« Zpět

Budou pojišťovny vyplácet likérkám škody plynoucí z prohibice?

| 27. září 2012 - 12:14 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Pojišťovny by zřejmě nevyplácely likérkám škody plynoucí z vyhlášené prohibice na prodej tvrdého alkoholu. Šanci na odškodnění mají jen firmy, jejichž výrobky byly konkrétně zfalšovány. Musely by ale mít speciální pojištění. Naopak životní i úrazové pojistky v souvislosti s požitím pančovaného alkoholu by pojišťovny poškozeným klientům proplatily. ČTK o tom informovali pojišťovací experti.

Ivan Špirakus, místopředseda představenstva INSIA a.s., komentuje pro ČTK možnosti odškodnění výrobců lihovin a koncových zákazníků.
INSIA se dlouhodobě věnuje speciálnímu pojištění kontaminace potravin. Pro více informací o pojištění kontaminace a příklady kontaminace, navštivte speciální web www.kontaminace.cz.

"Z běžného pojištění přerušení provozu by plnění rozhodně hradit nešlo, protože to je vždy navázáno na vznik nějaké hmotné škody v podniku," řekl ČTK místopředseda představenstva makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus. Teoreticky by podle něj bylo možné, aby existovala speciální doložka v tzv. návazném přerušení provozu, ta by však musela být speciálně ujednána. Vzhledem ale k tomu, jak je toto radikální a plošné opatření zřejmě světově unikátní, s tímto rizikem asi nikdo nepočítal, podotkl.
Standardní doložky v tomto pojištění, které zahrnují zásah státní moci, se prý vztahují na případy, kdy například v daném podniku vypukne epidemie nakažlivé nemoci, případně je přístup do podniku omezen v důsledku nějaké živelní katastrofy. Tato situace například nastala v roce 2002, když byl kvůli záplavám uzavřen v Praze přístup do Karlína.
Určitou šanci na odškodnění by paradoxně měly pouze ty firmy, jejichž výrobky byly konkrétně zfalšovány, upozornil Špirakus. Pokud by tyto společnosti měly uzavřeno speciální pojištění pro případ kontaminace potravin, mohly by stáhnout všechny své výrobky z trhu a zničit je. V tom případě by měly pokryty náklady s tím spojené, i výpadek zisku, případně náklady na obnovu prodeje a dobrého jména.
Smrt či třeba poškození zraku by pojišťovny ze životního pojištění zaplatily. "Představa, že by si to někdo vzal úmyslně, je totiž vyloučená, takže ztrátu zraku, ztrátu výdělku i smrt bychom po ukončení šetření likvidovali jako pojistnou událost, jejíž příčinou byla otrava," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.
Prohibice zatím způsobila obchodním řetězcům i menším obchodníkům ztrátu na tržbách přes 150 milionů korun. Výrobci a dovozci lihovin již v pondělí odhadli, že denně přicházejí na čistých tržbách zhruba o 15 milionů korun. Destiláty se kvůli vlně otrav metanolem nesmí prodávat od pátku.
ZDROJ: Finanční noviny

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.