« Zpět

Pojištění elektroniky je zajímavým produktem, je ale potřeba dávat si pozor!

| 10. října 2016 - 18:19 | Zprávy | Neživotní pojištění

Stalo se už téměř pravidlem, že obchodníci nabízejí zákazníkům při koupi elektroniky automaticky i možnost prodloužit daným produktům záruku nebo je pojistit například pro případ poškození, zničení či krádeže. Pochopitelně za poplatek, který se zpravidla vypočítává z ceny výrobku. V některých případech se tak nákup může prodražit až o několik tisíc korun.

 Mnozí zákazníci se už ale přesvědčili, že pojistky či prodloužené záruky nepokrývají všechny situace, kdy se může s přístrojem něco stát, nebo dostanou od pojišťovny výrazně méně peněz, než předpokládali.

„Pojistnou smlouvu, stejně jako každou jinou, je nutné podrobně prostudovat kvůli pojistným podmínkám a souvisejícím výlukám. Jen tak se může klient přesvědčit, zda je pro něho smlouva výhodná, nebo není. Zákazník by se ve spěchu u pokladny neměl spoléhat jen na informace prodavače o přínosech pojištění, které se mohou od reality výrazně lišit. Pokud si myslí, že pro něho bude pojištění užitečné, měl by se každý s pojistnými podmínkami daného obchodu, respektive pojišťovny, se kterou smlouvu uzavře, v klidu seznámit ještě před tím, než vejde do prodejny, například přes internet,“ říká Martin Kýjonka, pojistný analytik společnosti Broker Trust.

Které věci by si měl člověk ve smlouvách ověřit především a s čím by měl dopředu počítat?

Časová cena

Při posuzování výhodnosti pojištění hraje roli, zda klient dostane v případě, kdy o výrobek přijde, vyplacenou cenu nového produktu, nebo tzv. časovou cenu. Ta se zpravidla vypočítává z ceny pořízeného zboží snížené o stáří výrobku, kdy se za každý započatý měsíc odečítá částka určená procentuelně z ceny výrobku.

„Zatímco v některých pojistných smlouvách se začíná časová cena výrobku vypočítávat hned po jeho nákupu, v jiných smlouvách začne časová cena platit až po určité lhůtě. Liší se i to, o kolik procent pojišťovny cenu výrobku snižují. Zatímco některá odečte za každý měsíc procento z ceny, jiná odečítá za stejnou dobu i tři procenta,“ uvádí Martin Kýjonka.

V dnešní době se můžeme setkat i s tzv. cenou obvyklou, která se určuje například podle toho, za kolik se podobné a stejně staré výrobky prodávají v bazarech.
„Když si někdo před dvěma lety koupil telefon za 6000 korun, je po dvou letech jeho obvyklá hodnota poloviční. Pokud by se zařízení po této době neopravitelně porouchalo a majitel si přál jako náhradu telefon dražší než 3 000, bude muset podle některých smluv rozdíl v ceně doplatit ze svého,“ dodává Martin Kýjonka.

Spoluúčast

 Další důležitou částí je ujednání o spoluúčasti, které se vyskytuje ve značné části smluv. Znamená to, že zákazník musí počítat s tím, že nedostane vyplacenou vždy plnou cenu spojenou s opravnou či náhradou zařízení, ale tato částka bude snížena právě o spoluúčast.

„Spoluúčast se většinou pohybuje v řádu deseti procent z ceny výrobku nebo deseti procent z ceny plnění. Smlouvy také ale často obsahují ujednání o minimální výši spoluúčasti, která je stanovena třeba na 500 korun. Například v případě opravy prasklého displeje za 1500 korun by se tak zákazník na opravě podílel vlastními prostředky ze třetiny,“ uvádí Martin Kýjonka.

Nedbalost

Pojištění se nevztahuje na škody způsobené úmyslně a zpravidla také z nedbalosti. Zatímco o první bodu asi není třeba diskutovat, zmínka o nedbalosti může být v mnoha případech zásadní. V minulosti konkrétní pojišťovna například odmítla plnění za zničený telefon, který majiteli vypadl z kapsy u bundy. Důvodem bylo, že podle pojišťovny měl klient očekávat, že mu z kapsy může telefon vypadnout, a protože ho lépe nezabezpečil, jednal nedbale a pojišťovna nic nevyplatí. Některé další případy kvůli nespokojenosti klientů, kteří byli přesvědčení, že by pojišťovna měla plnit, řešili i právníci.

