« Zpět

Leasing je opět na vzestupu, jak ukazují nejnovější výsledky

| 6. listopadu 2014 - 10:54 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 98,68 miliardy korun, to je o 11 % více než ve stejném období roku 2013. Klíčová oblast financování podnikatelských investic vzrostla o 15 %. Právě v této oblasti byl nárůst největší.

„Pokračuje tak trend, který se výrazněji projevuje od začátku roku v přímé návaznosti na zlepšený výkon ekonomiky. Sektor financování firemních investic navíc těží z toho, že pro značnou část malých a středních podniků jsou stále obtížně dostupné klasické bankovní úvěry. Adekvátní alternativu pak hledají v produktech členů ČLFA. Obdobný vývoj sledujeme i v mnoha tradičních západních ekonomikách,“ hodnotí výsledky Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 46 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.
 
Ze souhrnných 98,68 miliardy korun bylo 71,69 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 26,99 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA v letošních třech kvartálech uzavřely 749 287 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci sledovaného období spravovaly 2 110 946 aktivních smluv.
 
V rámci leasingového trhu movitých věcí potvrdil svůj nárůst z posledních let operativní leasing – v prvních třech čtvrtletích mu náleželo 45,8 % tohoto trhu. Loni v tomto období to bylo 46 %.
 
Daří se také factoringu. V letošních devíti měsících objem prostředků poskytnutých členy ČLFA v rámci factoringu meziročně stoupl o 12,9 % na 16,6 miliardy korun. Celkový objem pohledávek postoupených na členské firmy ČLFA se přitom meziročně zvýšil o 17,9 % na 115,1 miliardy korun.
 
Pokud jde o rozložení prostředků, nejvíce kontraktů v prvních třech kvartálech letošního roku bylo uzavřeno na financování automobilů. Celkově dosáhl objem těchto prostředků 45,31 miliardy korun, z toho 19,73 miliardy bylo určeno na nové osobní vozy. Tímto způsobem bylo financováno 40 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice v prvních devíti měsících.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.