« Zpět

Životní pojištění

| 8. března 2010 - 12:06 | Zprávy | Životní pojištění

Penízky, kde jsou moje penízky, kdo je ukradl, tak nějak podobně je to v Harpagonovi, tak já myslím, že Zdeněk Simaichl ví, kde jsou naše peníze, nebo respektive ví, kam bychom naše peníze měli investovat, abychom měli něco málo zpátky, říkám záměrně v dnešní době něco málo, ale hlavně aby neležely zbytečně doma, dobrý den, dobré odpoledne.

moderátor
--------------------

Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Krásné odpoledne.
moderátor
--------------------
My jsme si dnes s vámi, tedy odborníkem přes finance, stanovili téma životní pojištění, podtitul kdy je vhodné ho uzavřít, pojďme postupně, co to je životní pojištění.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak životní pojištění je v podstatě smlouva s finančním ústavem, v tomto případě s pojišťovnou, která nám zaručuje, že já na jedné straně platím nějaké měsíční pojistné, platím si nějakou službu tedy, no, a pojišťovna mně kreje následná rizika.
Týká se České republiky finanční krize v Řecku nebo ne? Diskutujte na Facebooku zde
moderátor
--------------------
Ta rizika bývají samozřejmě u mnohých ústavů různá, dá se pojistit skutečně úplně všechno?
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak, já bych řekl, že dneska se dá skutečně pojistit téměř úplně všechno, samozřejmě vždycky se tam najdou nějaké výjimky, ale vesměs dneska je to na konzultaci se zajistitelem, pokud jde o nějakou výjimečnou událost, protože u té pojišťovny to riziko samozřejmě nekončí, i pojišťovny se zajišťují proti riziku a zajišťují se právě u zajišťoven, to znamená, je to taková pojišťovna pojišťovny. A pokud mám nějaký speciální příklad, typicky třeba sportovci v takových těch fotbalových ligách nebo hokejisté, kteří se zajišťují na určité části těla nebo takové ty adrenalinové sporty, kde zajišťují svazy, to znamená, třeba typicky horolezci, potápěči a podobně, tak ty se zajišťují, řekl bych, u takových speciálních pojišťoven a tyto pojišťovny potom samozřejmě komunikují tato rizika dál s těmi zajišťovnami a toho /nesrozumitelné/. Takže ano, v podstatě téměř na cokoliv.
moderátor
--------------------
Samozřejmě, že teď v uvozovkách ideálním stavem pro vyplacení peněz je smrt.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak, v okamžiku, kdy samozřejmě člověk vyhraje tu pomyslnou sázku s tou pojišťovnou, tak toto je takové úplně nejtypičtější riziko, na které se zajišťuje. Nicméně životní pojištění je produkt finančního trhu, který já pokládám osobně za ten nejvariabilnější. To znamená, je nejsložitější, obsahuje nejenom tento hlavní tarif, o kterém jsme hovořili, ale obsahuje i kvanta, kvanta připojištění různých, to znamená, dá se to skutečně velmi dobře nastavit a namodelovat na konkrétní případ člověka jakéhokoliv.
moderátor
--------------------
Vyplatí se vůbec, protože některé ústavy nabízejí vaše spoření a zároveň životní pojištění, je to vůbec to spoření, které tam je, nějaké lukrativní.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Za tuhle tu otázku děkuji, protože jsem doufal, že dneska přijde právě na paškál. Já tady řeknu jenom takovou statistiku, která je oficiální, která je vlastně od České asociace pojišťoven a ta nám říká, že vlastně 75 procent lidí uzavírá pojištění s cílem zabezpečit sebe a své blízké, což je logické. A taková ta rizika, to znamená smrt, trvalé následky, závažná onemocnění a podobně, tak zajišťují tito lidé pouze 25 procenty svého pojistného. To znamená, to je částka, kterou měsíčně, kvartálně, pololetně nebo ročně zaplatí té pojišťovně. To je naprosto bezprecedentní neuvěřitelné číslo, které nám v podstatě říká, že místo toho, aby se lidé prostřednictvím pojistek zajišťovali, tak ho právě používají jako spoření. A abych já tady uvedl svůj typický, řekl bych, příměr, tak spořit přes pojistku, to je jako vjet traktorem na dálnici. To znamená, je to pomalé, těžkopádné a stojí to peníze. Jinými slovy, je to ten nejhorší možný způsob kumulace kapitálu.
moderátor
--------------------