„Zákazníci by se neměli v podobných případech nechat odradit prvotním zamítavým postojem pojišťovny a odvolat se proti němu. Je možné, že když dají pojišťovně najevo, že na plnění trvají, protože šlo o poškození, ke kterému došlo při běžné manipulaci s přístrojem, pojišťovna svůj přístup změní. V minulosti takto řada klientů ve sporu uspěla,“ dodává Martin Kýjonka s tím, že vodítko, jak se pojišťovny v konkrétních případech zachovaly, jde snadno objevit na internetových diskuzích.

Kosmetické vady

Zákazníci by měli počítat s tím, že pojištění se vztahuje na vady, které omezují používání nebo funkčnost výrobku. U kosmetických vad, kdy se například na displeji telefonu po pádu objeví nevzhledné škrábance, ale telefon je jinak funkční, pojišťovny opravu hradit nebudou.

Krádež

Většina pojišťoven bude požadovat, aby byl případ krádeže zdokumentován policií. Ani pak ale nemá okradený člověk jistotu, že mu pojišťovna vyplatí peníze. Některé smlouvy například uvádějí, že se pojištění nevztahuje na ukradení přístroje, který byl v uložený v autě (jedno, zda v otevřeném či uzamčeném). Opět se můžeme setkat i s výlukou vztahující se na nedbale střežené zařízení – například mobilním telefonem položeným na stole v restauraci.

Příslušenství a baterie

Z většiny pojistek je vyňato příslušenství daného spotřebiče. Pojištění se také v naprosté většině případů nevztahuje na baterie výrobku.

Územní ochrana

Rozdíly mohou být také v tom, zda se pojištění výrobku či prodloužení jeho záruky vztahuje pouze na Českou republiku nebo i na zahraničí. V některých pojistných podmínkách může být totiž uvedeno, že se pojistná ochrana vztahuje jen na území ČR. Na tuto část by tak si měli dát pozor přirozeně především ti, kdo chtějí pojistit zboží, které by si s sebou chtěli brát i na cesty do zahraničí.

Záruka versus pojištění

Zákazníci by si měli dát pozor ve chvíli, kdy jdou reklamovat pojištěné zboží kvůli vadě, na kterou se vztahuje běžná záruka. Mohlo by se stát, že obchodník bude chtít řešit věc jako pojistnou událost a předá ji pojišťovně. Na rozdíl od běžné reklamace, kdy musí obchodník rozhodnout během 30denní lhůty a případně zákazníkovi poskytnout nové zboží či vrátit plnou kupní cenu, má pojišťovna na posouzení až tři měsíce a může vyplatit plnění z časové ceny výrobku.

„Pojišťovna navíc může automaticky odmítnout plnění s odvoláním na ustanovení, že se na zboží vztahuje záruka. Zákazník by se proto měl jasně ubezpečit, který protokol v obchodě vyplňuje, a trvat v tomto případě na standardní reklamaci,“ dodává Martin Kýjonka ze společnosti Broker Trust.

 

Broker Trust v jedné větě: Největší servisní organizace pro nezávislé finanční poradce na českém trhu.
Broker Trust ve třech číslech: V České republice působíme od roku 2001. Spolupracujeme s více než 2000 aktivními poradci. V roce 2015 byl hrubý provizní obrat společnosti 780 milionů Kč.

Tři principy Broker Trustu: Svoboda podnikání pro partnery. Špičkové zázemí. Jasná pravidla a vysoký etický standard při poskytování finančního poradenství.
Něco navíc: Jako tzv. brokerpool umožňuje Broker Trust budovat partnerům jejich vlastní firmu, tým spolupracovníků či kmen klientů a zároveň využívat moderní nástroje a servis, díky kterým mohou poradci pomáhat s osobními financemi na nejvyšší úrovni.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

připojištění na elektroniku mám a to v mnohatisícové sumě,což se mi zdá mnoho,Dříve existovala pojistka celkově na elektrickéa elektronické zařízení a platby byla únosná a jednou za rok