« Zpět

Zimní sezóna byla náročná

| 14. dubna 2015 - 8:44 | Zprávy | Životní pojištění

Náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek hodnotí letošní zimu pozitivně, i když práce měla letos Horská služba více než v předchozích letech. Sezóna začala s malým zpožděním až na přelomu roku, ale díky dobrým sněhovým podmínkám byla letošní návštěvnost českých hor velice dobrá. S vysokým počtem turistů souvisí také více úrazů, u kterých horští záchranáři zasahují. Čím byla letošní zima ojedinělá? Určitě četnými pády lavin, které přinesly i smrtelné zranění a také častějším bezohledným chováním lyžařů na sjezdovkách.

Horská služba letos zasahovala u více než 6 600 případů. Nejvíce práce měli horští záchranáři v Krkonoších (6650 zásahů), naopak nejbezpečněji je, podle statistik Horské služby, v Beskydech (550 zásahů). K největšímu počtu zranění dochází na sjezdovkách, převládají poranění kloubů (2500), zhmožděniny (1855) a zlomeniny (1594). 
 
Bohužel Horská služba letos zasahovala také u 17 smrtelných případů. K těm nejčastěji docházelo na sjezdových tratích, zabíjela však i lavina. V Krkonoších přišel o život mladý skialpinista, kterého sníh zavalil v Malé Studniční jámě. Od ledna 2010, kdy v Jeseníkách zasypala lavina pětatřicetiletého lyžaře, se jedná o další nešťastný případ. V této souvislosti Jiří Brožek zmiňuje, že během letošní zimy se opravdu velké množství turistů pohybovalo ve volném terénu. „Návštěvníci hor se často vydávají zcela mimo lyžařské trasy a bezpečné skialpinistické lokality. Tedy do míst, kde lyžaři nemají co dělat. Skialpinisté také často podceňují situace, kdy je vyhlášeno lavinové nebezpečí," vysvětluje Jiří Brožek.
       
Pozitivní zprávou je, že bezpečnostní vybavení lyžařů se stále zlepšuje. Na sjezdovkách už převažují lyžaři, kteří používají přilby a často také chrániče páteře. „Žádné vybavení ale nenahradí zdravý rozum,“ doplňuje Jiří Brožek. A právě ohleduplnost a obezřetnost lyžařů na sjezdovkách často chybí.
 
Jeho slova potvrzuje také Lucie Ponertová ze Slavia pojišťovny: „Za letošní zimní sezónu nám o 30% vzrostl počet odškodnění vyplacených za škody, které si lyžaři vzájemně způsobili na sjezdovkách. Díky novému občanskému zákoníku výrazně vzrostl také objem odškodnění v rámci pojištění odpovědnosti, zejména v případě újmy na zdraví. Podle našich údajů na horách nejčastěji dochází ke škodám v situaci, kdy na sjezdovce jeden lyžař srazí druhého,“ uvádí Ponertová.     
A co teď čeká Horskou službu? „Rychlý přechod na letní provoz, protože jakmile sleze sníh, do hor nám najedou cyklisté a pěší turisté. Samozřejmě nás po zimní sezóně čeká i starost o technické prostředky, období školení, výcviků a také čerpání volna,“ doplňuje náčelník. A vzkazuje všem turistům, kteří se chystají do českých hor: „Přijeďte si odpočinout od běžných starostí i problémů a načerpat nové síly. Ale nezapomínejte při tom na svoji bezpečnost.“
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.