« Zpět

Základní škola karet Zkontrolujte si, jaký typ nosíte v peněžence

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Podle bankéřů je největší potíž v tom, že lidé mnohdy vůbec netuší, jakou kartu používají. Jestli debetní, kreditní, embosovanou... 

Většině lidí je opravdu úplně jedno, čím platí – tomu kousku plastu říkají „kreditka“ a podstatné pro ně je jen to, jestli jim v potřebnou chvíli vydá peníze, či ne. Jenomže pár důvodů, proč se orientovat v nesrozumitelných bankovních výrazech, tu je. Podívejte se, jaké rozdíly mezi kartami jsou.
1. Debetní x kreditní Debetní karta patří k běžnému účtu, na kterém máte své peníze. Do minusu se na ní dostanete jen ve chvíli, když máte v bance sjednaný kontokorent. Úroky z takového minusu pak platíte ihned, jak si od banky půjčíte peníze.
Kreditní karta vám naopak půjčuje peníze banky a vy je musíte do určité doby splatit, jinak vám naúčtují úroky. Kreditní karta má sloužit k nákupům – pokud si s ní vyberete hotovost v bankomatu, také účtují úroky ihned, mnohdy i vyšší než při platbě u obchodníka, navíc sám výběr je dražší. Zatímco cena za výběr z bankomatu debetní kartou se pohybuje kolem pětikoruny, kreditkou běžně vyberete za 50 korun plus jedno procento z vybírané částky.
Pokud dokážete vždy v rámci bezúročného období srovnat dluh na nulu, je kreditka dobrá – půjčujete si vlastně zadarmo. Vzhledem k mnoha akcím (vracení určitých procent z platby na účet, pojištění, věrnostní programy spolupracujících obchodníků, prodloužení záruky zboží zaplaceného kartou apod.) to může být výhodné.
Pokud nesplatíte včas, pohybuje se úrok kolem 25 procent ročně. Vedení kreditní karty bývá první rok téměř vždy zdarma, pak se platí poplatek. Ten však banky v některých případech odpouštějí, pokud kartu využíváte a platíte s ní pravidelně u obchodníků. Ještě jednu věc byste si měli u kreditní karty uvědomit – i když ji vůbec nebudete používat a bude jen jako záloha v šuplíku, kreditní rámec (částka, kterou si můžete půjčit) se počítá do vašich dluhů. To může být přítěží, když třeba žádáte o jiný typ půjčky.
2. Embosovaná x neembosovaná Embosovaná karta má výrazně reliéfně vytlačené číslo, platnost a jméno majitele. Je čitelná pomocí takzvané „žehličky“. V Česku to v podstatě nehraje roli, protože obchodníci obvykle mají k dispozici terminály, které čtou i neembosované karty. Když se však vypravíte na dovolenou třeba do Asie, vezměte s sebou právě embosovanou kartu – žehličky jsou tam ještě poměrně běžné.
Stejně tak, když se chystáte pobývat v zahraničí delší dobu a mohlo by se stát, že budete potřebovat náhradní kartu (ztráta, krádež), je lepší karta embosovaná – náhradní vám totiž banky dokážou doručit i do ciziny.
Podle Patrika Nachera ze specializovaného serveru Bankovnipoplatky. com je vedení embosované karty o něco dražší (asi o 200 korun ročně), ale pokud je karta součástí bankovního balíčku, bývá i embosovaná vedena zdarma.
3. MasterCard x Visa V podstatě je jedno, která asociace vaši kartu vydala. Obě akceptuje většina obchodníků, oběma lze platit na internetu... Tedy v Česku. Cestovatelé praví, že s MasterCard uspějete velmi dobře v Evropě, do USA je lepší jet s Visou. Analytik Leoš Pokorný z UniCredit Bank s tím však nesouhlasí, podle něj už toto pravidlo neplatí – obě asociace mají ve všech destinacích rovnoměrné zastoupení. Pro jistotu však doporučuje mít k účtu vydané karty dvě (většinou to je v ceně balíčku). Jednu Visu, jednu MasterCard a pro jistotu vše nakombinovat tak, aby jedna byla embosovaná a druhá ne. Pak by se vám nemělo stát, že byste kdekoli ve světě měli s platbou problém.
Podmínky kreditních karet banka bezúročné období (dny) úroková sazba (%)
AXA Bank až 45 23,4
Citibank až 55 23,99/29,99*
Česká spořitelna až 55 19,08/23,88*
ČSOB až 55 19,9
GE Money Bank až 50 od 21,48
Komerční banka 45 a 76 od 19,90
LBBW Bank až 50 18,48
mBank 54 14,8/19,8/23,8
Poštovní spořitelna až 55 20,9
Raiffeisenbank 45 a 55 29
UniCredit Bank až 45 15,96 až 23,40
Volksbank až 45 19,1

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.