« Zpět

Platby kartou v karanténě: Češi vzali útokem cykloprodejny

| 16. června 2020 - 17:00 | Zprávy | Karty

Prodejcům kol a cyklistických potřeb v době pandemie Covid-19 nečekaně výrazně rostly tržby. V květnu byly dokonce dvojnásobně meziročně vyšší. Lidé více utráceli i za golf a sportovní náčiní a oblečení. Naopak příjmy za kulturní vyžití šly vzhledem k uzavřeným hledištím kin, divadel a koncertních sálů strmě dolů. Výjimkou byly díky online prodejům obchody s hudbou a knihami, vyplývá ze statistik karetních plateb v ČSOB v oblasti volného času od března do května.

„Zatímco ještě v březnu cykloprodejny musely sčítat ztráty, ukazují naše data, že v dubnu po uvolnění zákazu prodeje nastal obrat a v květnu už nevěděly kam dřív skočit. Nouzový stav tak paradoxně přinesl do cykloprodejen více klientů, jelikož cyklistika se vedle běhu stala na poměrně dlouhou dobu jedním z mála sportů, který šel provozovat,“ uvedl Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Za březen tržby prodejců bicyklů meziročně padaly o takřka polovinu, ovšem v dubnu už vyskočily o dvě třetiny a v květnu přišlo zmíněné zdvojnásobení. Poměrně brzké znovuotevření venkovních sportovišť pomohlo golfovým areálům, kde po polovičním propadu tržeb v březnu přišel dubnový růst o 14 procent a následně květnový o 40 procent.

U obchodů se sportovním vybavením a oblečením nastalo oživení pomaleji. V březnu i dubnu jim propadly tržby o zhruba 40 procent, až v květnu vykázaly vzestup o třetinu. Z nejhoršího se postupně dostávaly i bazény, kde po dvou měsících zmaru útraty v květnu stouply o pět procent. Na návrat předkrizových časů naopak nejdéle čekali provozovatelé bowlingů, kulečníků nebo fitness center.

„Vzhledem k omezenému cestování a nejistotě, kam vlastně budeme moci v létě vůbec vyrazit, se Češi začali připravovat na domácí dovolenou. Tomu odpovídají i zvýšené nákupy sportovního vybavení a konkrétně kol. Zákazníci se přizpůsobili situaci nejenom, pokud jde o sport a dovolené, ale i o způsob nakupování. Koronavir ještě více urychlil expanzi internetových prodejů, a tak kdo měl v době nouzového stavu e-shop, byl nesporně ve výhodě,“ komentuje situaci Petr Dufek, analytik ČSOB.

V případě muzeí, divadel, kin, zoologických zahrad, klubů, hradů a zámků byly propady tržeb ve sledovaných měsících drtivé. Ovšem bylo pár výjimek. Oblastí, která rostla dokonce po celou dobu karantény, i když jen o jedno až dvě procenta meziročně, byly obchody s hudbou a hudebními nástroji. „Lidé si mohli po celou dobu pandemie pořizovat hudbu na poslech online pomocí platforem, jako jsou iTunes nebo Spotify,“ vysvětloval Jan Sadil.

Rovněž knihkupectví, zejména s podporou online prodejů, také nezažívala tak dramatickou situaci jako třeba divadelní pokladny. Po zpřístupnění svých provozoven dokázala rychle získat čtenáře zpět a v květnu už meziročně objemem tržeb přijatých platebními kartami rostla.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.