« Zpět

Nejlepší broker - rady a tipy jak ho najít

| 25. října 2019 - 14:04 | Zprávy | Obchodování s CP

Úspěch na finančních trzích často začíná výběrem správného brokera. Většina brokerů dnes funguje primárně online, díky čemuž je pro vás velmi jednoduché si vytvořit vaše investiční strategie a portfolio přesně tak, jak si přejete. Výběr správného online brokera je záležitost zjišťování několika základních bodů a následného pečlivého průzkumu různých druhů brokerů. Níže v článku najdete pár rad a tipů, jak najít nejlepšího brokera v ČR.

I. Základní informace

Rozhodněte se, jakým druhem investora chcete být

Někteří investoři dělají hodně krátkodobých obchodů s úmyslem přijít k rychlým finančním ziskem. Toto je často známé jako "denní obchodování". Jiní investují konzervativní, dlouhodobě nakupují akcie a jiné finanční nástroje.

Někteří brokeři jsou nejlepší pro denní obchodníky, zatímco jiní jsou vhodnější pro konzervativnější investory.

Zjistěte, zda potřebujete full-service nebo klasického brokera

Full-service broker (broker s nadstandardními službami) poskytuje širokou škálu služeb od investičního poradenství až po individuální mentoring. I když jsou drazí, jsou často nejlepší pro ty, kteří jsou v oblasti investování absolutními nováčky.

Na druhé straně klasičtí brokeři si účtují méně a nabízejí i méně služeb. Tito brokeři mohou být lepší pro ty, kteří již něco vědí o správných investicích. Nejlepší klasičtí brokeři nabízejí na svých webových stránkách i množství odborných analýz. Někteří organizují i vzdělávací webináře nebo semináře.

Full-service brokeři často nabízejí individuální investiční poradenství, ať už na fyzickém místě nebo prostřednictvím online chatu. Tuto službu nabízejí i někteří klasičtí brokeři. Ale uvědomte si, že taková specializovaná služba obvykle přichází s požadavkem na vložení vyšší částky na váš obchodní účet.

Věnujte pozornost tomu, s jakým brokerem máte do činění

V současnosti známe dva druhy brokerů. Existuje Market Maker nebo STP / ECN broker.

Market Maker je takzvaný tvůrce trhu. Ten vytváří cenu pro jednotlivé instrumenty a když vy koupíte například akcie Apple, Market Maker vám je prodá. Kvalitní Market Maker objednávky klientů hedgeuje (otevírá opačnou objednávku, aby eliminoval své riziko). Tito brokeři i když jsou Market Maker nemají ze ztrát klientů žádné zisky a nevzniká zde střet zájmů mezi brokerem a klientem.

STP / ECN broker všechny vaše objednávky přeposílá na světové trhy nebo k poskytovatelům likvidity, aby se vyplnily. Za tento úkon si účtuje transakční poplatek. Při tomto brokerovi nevzniká střet zájmů, protože STP / ECN broker vám netvoří protistranu obchodu.

 

II. Náklady a poplatky

Dejte si pozor na vysoký minimální zůstatek

Někteří forex brokeři mohou požadovat vysoký minimální vklad nebo zůstatek na účtu. Je to proto, že pro ně může být obtížné vydělat peníze s malou částkou peněz. A pokud nemáte mnoho peněz, nebudete schopni dobře diverzifikovat svůj kapitál, co vás vystaví riziku při nepříznivém vývoji trhů. Několik vysoce hodnocených brokerů však vůbec nevyžaduje minimální zůstatky nebo má jen nízké požadavky.

Pokud jde o poplatky, plaťte jen tolik, kolik opravdu musíte

Vysoké poplatky a provize mohou ovlivnit návratnost vašich investic. Společnost, která si účtuje jen minimální poplatek za transakci, nemusí být velmi užitečná, pokud jde o investiční poradenství. Někteří brokeři si účtují různé poplatky za téměř všechny možné služby, které se mohou rychle nakupit. Při výběru brokera se ujistěte, že jste pečlivě prozkoumali jeho strukturu poplatků, abyste platili jen za služby, které skutečně chcete.

Vyhněte se brokerům, kteří účtují skryté poplatky

Mohou zahrnovat poplatky za nečinnost nebo poplatky za vyžádání papírových výpisů namísto online výpisů z účtu. Věnujte velkou pozornost tomu, zda potenciální brokeři účtují tyto druhy poplatků.

 

III. Vlastní průzkum, srovnání brokerů a čtení recenzí

Prozkoumejte brokera, přečtěte si recenze a srovnání

Nikdy si nevybírejte brokera, aniž jste provedli intenzivní průzkum o tom, jakou hodnotu získává pro své zákazníky.

Existuje mnoho renomovaných finančních stránek třetích stran, které řadí na téma brokerů. Na internetu si můžete přečíst pár recenzí. Pak se můžete podívat i na stránky, na kterých najdete srovnání brokerů v Česku.

Dobrým výchozím bodem pro určení způsobilosti brokera je zkontrolovat, zda je společnost regulována evropskými regulačními úřady. CySEC a ESMA jsou největšími nezávislými regulačními orgány pro firmy působící v oblasti cenných papírů v Evropě.

Dívejte se na dostupnost

Rychlost je při investování na burze velmi důležitý faktor. Proto se ujistěte, že váš broker dokáže držet krok s trhem. Navštivte proto jeho webové stránky a obchodní platformu několikrát za týden nebo měsíc. Návštěvy uskutečňujte zejména během hlavních obchodních hodin, abyste ujistili, že jeho webové stránky a obchodní platforma drží krok s trhem.

Rychlost je ještě důležitější u investorů, kteří vykonávají mnoho krátkodobých obchodů než u těch, kteří investování řeší z dlouhodobého hlediska. Ale bez ohledu na to, jakým typem investora jste, chcete mít jistotu, že webová stránka a obchodní platforma vašeho brokera během obchodování nebo jiných nevhodných časů nevypadne.

Zjistěte spolehlivost zákaznického servisu různých brokerů

Čekání na lince 10 minut nebo déle může znamenat rozdíl mezi úspěšným a neúspěšným obchodem. Před výběrem brokera se ujistěte, že jejich oddělení služeb zákazníkům bude ochotné a schopné vám rychle a efektivně pomoci s potenciálními problémy.

Zkuste upřednostnit firmy, které nabízejí různé způsoby, jak je kontaktovat v případě nouze. Broker, jehož služby zákazníkům jsou dostupné telefonicky, emailem nebo pomocí zprávy s očekáváním rychlé odezvy, může být lepší volbou než ten, kterému se nikdy nedovoláte.

Některé webové stránky brokerů mohou umožňují online chat.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobrý den, rád bych začal investovat ,ale jen do akcií a ETF nic více ,ale záleží mi poplatky za případnou neaktivitu brokera, jednoduchost platformy, a investování v měně, výběry a vklady, a nulový poplatek za investování a také možnost koupení jen části akcií...existuje nějaký broker který mi toho vše vůbec může dát?? Děkuji