Mám pocit, že přitom to je to největší lákadlo, že o nic nepřijdete, vy si to tady u nás budete střádat, když pak se vám nic nestane, tak vám vyplatíme něco.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Ano, to je aureola, která je vytvářena nejenom samotnými pojišťovnami, ale samozřejmě hlavně zprostředkovateli, kteří tato pojištění prodávají, protože není, je takové veřejné tajemství, že právě tyto produkty tím, že jsou na dlouho a jsou tam pravidelné částky, tak jsou velmi dobře zprovizovány a samozřejmě pouť k těm základním rizikům. Ještě přidám tu spořící složku, takto měsíční nebo i jiné lhůtní pojistné se nám samozřejmě nafoukne trošičku, nabobtná nám a o to větší je pak provize. Ale spíše doporučuji používat produkty finančního trhu skutečně k tomu, k čemu mají sloužit a co je většinou i v tom názvu samotném. Pojistky slouží primárně od toho, aby zajistili člověka, nikoliv aby se na nich spořilo.
moderátor
--------------------
Čili doporučíte vůbec životní pojištění?
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Já říkám ano, životní pojištění se dá v podstatě doporučit každému od plus minus třech let věku, avšak v každém věku a v různých životních situacích s jinými parametry a k tomu věřím, že se dostaneme.
moderátor
--------------------
Čekám na vaše dotazy, dostaneme se tak, jak řekl Zdeněk Simaichl, v každém případě čekám na vaše dotazy, po písničce se můžete ptát přímo osobně, téma životní pojištění - 221552525 nebo 221552424, přijde i odpověď na tu základní otázku, kterou jsem řekl hned na začátku, kdy je vhodné ho uzavřít.
moderátor
--------------------
Životní pojištění, otázka pro Zdeňka Simaichla, finančního specialistu, kdy je vhodné ho tedy uzavřít?
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak pojistkou obecně zajišťujeme dvě základní věci, za prvý sebe sama a za druhé své okolí, to znamená nějaké ekonomicky závislé osoby. Smysl ho má, jak už jsem říkal, uzavřít vždy plus minus od třech let věku a to právě z toho důvodu, že pokud nemám žádnou ekonomicky závislou osobu, to znamená, logicky si řeknu, proč bych měl si uzavírat životní pojištění, tak to není kvůli tomu hlavnímu tarifu, to znamená té smrti, jak už jsme o tom dneska hovořili, ale je to o těch připojištěních. To znamená, je to o tom zajistit sebe sama proti trvalým následkům úrazu například, což je jedna z nejčastějších vůbec příčin ztrát zaměstnání a vůbec pokles příjmů. V případě závažných onemocnění, což je další velmi častá věc, v případě trvalé invalidity a tak dále. To znamená, zajišťuju sebe sama proti ztrátě příjmů, zajišťují svůj životní standard. V okamžiku, kdy mám už nějaké ekonomicky závislé osoby, jsem zodpovědný nejenom tedy za sebe, ale i třeba za svou rodinu, tak už samozřejmě má smysl i ten hlavní tarif a tam se doporučuje zajišťovat třeba na trojnásobek svého ročního příjmu, pokud je tam nějaký dluh, úvěr, tak třeba ještě na víc. Jo, ale v každém případě smlouva o životním pojištění má smysl vždy, budu paušalizovat teďka, vždy a v každém případě, buď zajišťuji sám sebe, anebo sám sebe a své okolí.
moderátor
--------------------
Budeme mít dotaz od naší posluchačky, která poslouchá, dobrý den.
osluchačka
--------------------
Dobrý den. Já bych vašemu panu řediteli chtěla říct jednu věc, prosím vás, měl by také říct, že pojišťovna se chová v posledních letech velice nekorektně vůči svým pojištěncům, protože když uzavíráte pojistku na úrazové pojištění, na úrazové záležitosti, buď by měla pojišťovna žádat, řekněme, přiměřeně k věku nějaké vyšetření a buďto pojištění upravit teda finančně, ale není možné, když se vám stane úraz, aby pojišťovna nebo když se teda odvoláváte proti rozhodnutí, že vám nezaplatí trvalé následky pro to, že stejně váš kloub nebo vaše zdravotní pojištění by nastaly, tak vám odmítne vyplatit plnění. Prosím vás, já když nemám úraz, tak moje tělo jako schránka plní jakousi funkci. Na tu se nechávám pojistit. Když se mi stane úraz a dojde k nezvratným změnám, tak je přece naprosto neseriózní, aby místo plnění mi došlo toto vyjádření. Na shledanou.
moderátor
--------------------
Tak rozumíme dotazu po stesku, dobrý den. Já bych to rozšířil, ono, když nabouráte auto, tak vám přijdou, oťukají plechy a zjistí, že jsou staré šest let a dají vám zlomek toho, za kolik koupíte nový a s posluchačkou plně souhlasím, že to bývá velký problém, že najednou zjistí se cokoliv.

Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Ano, rozumím, já můžu jenom tady souhlasit, i když samozřejmě s určitými výhradami. Já jsem teďka seděl s jedním právníkem shodou okolností a ten mi naprosto vtipně, nicméně trefně řekl, že pokud pojišťovna platí, tak je to situace, kterou špatně vyjádřila ve svých všeobecně pojistných podmínkách, respektive ve výlukách. To znamená, u toho života a u těch plechů, jak jste říkal, tak tam je poměrně rozdíl, ono samozřejmě zajišťovat život a zdraví je něco jiného, to nemá žádné limity, kdežto samozřejmě ty plechy tam je jasně kvantifikovatelné, vyčíslitelné. Nicméně i ten úraz, o kterém mluvila naše posluchačka, tak dneska, nevím, kde se to uzavíralo, za jakých podmínek, s jakou pojišťovnou, ale dneska téměř vždy vyplňujete zdravotní dotazník. Řádově do milionu korun, pokud se zajišťujete, tak ne, nad milion korun, což automaticky předpokládám téměř u každého člověka, že milion korun i se čtyřnásobnou progresí, to znamená s celkovou částkou až do čtyř milionů, to považuju dneska za naprostý základ, takže ten zdravotní dotazník se vyplňuje a je na mně, co tam uvedu. Jestli to udělám podle pravdy, což samozřejmě doporučuji a pokud něco zamlčím, tak samozřejmě potom riskuji, že pokud vím o nějakém problému, který mám, nějakým zdravotním a shodou okolností ten úraz se ho bude týkat, tak samozřejmě ta pojišťovna potom sníží nebo dokonce odmítne to plnění. Ona je taky dobrá otázka toho přiměřeně věku, protože pojišťovna, co se týče úrazu, tak moc v tom věku neliší, tam jsou samozřejmě určité hranice věkové, kdy se mění pojistné, ale více či méně to zachovává v jedné rovině. Je to z toho důvodu, že úraz přilíš s věkem nesouvisí. Ono narazit do vás auto může v jakémkoliv věku.
moderátor
--------------------
No, on je tam pak problém, který znám teď ze svého okolí, řeknu to něco, jako když se přechází na červenou, auto do vás vlítne a pojišťovna pak řekne, ale pozor, pane, vy jste porušil předpisy a sníží to plnění. Je to možné tohle.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak o takovém případu jsem neslyšel, protože to, že člověk přehlídne červenou, tak to se samozřejmě stát může, to není předmětem šetření pojišťovny, pojišťovna akorát šetří potom, jakým, nebo kdo mohl za úraz, ale jestli se stal úraz, jaký se stal úraz a jaké zanechal trvalé následky.
moderátor
--------------------
Tak, Zdeněk Simaichl, host dnešního odpoledního vysílání, finanční specialista, děkuji za informace. Samozřejmě, že i tentokrát, kde jde k našemu chatu, praha.rozhlas.cz a bude i nadále odpovídat na vaše dotazy.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Děkuji za pozvání a krásný víkend.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.