« Zpět

Jedna chyba může nepojištěnému živnostníkovi změnit život

| 15. prosince 2014 - 12:22 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Pojištění odpovědnosti podnikatelů se vztahuje na řadu běžných škod z výkonu podnikatelské činnosti. Vůbec přitom nemusí jít o úmysl, ale o prosté chyby z nepozornosti. Živnostníci ale následky svých profesních chyb často podceňují a proti oprávněným nárokům na náhradu škod se nekryjí.

Každý živnostník by si měl uvědomit, že nese odpovědnost za chybu, která může znamenat fatální finanční následky pro jeho rodinný rozpočet i podnikání. 
 
Zatímco u advokátů, lékařů a dalších profesí zákon přímo ukládá chránit se pojištěním profesní odpovědnosti, u mnoha živnostníků jde o jejich vlastní volbu. Přitom i oni se vystavují enormní odpovědnosti za finanční škody nebo za škody na zdraví a majetku. 
 
„Často se u nich setkáváme s neoprávněným očekáváním, že škody způsobené při jejich podnikání budou zrovna tak malé, jako jejich byznys. Ve skutečnosti jsou schopni na svá bedra naložit škody za statisíce i miliony korun, například kvůli chybě instalatéra nebo kvůli nedbalosti. Nesprávným rozhodnutím tak mohou zatížit své rodiny i na desítky let,“ upozorňuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka
Slavia pojišťovny.
 
Slavia pojišťovna např. eviduje případ automechanika, který nechal omylem v motorovém prostoru hadr. Vlivem zahřívání během jízdy se hadr vzňal a požár se následně rozšířit na celé vozidlo. Škoda na autě značky BMW se vyšplhala na 400 tisíc korun. Naštěstí měl automechanik uzavřené pojištění odpovědnosti podnikatele a škodu v plné výši za něj uhradila pojišťovna.   
 
Obecně platí, že každý živnostník by měl zvážit nejen rizika, ale také výši limitu pojistného krytí. To by mělo odpovídat charakteru jeho klientů, poskytovaných služeb i škodám, které lze v rozumné míře předpokládat.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Zahájil jsem živnost automechanika, chtěl bych nabídku pojisteni odpovědnosti na částku cca 1 mil. Kč