« Zpět

Allianz v Čechách pojistila stavbu netradičního tankeru pro holandské kanály

| 2. srpna 2018 - 15:13 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Myslíte, že trh s pojištěním není hravý? V dnešním světě se dá pojistit téměř cokoliv, jistě vás tedy neudiví, že si můžete pojistit i stavbu netradičního tankeru. O takových zkušenostech může vyprávět například Allianz pojišťovna, které kryla stavebně montážní rizika trupu tankeru, který bude převážet minerální oleje. Pyšní můžeme být také na české výrobce, a to konkrétně z loděnice ve Lhotce nad Labem, kde stavěli toto netradiční plavidlo pro plavbu po holandských kanálech.

V těchto dnech pluje z loděnic ve Lhotce nad Labem do Hamburku netradiční plavidlo. Jde o trup tankeru, kterému v uplynulých měsících kryla stavebně montážní rizika Allianz pojišťovna. Tehdy ještě nebyl lodí, ale pouhou „stavbou“. Plavidlo je unikátní tím, že má netradičně ploché dno. Nebude totiž jezdit s ropou po mořích, ale s minerálními oleji po holandských kanálech.
 

Výroba takového trupu tankeru, jehož hodnota se pohybuje kolem 2,2 mil euro, je velmi složitá a tomu odpovídá i nutnost krýt jeho stavbu od začátku kvalitním pojištěním,“ tvrdí metodik podpory korporátního pojištění Allianz pojišťovny Ladislav Moravec. Celý trup tvoří kvalitní ocel, jejíž sváry podléhají pravidelným rentgenovým kontrolám. Vnitřní nádrže v trupu jsou zhotoveny ze speciální nerezové oceli. „Už v době, kdy loď vznikala, je mohli svařovat pouze specialisté s vysokou kvalifikací, přičemž proces sváření navíc probíhal v tzv. ochranné atmosféře,“ dodává Moravec.
 

Pojištění montáže trupu je disciplína, se kterou se Allianz častější setkává v posledních dvou letech. Kryje rizika nejenom v době samotné montáže, ale i při přesouvání lodi na vodu. Toho, co se může stát, není málo, jenom namátkou – jde o klasická živelní rizika jako je povodeň nebo požár, pád z montážní podpůrné konstrukce, poškození konstrukce trupu v důsledku špatného svařování, poškození trupu při spouštění lodi z podpěr do vody apod.

Rozměry plavidla jsou 122 metrů a 15,5 metrů. Bez zátěže má ponor pouhý 1,5 metru, ale bude-li loď naložena minerálními oleji až po okraj, může se ponořit až do sedmi metrů.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.