« Zpět

Jak správně pojistit nemovitost?

| 8. září 2009 - 11:16 | Zprávy | Leasing

Kvalitu pojistky nejlépe prověříte, až když se něco stane, ale to už je pro vylepšení smlouvy pozdě. Jak se tedy správně pojistit? Je dobré si dopředu definovat všechna možná nebezpečí, která nemovitost mohou ohrozit.

Ptáte se, odpovídáme

Pojišťovny nabízejí produkty, které chrání samotné stavby (pojištění nemovitosti) nebo pouze vybavení (pojištění domácnosti), ale nejvýhodnější jsou kombinované pojistné produkty, které zahrnují obojí. To, co je pevně zabudováno, pokrývá pojištění nemovitosti, naopak zařízení a vybavení spadá do pojištění domácnosti. Důležité je uvědomit si, co všechno chcete chránit společně s nemovitostí např. garáž, bazén, skleník, sklep, studnu, plot; u rozestavěného domu může pojistka zahrnovat i stavební materiál, stroje i ná -řadí.
„Pozor na účinnost smlouvy, soustřeďte se na výrazy nová a časová hodnota,“ říká Jan Lener z Broker Consulting a dodává: „Kolik budete platit a kolik dostanete vyplaceno, záleží také na tom, zda jste se pojistili na novou nebo časovou hodnotu. Pojistíte-li se na novou hodnotu, je to dražší, ale také víc dostanete, protože pojišťovna vám vyplatí částku, která umožní uvést nemovitost do původního stavu resp. pořídit si poškozenou věc, např. střechu, zcela novou. V případě pojištění na časovou hodnotu se počítá se stupněm opotřebení nemovitosti a rozhodující pro výši plnění je cena, kterou měla poškozená věc těsně před pojistnou událostí, takže plnění nepokryje náklady na pořízení nového předmětu.“
Specifické je pojištění proti krádeži. Zde je dobré vše probrat s finančním či pojišťovacím konzultantem, neboť zná podmínky pojištění např. zabezpečení vchodových dveří, zajištění oken mřížemi u přízemních bytů, sejf v případě uchovávání šperků, schraňování účtů předmětů, které chcete uplatňovat při plnění pojistky.
Dobře uzavřená pojistka dokáže chránit i věci, které máte uložené ve sklepě, kočárkárně, garáži, ale i v dopravním prostředku. U pojištění bytu v osobním vlastnictví je dobré zjistit, jak a na co je pojištěný celý dům, a podle toho vybrat rizika pro pojištění bytu. Jste-li na něco pojištěni dvakrát, např. proti požáru, dostanete plnění pouze z jedné pojistky.
V pozadí naprosté většiny případů odmítnutého pojistného plnění je špatně nastavená pojistná smlouva, která nekryje riziko v potřebném rozsahu. U pojistky proto věnujte pozornost kapitole „výluky z pojištění“.
Když něco v pojistce není, a vy si myslíte, že vás to může ohrozit, připojistěte si to. Ale stejnou chybou je, když pojistka zahrnuje i to, co reálně neexistuje nebo nehrozí.Nezapomeňte, že cena pojištění by neměla být hlavním a jediným kritériem výběru pojišťovny, může se za ní skrývat právě nedostatečné krytí rizik.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.