« Zpět

Podnikatelé mají změnu pojišťovny komplikovanější (postup)

| 19. ledna 2010 - 11:49 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Jedním z práv pojištěnce a v této souvislosti i podnikatele – osoby samostatně výdělečně činné – je ve zdravotním pojištění právo na změnu zdravotní pojišťovny, kdy standardně lze změnit zdravotní pojišťovnu jednou za 12 měsíců, a to vždy k 1. dni kalendářního čtvrtletí

Jednou ročně může změnit svoji zdravotní pojišťovnu kdokoli. Ale pro OSVČ z toho plynou další povinnosti, zvláště, když pojišťovnu nezměnil k začátku roku.
.
Jsou pouze tři výjimky, kdy není nutné nuto lhůtu dodržet, a to v případech, kdy
zdravotní pojišťovna vstoupí do likvidace, nebo
je u zdravotní pojišťovny zavedena nucená správa, popřípadě
Ministerstvo zdravotnictví zjistí nerovnováhu v hospodaření zdravotní pojišťovny a vyhlásí ve sdělovacích prostředcích konkrétní den.
Poté mohou pojištěnci těchto pojišťoven oprávněni změnit zdravotní pojišťovnu v kratší lhůtě. Ke změně pak může dojít k 1. dni kalendářního měsíce, nejdříve však k 1. dni kalendářního měsíce následujícího po jedné z výše uvedených skutečností. Například, vstoupí-li zdravotní pojišťovna do likvidace 6.1.2010, mohou její pojištěnci přestoupit k jiné zdravotní pojišťovně k datu 1.2.2010.
Podnikatelé musejí provést řadu změn
Zatímco pro zaměstnance proces změny zdravotní pojišťovny začíná i končí povinností informovat svého zaměstnavatele, pro podnikatele je změna náročnější. Využije-li podnikatel právo na změnu zdravotní pojišťovny, musí z hlediska plnění povinností ve zdravotním pojištění učinit zejména následující:
přihlásit se k placení pojistného u nově zvolené zdravotní pojišťovny jako osoba samostatně výdělečně činná,
předložit této nově zvolené zdravotní pojišťovně doklad o výši záloh na pojistné, vypočtených z vyměřovacího základu a placených u dosavadní zdravotní pojišťovny – potvrdí na příslušném formuláři zdravotní pojišťovna, od které OSVČ odchází,
přesměrovat platby záloh na pojistné na účet zdravotní pojišťovny, ke které OSVČ přestoupila (za předpokladu, že samostatná výdělečná činnost je hlavním zdrojem příjmů, v opačném případě není povinností zálohy platit) a ukončit placení záloh u bývalé zdravotní pojišťovny,
předložit všem (zpravidla dvěma – viz výše) zdravotním pojišťovnám, u kterých byla tato osoba v rozhodném období (kalendářním roce) pojištěna, Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné a ve vazbě na výši zaplacených záloh uhradit i případný doplatek pojistného.
Zálohy nemusejí platit všichni
Povinnost placení záloh na pojistné na zdravotní pojištění se vztahuje na ty OSVČ, pro které je jejich podnikatelská činnost hlavním zdrojem příjmů. Naopak od placení záloh jsou ze zákona v prvním roce samostatné výdělečné činnosti osvobozeny osoby, které nemají určen minimální vyměřovací základ (např. důchodci, studenti, osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o 1 dítě do 7 let věku nebo nejméně o 2 děti do 15 let věku) a dále jsou z povinnosti placení záloh vyňaty osoby, pro které je jejich samostatná výdělečná činnost vedlejším zdrojem příjmů.
Postup při změně pojišťovny OSVČ
Pokud OSVČ během rozhodného období změní zdravotní pojišťovnu, musí odvést těmto pojišťovnám poměrnou část pojistného, a to podle doby pojištění u každé z nich. Za měsíce, ve kterých bylo podnikání hlavním zdrojem příjmů, musí podnikatel odvést zdravotní pojišťovně, u které byl v té době pojištěn, pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu (tj. konkrétně za rok 2009 zaplatí OSVČ měsíční zálohu nejméně ve výši 1590 Kč).
OSVČ je povinna předložit do 8 dnů po podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období (rok 2009) všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla v tomto období pojištěna, vyplněný formulář Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné. V Přehledu je OSVČ dále povinna uvést vyměřovací základ a pojistné vypočtené z vyměřovacího základu včetně záloh na pojistné na další období. Jestliže se dodatečně změní údaje v Přehledu (např. z důvodu změn v daňovém přiznání), je OSVČ povinna oznámit tyto změny do 8 dnů ode dne, kdy se o nich dozvěděla, a to všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla v rozhodném období pojištěna, a do 30 dnů (opět ode dne, kdy tyto změny zjistila) doplatit dlužné pojistné.
Analogicky platí obdobné podmínky například i pro spolupracující osoby osob samostatně výdělečně činných s ohledem na skutečnost, zda je samostatná výdělečná činnost spolupracující osoby jejím hlavním nebo vedlejším zdrojem příjmů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.