« Zpět

Zaměstnanecký benefit přestane využívat třetina klientů

| 8. prosince 2014 - 14:52 | Zprávy | Životní pojištění

Zpřísnění podmínek daňového zvýhodnění u životního pojištění bude překážkou pro třetinu klientů, kterým na smlouvu přispívá zaměstnavatel. Ukázal to výzkum, který pro Pojišťovnu České spořitelny zpracovala společnost Ipsos. Tento benefit čerpá každý osmý Čech. Daňový odpočet z vlastních vkladů až do výše 12 000 Kč ročně při zúčtování daně uplatňuje polovina pojištěných.

„Novela zákona o dani z příjmů zavádí od ledna 2015 další podmínku pro zachování daňových výhod životního pojištění, a to znemožnění výplaty jiného příjmu do 60 let klienta,“ připomíná legislativní změnu Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny. „Dva ze tří zaměstnanců, kterým nyní na smlouvu přispívá zaměstnavatel, by této výhody využívali, i kdyby se k penězům dostali až v důchodu.“
 
Na smlouvu, která splňuje podmínky zákona o dani z příjmů, může přispívat zaměstnavatel. Tento příspěvek na životní pojištění je osvobozen od plateb sociálního a zdravotního pojištění, a to až do částky 30 000 Kč ročně. Tato částka platí dohromady na všechny příspěvky zaměstnavatele za životní pojištění a doplňkové penzijní spoření.
 
Při porušení podmínek, které začnou od 1. ledna platit, bude muset zaměstnanec příspěvky zaměstnavatele zdanit stejně, jako by byly součástí jeho mzdy.
 
Zaměstnavatelé na smlouvu průměrně přispívají 3 500 Kč ročně. Příspěvek čerpá každý osmý Čech, každý dvanáctý ho chce zachovat i po změně zákona o daních z příjmů. Tři ze čtyř dotázaných přitom ani neví, že jim zaměstnavatel na pojistku může přispívat.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.