« Zpět

Peníze na důchod: určitě zvažte...

| 15. září 2011 - 9:10 | Zprávy | Penzijní spoření

Spořicí účet – mějte na něm rezervu zhruba tří měsíčních platů, ať máte v případě potřeby kam sáhnout a nemusíte rušit dlouhodobé investice. A nezapomínejte, že jde o rezervu na nečekané události, ne na dovolenou v Egyptě! 

Spořicí účet – mějte na něm rezervu zhruba tří měsíčních platů, ať máte v případě potřeby kam sáhnout a nemusíte rušit dlouhodobé investice. A nezapomínejte, že jde o rezervu na nečekané události, ne na dovolenou v Egyptě!
Riziková pojistka – pokud je na vás a vašem příjmu někdo závislý, rozhodně byste měli mít takovou pojistku, která jim pomůže v případě, že o vás přijdou.
Fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové – jste-li mladí, zapomeňte na ně, je-li vám k šedesátce, měly by tvořit většinu vašeho portfolia. Výnos je sice jen mírně nad inflací, ale nenesete riziko ztráty.
Akciové a komoditní fondy – zde platí přesný opak předchozího, tedy čím jste mladší, tím více. Výnos bude kolísat, ale dlouhodobě můžete počítat se 7–10 procenty.
Penzijní připojištění – dokud stát dává příspěvky, berte je. A rozhodně berte příspěvek zaměstnavatele, je-li k dispozici. Je-li vám k padesátce, začíná být penzijní připojištění velmi výnosné – a navíc máte garanci, že fond nemůže jít do minusu.
... rozhodně se vyhněte!
Komoditní, měnové nebo akciové deriváty – tyto investiční produkty sice slibují závratné výnosy, ale je také jednoduché na nich ztratit celou investici během okamžiku. Pokud těmto produktům nerozumíte, zapomeňte na ně. Daytrading – příběhy o studentech nebo automechanicích, kteří zbohatli na každodenním obchodování s akciemi, byly populární okolo roku 2000, v době internetové bubliny. Pokud máte povahu hráče, je daytrading pořád ještě lepší než kasino – ale hrajte jen s těmi penězi, o které můžete v klidu přijít. Investování přes pojistky – pojistka má sloužit k pojištění rizik, na investice jsou jiné produkty. Když už chcete využívat podílové fondy, dělejte to napřímo, a ne přes pojišťovnu, je to zbytečně drahé.
Diamanty – nebezpečná investice, protože neexistuje veřejný trh, takže (na rozdíl od čistého zlata nebo stříbra) neexistuje žádná obecně platná tržní cena a každý kámen se vykupuje individuálně.
Zlaté a stříbrné šperky – při nákupu zaplatíte předraženou cenu a nemáte žádnou garanci, že šperk dokážete za stejnou cenu prodat, nemluvě o nějakém zhodnocení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.