« Zpět

Novoročním předsevzetím poloviny Čechů bude zlepšit svou finanční situaci

| 17. prosince 2012 - 13:36 | Zprávy | Bankovní úvěry

Téměř polovina Čechů (49 %) si s probuzením v prvním dni roku 2013 dá novoroční předsevzetí, které souvisí se zlepšením jejich finanční situace. Vyplynulo to z mezinárodního dotazování ING Bank, kterého se zúčastnilo 14 tisíc respondentů ze 14 zemí. S finančními předsevzetími jsme přitom u nás lehce nad evropským průměrem, který je 40 %. Mladí Češi do 35 let se budou snažit více šetřit, zatímco starší generace chce lépe kontrolovat své výdaje.

Ačkoliv úbytek na váze a zbavení se zlozvyků, jako je kouření nebo alkohol, stále patří k oblíbeným předsevzetím, zdá se, že rozšířená budou v příštím roce i ta, která souvisejí s financemi. Záměry finančního rázu se ve skutečnosti objevily v odpovědích respondentů mezinárodního průzkumu ING Bank častěji než ty ostatní. „Ekonomická situace v Evropě, ale i v jiných částech světa se odráží v novoročních předsevzetích obyvatel většiny evropských států. Lidé mají obavy z budoucnosti a snaží se stabilizovat své domácí rozpočty jak omezením výdajů, tak spořením v závislosti na tom, co si která domácnost může dovolit,“ komentuje Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR. Z našich sousedů si nejčastěji dávají předsevzetí týkající se financí obyvatelé Rakouska, a to ve více než 50% případů. Naopak mezi Slováky plánuje nějakou změnu v této oblasti života jen zhruba každý třetí.

 
U České populace má finanční předsevzetí nejčastěji podobu snížení zadlužení. To by si přálo 18 % populace. Zhruba stejné množství Čechů by chtělo více šetřit (17 %). Zhruba každý desátý Čech by pak chtěl také lépe zvládat vlastní finanční situaci díky lepší kontrole svých výdajů.
 
Poměrně specifickou skupinu v průzkumu tvoří mladí Češi do 35 let, z nichž nějaké to finanční předsevzetí plánuje více než polovina (52 %). Ve skupině 35–54 let jde o polovinu respondentů a u generace 55+ se bude v nadcházejícím roce na finance více soustředit 42 % Čechů.
 
Zajímavé je také sledovat jednotlivé typy finančních předsevzetí s ohledem na věk respondentů. Zatímco ve skupině do 35 let chtějí lidé nejčastěji více šetřit, skupina respondentů středního věku by ráda snížila své zadlužení. Předsevzetím starší generace je lepší kontrola výdajů,“ říká Libor Vaníček. „To kopíruje skutečný život, kdy se mladá generace snaží uspořit na budoucnost a výdaje, které ji čekají například v souvislosti se založením rodiny, generace čtyřicátníků a padesátníků má již výdaje související s bydlením za sebou a řeší zvýšené výdaje spojené se vzděláním svých dětí. Snaží se tedy svého zadlužení co nejrychleji zbavit,“ dodává.
 
Jak na to, aby lidé dosáhli vytyčeného novoročního finančního cíle i v roce 2013?
Pokud si lidé dávají novoroční předsevzetí týkající se financí, doporučují odborníci pro větší úspěch a dosažení cíle být konkrétnější.
  • Cíl ušetřit měsíčně 500 korun je jistě lepší než obecné přání „více šetřit“.
  • Napište si daný finanční cíl do diáře, rozplánujte si jednotlivé fáze spoření po jednotlivých časových etapách a dosažené výsledky pravidelně kontrolujte.
  • Motivujte se dárkem, který vám udělá radost a který si „slíbíte“ nyní a pořídíte na konci roku, pokud svůj cíl splníte.
  • Je dobré si stanovit pevný začátek, od kdy budete spořit. Nový rok je k tomu zcela ideální.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.