« Zpět

EGAP chce letos pojistit český vývoz za 50 až 55 miliard korun

| 6. října 2011 - 9:00 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Brno 5. října (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) chce letos pojistit se státní podporou český vývoz zboží, služeb a investic za 50 až 55 miliard korun. Rekordní hodnotě loňského roku ve výši 67,2 miliardy se tak nepřiblíží. 

Brno 5. října (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) chce letos pojistit se státní podporou český vývoz zboží, služeb a investic za 50 až 55 miliard korun. Rekordní hodnotě loňského roku ve výši 67,2 miliardy se tak nepřiblíží. Vyplývá to z informací, které EGAP poskytl ČTK na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.
Podle generálního ředitele EGAP Karla Plevy dá pojišťovna asi 20 miliard Kč letos na menší vývozy, řádově do jedné miliardy korun. Další peníze půjdou na větší investice, zejména vývoz investičních celků do Ruska. Další projekty jsou v Bělorusku nebo na Ukrajině. Podle Plevy jde o různé investice ve stavebnictví, strojírenství nebo zemědělství.

EGAP pojistil i výstavbu obchodního centra v ruské Rjazani, které bude dokončeno na několik týdnů. Obchodní a zábavní centrum staví jihlavská PSJ. V zahraničí má rozjednaných několik projektů. "Je to typ projektů, kterým rozumíme, zvládáme je a víme, jak se dělají. Snažíme se naše know - how převést na půdu Ruska. O podobné typy projektů je v Rusku zájem," řekl ČTK už dříve ředitel strategie a organizace řízení PSJ Pavel Vokáč.

Podle Plevy jsou aktivní české firmy i v Turecku. V zemi se chystá řada elektrárenských projektů, zejména tepelné elektrárny na uhlí. "Naši vývozci důlních strojů tam mají zajímavé příležitosti. Staví se i elektrárny. Vítkovice nebo ČKD mají v Turecku zajímavé rozjednané případy," uvedl Pleva.

EGAP loni vykázala zisk 377 milionů korun, který společnost využije zejména k posílení pojistné kapacity. O rok dřív měla ztrátu 2,111 miliardy korun. Jak dopadne její hospodaření letos, zatím podle Plevy není jisté. V pololetí byla v zisku téměř 700 milionů korun. Pleva ale připustil, že celková bilance může skončit i ztrátou. Rozhodne o tom situace některých ruských skláren, které EGAP pojišťovala.

"Trh už je tam v pořádku, řešíme ale, jestli se podaří vyřešit jejich finanční problémy," uvedl Pleva. Podle něj se na situaci ruských skláren podepsalo velice drahé úvěrování ze strany ruských bank. "Ty je dostaly do finanční tísně. Sklárny pak splácely bankám na náš úkor," uvedl Pleva.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.