« Zpět

Nemáme na letenky, končíme, oznámila cestovní kancelář

| 7. července 2011 - 9:58 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Strávit letní dovolenou u moře chtěla více než stovka klientů liberecké cestovní kanceláře Via Vera. Bohužel zůstanou doma. Cestovka totiž vyhlásila úpadek. V zahraničí zůstalo 31 lidí. Jde už o čtvrtý letošní případ krachu cestovní kanceláře. Důvod? Via Vera nemá na letenky, za které by se její klienti dostali do Řecka a Turecka.

V Liberci zkrachovala cestovní kancelář Via Vera, která se specializovala hlavně na zájezdy do Řecka. Kancelář byla pojištěná, klienti dostanou peníze za zaplacené zájezdy zpátky.
Strávit letní dovolenou u moře chtěla více než stovka klientů liberecké cestovní kanceláře Via Vera. Bohužel zůstanou doma. Cestovka totiž vyhlásila úpadek. V zahraničí zůstalo 31 lidí. Jde už o čtvrtý letošní případ krachu cestovní kanceláře. Důvod? Via Vera nemá na letenky, za které by se její klienti dostali do Řecka a Turecka.
„I přes veškerou snahu a úsilí se nám nepodařilo zajistit úhradu letecké přepravy klientů. Ekonomická situace v posledním období neumožňuje naší firmě pokračovat v práci,“ informovala na webových stránkách společnosti její jednatelka Věra Krebsová s tím, že dnes u libereckého soudu podá návrh na insolvenci. Třicet jedna klientů, kteří zůstali v zahraničí, se však o svůj návrat bát nemusí. Cestovka totiž byla pojištěna proti úpadku, a to u slovenské Union pojišťovny. „Pojišťovna zajistí dopravu zpět do Čech čtrnácti klientům, kteří se mají 12. července vracet z Kréty,“ ujistila mluvčí pojišťovny Judita Smatanová. Další desítka turistů se nachází v Řecku, převážně na Rhodosu, a zbylých sedm je v Turecku. Podle pojišťovny se měli včera vrátit. Cestu zpět měli totiž zaplacenou. Až cestovní kancelář podá návrh na úpadek, jejích přibližně 120 zákazníků dostane peníze za neuskutečněnou dovolenou zpátky. „Uhradíme všechny oprávněné nároky klientů Via Vera do vyhlášení jejího úpadku,“ dodala Smatanová.
Lidé, kteří namísto slunné pláže zůstali doma, pojišťovna vyzývá, aby se na ni písemně obrátili. Vyplnit mají formulář „hlášení pojistné události“ na jejích webových stránkách nebo se telefonicky obrátit na zákaznické centrum. „Klienti mají nárok na vrácení peněz do šesti měsíců,“ sdělil Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří.
Via Vera působila na trhu 14 let. Specializovala se zejména na zájezdy do Řecka. Bývalé klienty její krach překvapil. „Před třemi lety jsme s nimi byli na Rhodosu. Dovolená to byla skvělá. Všechno klapalo, nebyl žádný problém. Docela mě mrzí, že museli skončit. Ale cestovek je čím dál více, konkurence na trhu je asi obrovská,“ řekla MF DNES paní Jana z Liberce.
Via Vera není jedinou cestovní kanceláří, jež v posledních letech v Libereckém kraji zkrachovala. Loni vyhlásila bankrot českolipská cestovka Svobodná cesta. V Chorvatsku tehdy zůstalo 44 turistů. Naštěstí i ona byla pojištěná a do Čech se vrátili autobusem. O rok dříve musela skončit i liberecká Balkan Travel. Kvůli krizi prodala sotva 40 procent zájezdů a banka jí odmítla poskytnout úvěr. V létě 2004 pak zbankrotovala velká cestovní kancelář Travel Market z Liberce. Pojišťovna se musela postarat o více než 400 lidí v zahraničí. Majitelé cestovky pak kvůli zpronevěře skončili před soudem.
Letošní počet zkrachovalých cestovních kanceláří na začátku hlavní turistické sezony je podle Okamury nadprůměrný. „Jako důvod jejich konce vidím chybnou ekonomickou rozvahu, protože počet prodaných zájezdů se meziročně zvyšuje,“ vysvětlil.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.