« Zpět

Ekonomiku čeká rok mimořádných nejistot

| 2. ledna 2012 - 11:03 | Zprávy | Podílové fondy

První měsíce letoška rozhodnou o směřování evropské, a tedy i české ekonomiky v roce 2012. Co Česku předpovídají analytici? PRAHA Ministerstvo financí se sice může bít v prsa nad dosaženými úsporami a Česká národní banka si může hýčkat svou korunu, o osudu tuzemské ekonomiky v letošním roce se však rozhodne ve čtyřúhelníku Berlín, Paříž, Řím a Frankfurt nad Mohanem. 

První měsíce letoška rozhodnou o směřování evropské, a tedy i české ekonomiky v roce 2012. Co Česku předpovídají analytici?
PRAHA Ministerstvo financí se sice může bít v prsa nad dosaženými úsporami a Česká národní banka si může hýčkat svou korunu, o osudu tuzemské ekonomiky v letošním roce se však rozhodne ve čtyřúhelníku Berlín, Paříž, Řím a Frankfurt nad Mohanem.Tam má sídlo Evropská centrální banka (ECB), která má jako poslední instance teoreticky dost síly na zastavení dluhové krize, která před dvěma lety vznikla v předluženém Řecku a loni zasáhla třetí největší ekonomiku eurozóny - Itálii.
ECB však zatím odmítá začít ve velkém nakupovat napřímo dluhopisy postižených zemí a balancuje mezi svou nezávislostí a posláním udržovat cenovou stabilitu a politickou angažovaností.
Na konci prosince se uvolila k mimořádnému kroku, když komerčním bankám nabídla velmi levný a z hlediska objemu neomezený tříletý úvěr. Banky toho využily a půjčily si od ECB 490 miliard eur.
Část evropských politiků, jako je například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, teď doufá, že tyto nové levné peníze použijí na nákup dluhopisů zadlužených zemí. Pokud by to udělaly, zvýšila by se po těchto cenných papírech poptávka a klesly by jejich výnosy.
Tím by se těmto zemím zlevnilo financování státních dluhů a dluhová krize by polevila. Zatím tento záměr zafungoval, ale jen u krátkodobých dluhopisů, výnosy na klíčových desetiletých klesly nepatrně.
První měsíce letoška přitom budou důležité pro to, jak bude dluhová krize pokračovat. Zda se ji podaří zvládnout s malými následky, nebo přeroste ve významné zpomalení evropské ekonomiky, či dokonce v částečný rozpad eurozóny.
Podle agentury Reuters budou jen v prvním čtvrtletí potřebovat evropské státy vydat dluhopisy za 300 miliard eur, aby měly na splácení starých dluhů. Podobně jsou na tom evropské banky, které budou potřebovat refinancovat vlastní úvěry ve výši 230 miliard eur.
Superkrize? Rozpad eurozóny
„Jestliže má být euro zachráněno, trhy potřebují v příštích týdnech uklidnit. Klíčem budou aukce italských a španělských dluhopisů,“ uvedl pro Reuters Neil Mellor z Bank of New York Mellon. Щедрая бонусная политика и разнообразие турниров на Pokerdom является одной из самых сильных сторон рума. Каждый новый пользователь может рассчитывать на поощрения за пополнение первого депозита, за активную игру. Если использовать ПокерДом промокод можно получить дополнительные бонусы, которые можно использовать для игры во фрироллы, турнирах и многое другое. А если правильно отыграть его, то можно вывести его на реальный счет.
Na výkonu ekonomiky eurozóny přitom nejvíce závisí, jak se bude dařit českému hospodářství, zda budou firmy propouštět, či naopak přidávat na platech.
I když ekonomové už několik let volají po větší rozmanitosti zemí, kam míří český export, tedy hlavně po větším vývozu do Ruska a Asie, zatím se to nedaří. Víc než tři čtvrtiny vývozu, který je pro výkon ekonomiky zásadní, končí v zemích EU.
Nejčastější prognózy zatím hovoří o stagnaci či mírném poklesu ekonomiky eurozóny, což by znamenalo totožný či jen o málo jiný vývoj v Česku. Může být přitom horší i mírně lepší. S větší jistotou se dá předpovídat, že se minimálně do poloviny roku nijak dramaticky nezvýší nezaměstnanost a inflace. Trh práce reaguje pomalu a jde o ekonomické veličiny, které už mají své základy položeny dnes.
Nejhorší scénář, tedy částečný rozpad eurozóny, by se mohl v následcích pro ČR projevit stejně jako následky americké hypoteční krize z roku 2008. Došlo k do té doby nevídanému propadu průmyslu, HDP spadl o 4,5 procenta a celý rok 2009 rostla nezaměstnanost až k 10 procentům. Pokud se naopak eurozóna bude léčit úspěšně, může si Česko zachovat mírný, zhruba jednoprocentní růst.

