« Zpět

Magistrát se letos opět spoléhá na pojištění

| 8. prosince 2010 - 11:24 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Pražský magistrát má před případnými žalobami ze strany občanů, kteří utrpějí zranění na chodnících plných sněhu, letos opět ochránit pojištění. Z něho by měli poškození občané dostat odškodnění, pokud se rozhodnou ho na magistrátu vyžadovat. Se začátkem letošní zimy se však zatím ještě nikdo nepřihlásil.

Žádní lidé se s žádostí o odškodnění za úraz na neuklizených chodnících zatím nepřihlásili
Pražský magistrát má před případnými žalobami ze strany občanů, kteří utrpějí zranění na chodnících plných sněhu, letos opět ochránit pojištění. Z něho by měli poškození občané dostat odškodnění, pokud se rozhodnou ho na magistrátu vyžadovat. Se začátkem letošní zimy se však zatím ještě nikdo nepřihlásil.
Novému vedení se nová praxe, kdy za chodník přiléhající k nemovitosti již neodpovídá její majitel, ale jako jeho vlastník město, příliš nelíbí.
„Tento problém vznikl v parlamentu, takzvanou Kuberovou novelou. Je to špatně řešitelné, a to nejen v Praze, ale i v jiných městech. Je třeba ale říci, že počet úrazů nějak výrazně nevzrostl,“ řekl Právu pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
Jeho první náměstek Karel Březina (ČSSD) dodal, že město je pro případy odškodnění pojištěno. „Pojišťovna bude požadovat zvýšení pojistného. Zatím se nicméně nikdo nepřihlásil, ale příslušné městské organizace to budou řešit,“ dodal. Pražany však neohrožují pouze neuklizené chodníky. Se zvýšenými teplotami začíná ze střech také padat sníh. Před některými domy jsou již pásky, které chodce upozorňují na nebezpečí zásahu sněhem. „Město samozřejmě odstraňuje sníh ze všech svých budov. Chtěl bych apelovat na další majitele nemovitostí, aby se o sníh ohrožující chodce také postarali,“ řekl k tomu Březina. Svoboda poté dodal, že již začalo svážení sněhu do Vltavy, které má být z celého uklízecího procesu nejnáročnější. Přijde na desítky miliónů korun. „Celkově vzhledem k průběhu zimy náklady na úklid sněhu rok od roku velmi výrazně rostou,“ dodal Svoboda s tím, že konečné číslo bude jasné až na jaře.
Pražští záchranáři zaznamenali k patnácté hodině 242 výjezdů, což je lehce nad průměr. Ošetřili také tři děti, které zranil padající sníh v Divadle v Dlouhé, a jednoho muže, jehož do hlavy zasáhl sníh na Žižkově.
Pomoc muselo vyhledat také osm lehce zraněných lidí, kteří upadli v hlubokém sněhu, a jednoho lyžaře zraněného v parku Ladronka.
Dopravní podnik požádal všechny řidiče aut i kamiónů, aby svou jízdou neomezovali provoz tramvají a autobusů. Problémem je především jízda po tramvajových pásech, která dopravu výrazně omezuje a zpomaluje. Problémy s vypravováním vlaků měli železničáři. Některé soupravy vůbec nevyjely, zbytek nabíral zpoždění.
„Způsobila to nedostatečná rekonstrukce infrastruktury na smíchovském nádraží, inovací prostě ještě neprošel celý pražský železniční uzel. Při mrazivém počasí to způsobuje problémy,“ informoval Právo mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.