjednává pro případ nezaplacení vyměřené spotřební daně včetně jejího příslušenství orgánu daňové správy, za které pojišťovna poskytla ručení.
Pod pojištěním různých finančních ztrát si můžeme představit téměř cokoliv a závisí jenom na poptávce klienta, možnosti kvantifikovat riziko a schopnosti najít pojišťovnu ochotnou dané riziko pojistit. Standardně se můžeme již dnes na českém trhu setkat s pojištěním nekonání akce, ať již sportovní nebo kulturní nebo s tzv. pojištěním „hole-inone“, tedy pojištěním „rizika“ pořadatele golfových turnajů, že hráč golfu trefí předem určenou jamku na první úder.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.