***
Odhady vývoje ekonomiky v roce 2012

Hrubý domácí produkt (meziroční změny v %)

Po čtyřprocentním propadu v roce 2009 stále čeká ekonomika na pořádné oživení. Příliš šancí se jí nedává ani pro letošek.

Inflace (meziroční změny v %)

Vyšší DPH zapříčiní výraznější zdražování než v loňském roce. Problémy může způsobit také drahá ropa v kombinaci se silnějším dolarem.

Nezaměstnanost (stav na konci období)

Pokud se ekonomika pořádně nenastartuje, nelze očekávat žádný výraznější pokles počtu lidí bez práce.
Evropská komise

HDP 0,7 %
Inflace 2,7 %
Nezaměstnanost 7,0 %
Odhad na rok 2011
HDP 2,3 %
Inflace 2,1 %
Nezaměstnanost 7,0 %

Mezinárodní měn. fond

HDP 1,8 %
Inflace 2,0 %
Nezaměstnanost 6,6 %
Odhad na rok 2011
HDP 2,2 %
Inflace 2,0 %
Nezaměstnanost 8,0 %

OECD

HDP 1,6 %
Inflace 3,1 %
Nezaměstnanost 6,7 %
Odhad na rok 2011
HDP 2,8 %
Inflace 1,3 %
Nezaměstnanost 7,1 %

Česká spořitelna

HDP -0,4 %
Inflace 2,3 %
Nezaměstnanost 9,0 %
Odhad na rok 2011
HDP 2,0 %
Inflace 2,2 %
Nezaměstnanost 8,8 %

Komerční banka

HDP 0,2 %
Inflace 2,8 %
Nezaměstnanost 8,9 %
Odhad na rok 2011
HDP 1,7 %
Inflace 2,1 %
Nezaměstnanost 8,2 %

ČSOB

HDP 0,3 %
Inflace 3,3 %
Odhad na rok 2011
HDP 1,8 %
Inflace 1,8 %

UniCredit Bank

HDP 0,9 %
Inflace 2,5 %
Nezaměstnanost 8,6 %
Odhad na rok 2011
HDP 1,7 %
Inflace 2,4 %
Nezaměstnanost 8,5 %

Česká národní banka

HDP 1,2 %
Inflace 1,6 %
Nezaměstnanost neodhaduje
Odhad na rok 2011
HDP 1,2
Inflace 2,0
Nezaměstnanost neodhaduje

Ministerstvo financí

HDP 1,0 %
Inflace 3,2 %
Nezaměstnanost 6,9 %
Odhad na rok 2011
HDP 2,0 %
Inflace 2,2 %
Nezaměstnanost 7,2 %

Min. práce a soc. věcí

HDP 0,7 až 1,2
Inflace 2,8 až 3,5
Nezaměstnanost 8,4 až 9,0
Odhad na rok 2011
HDP 1,9 až 2,1
Inflace 1,9 až 2,1
Nezaměstnanost 8,5 až 8,6

Pozn.: V roce 2011 jde o poslední zveřejněná data, nikoliv údaje za celý rok.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.