« Zpět

Zlatá koruna se rozšiřuje o Zelenou korunu

| 30. června 2022 - 18:55 | Zprávy

Letošní jubilejní 20. ročník soutěže finančních produktů Zlatá koruna přinesl novou kategorii Zelená korunaProdukty jsou v ní hodnoceny podle toho, jak podporují udržitelnost.

Zelený trend je fenomén, který společností čím dál více rezonuje. Dotýká se všech oblastí, finanční sektor nevyjímaje. Už nyní jsou na něj kladeny regulatorní nároky ze strany EU a je jisté, že ještě porostou. Bylo tedy logické, vlastně nutné, rozšířit Zlatou korunu i o tuto kategorii. Jubilejní 20. ročník k tomu byl příležitostí.

Jaké produkty a jak se v Zelené koruně hodnotí?

Odborníci z Finanční akademie Zlaté koruny v této nové kategorii poprvé u finančních produktů posuzovali, jak podporují odpovědnost a udržitelnost, tedy celkový dopad na kvalitu života lidí a jejich životní prostředí. Do kategorie Zelená koruna se přihlašují produkty, které naplňují charakter a podstatu finanční služby podporující udržitelnost.

Kdo zvítězil?

Historicky první místo si v kategorii Zelená koruna odnesla Půjčka na udržitelné technologie od Komerční banky.

 „Velice si vážíme zisku Zelené koruny. Je potvrzením správnosti kroků, které v KB děláme. Snižujeme vlastní spotřebu a klientům nabízíme produkty a služby, které jsou v souladu s udržitelným přístupem.  Jedním z nich je Půjčka na udržitelné technologie, která umožní financovat fotovoltaickou elektrárnu nebo projekty na hospodaření s vodou. To vše za výhodných podmínek a s možností využití státní dotace až na 50 % ceny projektu, “ říká Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka, k úspěchu Komerční banky v Zelené koruně.  

Jako druhý nejlepší produkt podporující udržitelnost byla akademiky zvolena Hypotéka na úsporné bydlení – podpora energeticky šetrného bydlení od ČSOB.

Fond Amundi Multi-Asset Sustainable Future od Amundi investiční společnosti získal v nové kategorii Zelená koruna třetí místo.  

Partnerem kategorie se stala společnost CRIF – Czech Credit Bureau, která v oblasti podpory udržitelnosti vyvíjí platformu Synesgy. „Platformou Synesgy chceme firmám pomoci, aby si samy mohly jednoduše a zdarma otestovat, jaký vliv má jejich podnikání na zelenou budoucnost naší planet. Považujeme tuto globální iniciativu skupiny CRIF za výraz podpory udržitelného rozvoje a umožňujeme tak firmám standardizovat vykazování ESG ukazatelů napříč podnikatelským prostředím,” uvedl Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.“

Budoucnost zelených produktů

Má Česká republika šanci uspět na poli udržitelnosti a kdo může benefitovat ze zelenějšího byznysu? To jsou jedny z mnoha otázek, které zodpoví až čas, možná právě s přispěním nové kategorie Zelená koruna.

Zelená se dnes skloňuje ve všech pádech a z Bruselu vane Green deal. Díky energetické cenové krizi, kterou akcelerovala ruská agrese na Ukrajině, se bude v příštích letech tento tlak zvyšovat. Zasáhne to všechny oblasti podnikání a ty potřebují financovat, pojišťovat, potřebují finanční služby. Banky, pojišťovny, finanční služby sehrají na cestě k udržitelnosti, k ESG jednu z nejvýznamnějších rolí. Budou mít historickou spoluzodpovědnost za to, jak a kam se po této cestě půjde, aby šlo o udržitelnost v tom nejširším slova smyslu, nejen z pohledu zelené, ESG, ale také udržitelnosti ekonomické a finanční. Stanou se jedním z nejvlivnějších regulátorů. Je tedy z velké části na nich, aby se cesta, dlážděná dobrými úmysly, nestala cestou do pekla zeleného fanatismu. A my bychom chtěli, aby Zelená koruna pomohla tuto cestu korigovat,“ řekl k motivaci vzniku Zelené koruny Pavel Doležal, zakladatel a ředitel Zlaté koruny.

Výsledky kategorie Zelená koruna:

Zelená koruna

Produkt

Společnost

1. místo

Půjčka na udržitelné technologie

Komerční banka

2. místo

Hypotéka na úsporné bydlení - podpora energeticky šetrného bydlení od ČSOB 

Československá obchodní banka

3. místo

Amundi Multi-Asset Sustainable Future 

Amundi investiční společnost

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.