« Zpět

Firemní pojištění -zbytečný luxus, nebo základní potřeba?

| 27. dubna 2010 - 9:36 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Každá společnost, bez ohledu na svou velikost nebo pole působení, je běžně vystavena mnoha rozličným rizikům, jež se od sebe odlišují pravděpodobností vzniku určité situace a výší škody, která by tímto způsobem mohla vzniknout. Nabídka pojistných produktů dostupných na trhu pro firemní klienty je dnes opravdu bohatá, ale pochopitelně není možné se pojistit vůči všem existujícím rizikům. Bylo by to jednak ekonomicky velice neefektivní a s ohledem na drobná písmenka, definující nejrůznější výjimky v pojistných smlouvách, i prakticky nedosažitelné.

Každá společnost, bez ohledu na svou velikost nebo pole působení, je běžně vystavena mnoha rozličným rizikům, jež se od sebe odlišují pravděpodobností vzniku určité situace a výší škody, která by tímto způsobem mohla vzniknout. Nabídka pojistných produktů dostupných na trhu pro firemní klienty je dnes opravdu bohatá, ale pochopitelně není možné se pojistit vůči všem existujícím rizikům. Bylo by to jednak ekonomicky velice neefektivní a s ohledem na drobná písmenka, definující nejrůznější výjimky v pojistných smlouvách, i prakticky nedosažitelné.

Zvažte více nabídek
Pojištění pro firmy se od pojištění dostupného pro jedince odlišuje především tím, že vykazuje nižší míru standardizace. Zatímco při sjednávání povinného ručení pro vaše soukromé vozidlo vám pojišťovna nabídne maximálně bonus za léta odježděná bez nehod nebo slevu vyplývající z aktuální marketingové akce, v případě pojištění vozového parku firmy může vše vypadat naprosto odlišně.
Pokud totiž budete schopni pojišťovně nabídnout dostatečně zajímavý obchod, jako například pojištění několika desítek vozidel nejen povinným ručením, ale i havarijním pojištěním, nabídne vám silně individualizované podmínky šité přímo na míru. Vždy si v takovém případě nechte předložit nabídky od několika různých pojišťoven nebo makléřských společností, jedině tak budete schopni vybrat tu skutečně nejvýhodnější. To však nemusí vždy nutně znamenat tu nejlevnější: kromě výše pojistného je nutné posuzovat nabídku v kontextu nabízeného pojistného krytí, výluk z pojištění nebo třeba doplňkových služeb.
S ohledem na velkou konkurenci na trhu může být výhodné uzavřít různé pojistky u různých pojišťoven, neboť ty se obvykle předhánějí v boji o každého nového zákazníka. Svoje opodstatnění má však i opačný přístup k řešení problému. Pokud si totiž veškeré potřebné pojistky sjednáte u jednoho pojistitele, můžete docílit zjednodušení komunikace s pojišťovnou a navíc získat určitou věrnostní bonifikaci.
Zdaleka ne každý pojistitel však dokáže vzít na svá bedra veškerá rizika - důvodem může být fakt, že daný produkt pojišťovna vůbec nenabízí nebo disponuje omezenou pojišťovací kapacitou. Například letecké společnosti jsou pojišťovány proti havárii letadel, což přestavuje riziko s malou pravděpodobností, ale možnou škodou ve výši mnoha milionů nebo i miliard Kč, pomocí tzv. pojišťovacích poolů, kdy si několik pojišťoven dělí mezi sebe pojistné a s ním související riziko dle předem stanoveného klíče. Obecně platí, že čím větší pojišťovna, tím větší riziko je schopna krýt svým kapitálem a technickými rezervami.
Někdy může být výhodné nejednat s pojišťovnou přímo, ale prostřednictvím makléřské společnosti. Makléři obvykle sjednávají velké objemy smluv, mohou tedy u pojišťovny docílit nižších cen pojistného, navíc mohou na základě dodaných údajů o vaší společnosti vypracovat analytickou zprávu a navrhnout řešení.
Je však velice důležité dohlédnout na to, aby makléř nabízel produkty, jež budou vyhovovat konkrétním potřebám vaší firmy a budou pro ni skutečně výhodné. Někteří méně profesionální makléři totiž mohou mít tendenci doporučovat produkty podle objemu své provize a ne podle požadavků zákazníka, což je však v přímém rozporu s jejich profesním kodexem.

Majetek v bezpečí
Podle výzkumu realizovaného Asociací českých pojišťovacích makléřů v roce 2008 na vzorku 149 firem si 89 % českých firem zabezpečuje zejména svá sídla a další hmotný majetek. Zhruba 68 % ze sledovaného vzorku firem mělo svá vozidla pojištěna kromě povinného ručení i havarijním pojištěním. Asi 57 % respondentů mělo uzavřenu pojistku proti krádeži a nadpoloviční většina firem využívala i pojištění obecné odpovědnosti.
Dále 47 % společností uzavřelo úrazové pojištění pro své zaměstnance a 31 % z nich investovalo prostředky do pojištění profesní odpovědnosti. Přibližně čtvrtina firem (24 %) disponovala pojistkou odpovědnosti za výrobek a 11 % z nich uzavřelo pojištění odpovědnosti managementu. Mírně nad hranicí 10 % se pohyboval i podíl podniků, které měly sjednáno pojištění přerušení provozu, jež zaručuje kontinuitu podnikání. V případě nenadálé události jim totiž pojistka nahradí ušlý zisk a stálé náklady.
Základní přehled trhu nabízejí webové stránky České asociace pojišťoven (www.cap. cz), zájmové organizace, jejímiž členy je drtivá většina komerčních pojišťoven na českém trhu, konkrétně pak 30 řádných členů a dva členové se zvláštním statusem. Podíl členských pojišťoven ČAP na celkovém předepsaném pojistném v ČR představuje 98 %.
Na záložce Průvodce pojištěním vyberte Pojistné Produkty, dále Podle typu produktu. Z následného výběru zvolte Pojištění podnikatelů - po kliknutí na znak + se rozbalí přehled dostupných pojišťovacích produktů určených pro firmy. Po vybrání konkrétní kategorie produktů, v našem případě například skupinu Pojištění finančních rizik, se zobrazí výčet subjektů, jež takové pojištění v ČR nabízejí.
Jedním z klíčových kritérií při výběru pojišťovny je také její schopnost a vůle poskytovat pojistné plnění v případě, kdy dojde k pojistné události. Každá pojišťovna, nebo její agent, budou vždy tvrdit, že právě u nich probíhá výplata pojistného plnění naprosto bez problémů a v nejrychlejším možném termínu, objektivní měřítko se však pro tento účel hledá jen velmi obtížně. Zřejmě tedy budete muset dát na dlouhodobé zkušenosti své nebo svých známých.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.