« Zpět

Sedm tipů pro maximální a efektivní využívání bankovních produktů a služeb

| 2. února 2015 - 11:04 | Zprávy | Účty

Číslo, o kterém se nemluví – 1,9 %. České firmy většinou nabízejí řadu benefitů, ale často zapomínají na zaměstnance z řad rodičů. 40 % rodičů by přitom přivítalo částečný úvazek, 30 % by pomohl nárazový home office. Zkrácený úvazek ale firmy nabízejí jen u 5,4 % ze všech obsazovaných pozic, home office v 6 % případů. Raritou stále zůstávají i firemní školky. Společnosti je jako bonus uvádějí pouze u 1,9 % nabízených pozic.*

„Firemní benefity jsou často tím prvním, na co se u pohovoru na novou práci ptáme. Zcela opačně to platí u nadstandardních služeb, které klientům nabízí banka. Mnoho zákazníků využívá jen ty základní a ani netuší, kolik toho dokáže například jejich bankomat. I banku bychom si proto měli vybírat podle komplexnosti poskytovaných služeb a toho, co nám dokáže nabídnout navíc“, dodává František Klufa, výkonný manažer útvaru Péče o klienta a interní komunikace ČSOB.

1. Vydělejte na kreditce. Vyberte takovou, která sedí vašemu životnímu stylu. 
V Česku je podle Sdružení pro bankovní karty přes dva miliony kreditek a většina umí víc, než jen platit útraty. Některé vám prodlouží záruku nebo pojistí zboží proti poškození a krádeži, jiné zahrnují rodinné cestovní pojištění, asistenční služby či umožní vstup do VIP salónků na vybraných letištích. S kreditní kartou MasterCard World od ČSOB například dostanete zpět 1 % z každého nákupu. Pokud vám má kreditka dobře sloužit, hledejte benefity, které budete skutečně využívat.
 
2. Víte, co umí „váš“ bankomat? 
Bankomat byl zařazen mezi 100 největších vynálezů 20. století. Na základě údajů Sdružení pro bankovní karty je jich v Češku 4 460 a jen za 3. čtvrtletí roku 2014 na nich Češi provedli přes 46 milionů transakcí v hodnotě 172 miliard korun. Kromě výběru hotovosti řady z nich slouží i ke vkládání hotovosti, dobití mobilního telefonu nebo sjednání cestovního pojištění. Málokdo ví, že existují bankomaty pro nevidomé. Na místech, kde by lidé jinak neměli možnost výběru peněz (na festivalech nebo v malých obcích), se začínají objevovat i přenosné mobilní bankomaty zabudované v automobilech.
 
3. Věrnost se vyplatí 
Některé banky umí loajálního klienta ocenit a pro ty nejvěrnější poskytují slevy z úrokové sazby úvěru nebo zavádějí komplexní loajalitní programy. Pokud si zjistíte podmínky, můžete výrazně ušetřit. Z průzkumu Ery vychází, že díky věrnostním programům ušetříme průměrně 460 korun měsíčně.
 
4. Udělejte z osobního bankéře rodinného přítele 
Jsou věci, které lidé raději řeší osobně. Především kvůli sjednávání životního pojištění podle ČSOB Češi raději vyhledávají odborníka. Místo toho, abyste však sháněli soukromého poradce, navštivte raději svého osobního bankéře. Bankéř zná vaši finanční situaci a produkty, které máte v bance sjednané, a dokáže vám proto nabídnout řešení šité na míru vašim potřebám.
 
5. Studenti, užívejte výhod, dokud to jde 
Podle údajů MŠMT ČR bylo v Česku vloni 368 304 studentů. Řada z nich při nástupu do školy přemýšlí, kam si nechat posílat peníze z brigády nebo kapesné od rodičů. Nabízí se studentský účet. Hlavním kritériem pro založení studentského konta nemusí být vždy status studenta. Některé banky nabízejí studentský účet i pro absolventy. Např. pokud student v ČSOB doloží potvrzení o studiu či absolventský diplom, tak může studentský účet využívat zdarma až do 30 let. Většina bank nabízí studentům vedení účtu zdarma nebo povolené přečerpání pro přechodný nedostatek financí.
 
6. Chytrý internetbanking vám ušetří čas i peníze 
Banky do elektronického bankovnictví integrují řadu chytrých aplikací, které vám zjednoduší život. Kromě standardního zadávání plateb si dnes můžete online pořídit většinu produktů nebo si přes smartbanking sjednat cestovní pojištění. Zajímavou službou je například aplikace Era osobní finance. Pomáhá s analýzou příjmů a výdajů, automaticky je třídí do kategorií a v přehledných grafech ukáže, za co utrácíte. ČSOB a Era nabízí i unikátní Komfortní datovou schránku, která klientům umožňuje přistupovat ke zprávám v datové schránce prostřednictvím internetového bankovnictví. Navíc klientům tato služba zaručuje uznatelnost a platnost elektronických dokumentů po dlouhou dobu.
 
7. Chargeback, Cashback a jiná zaklínadla 
Pokud se vám nedaří komunikovat s e-shopem, který vám nedodal zboží zaplacené platební kartou, můžete využít tzv. chargeback. Řešení problému tak přesunete na svou banku a nemusíte dohadovat vrácení platby přímo s obchodníkem. Pokud obchodník neprokáže objednané plnění, je povinen peníze vrátit a budou vám připsány zpět na účet. To samé platí, pokud vám obchodník omylem zaúčtuje transakci dvakrát. Banky nabízejí i řadu dalších služeb, které vám zjednoduší život, jako je cashback (výběr hotovosti na pokladně u obchodníka), PaySec případně PayPal, které klientovi umožní zřídit si účet s virtuální platební kartou pro platby na internetu, aniž by musel uvádět údaje karty ke svému běžnému účtu.
 
* Údaje šetření na kariérním portálu Jobs.cz, kterého se zúčastnilo 1 295 návštěvníků z řad rodičů (2014).
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.