« Zpět

Ani malá firma nesmí podcenit pojištění

| 26. března 2010 - 10:34 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Z hlediska potřeby pojištění je jedno, čím se firma či živnostník zabývá. Obchodník, řemeslník, výrobce i hoteliér by měli mít jistotu. Jistotu, že v případě katastrofické škody bude mít prostředky na její uhrazení a nemusí s obavou přihlížet, jak stoupá hladina vody v řece, nezneklidní ho zvuk hasičské sirény ani vypáčená mříž na okně. 

Z hlediska potřeby pojištění je jedno, čím se firma či živnostník zabývá. Obchodník, řemeslník, výrobce i hoteliér by měli mít jistotu. Jistotu, že v případě katastrofické škody bude mít prostředky na její uhrazení a nemusí s obavou přihlížet, jak stoupá hladina vody v řece, nezneklidní ho zvuk hasičské sirény ani vypáčená mříž na okně.
* Co patří mezi pojištění, na která by měla myslet každá firma, každý podnikatel?
Základem nabídky pojišťoven je komplexní živelní pojištění, tedy soubor nejčastěji pojišťovaných pojistných nebezpečí (požár, úder blesku, výbuch, pád letadla). Podle potřeby klienta přidává pojišťovna k tomuto základu další pojistná nebezpečí – vichřici, krupobití, sesuv půdy (obsahuje i riziko zemětřesení), náraz dopravního prostředku, vodovodní škody a tolik frekventované riziko záplavy či povodně. Dalším ze základních kamenů nabídky pojištění jsou riziko odcizení a vandalismus.
* Určitě nelze zapomínat ani na možnost, že moje firma způsobí škodu například klientům?
To je jistě pravda. V pojistném programu správně zabezpečené firmy by nemělo chybět pojištění odpovědnosti za škodu. Kromě známého pojištění obecné odpovědnosti za škodu na věcech, zdraví či životě vzniklou v souvislosti s podnikáním najdete v nabídce i možnost připojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vadným výrobkem nebo vadně provedenou prací – pojištění, bez kterého by se neměl obejít žádný výrobce, řemeslník či restauratér.
* A není takový pojistný program či smlouva příliš složitou věcí zejména pro malé podnikatele a živnostníky?
Určitě ne. Navíc pojišťovny připravily jednoduché stavebnicové komplexní produkty srozumitelné i pro malé a začínající podnikatele. Takové balíčky, jako je například pojištění Kooperativy START Plus v rámci jedné smlouvy obsahují pojištění nemovitého i movitého majetku proti živlům, odcizení a vandalismu, dále pojištění skel, posla (tj. přepravy peněz), pojištění technických rizik (pojištění elektroniky a strojů), pojištění přerušení provozu, přepravy a pojištění obecné odpovědnosti, včetně odpovědnosti za škodu způsobenou vadným výrobkem a vadně provedenou prací. Uzavření takové pojistné smlouvy je opravdu jednoduché a rychlé, podnikatel uzavře pojištění za pět minut a ještě ušetří. Tyto produkty jsou samozřejmě i cenově výhodné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.