« Zpět

Více než 50 % Čechů se obává výpadku příjmu během nemocenské

| 27. října 2017 - 12:40 | Zprávy | Životní pojištění

Každý Čech je alespoň jednou ročně „zralý“ na neschopenku. Jen 27 % lidí na ni ale skutečně nastoupí. Zbytek si raději vezme dovolenou, do práce chodí nemoci navzdory nebo si vezme „home office“. Ženám dělají během nemoci starosti komplikace v chodu domácnosti, mužům situace v práci. Všem ale dělá hlavu hlavně výpadek příjmu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Europ Assistance realizovaného agenturou Ipsos.

„Skoro třetina pracujících chodí do práce i během nemoci, v mezním případě pak využijí home office, pokud takovou možnost vůbec mají. Dalších 27 % lidí si místo neschopenky vezme raději dovolenou, aby tak nepřišli o příjem,“ popisuje výsledky průzkumu obchodní ředitel Europ Assistance Jurij Kostaš. „Lidé se v tomto ohledu zanedbávají a také přiznávají, že pokud na neschopenku nastoupí, její podmínky dodržuje stejně jen polovina z nich,“ dodává. Praha se i tentokrát výrazně odlišuje od zbytku republiky – místní zaměstnavatelé jsou zjevně flexibilnější v poskytování home office i takzvaných sick days – nemoc tímto způsobem řeší více než polovina pražských zaměstnanců.

Téměř třetina Čechů (30 %) tvrdí, že je pro ně nejdůležitější, aby během nemoci mohli být v klidu a od práce si odpočinuli. Kvůli obavě z výpadku příjmu (52 %) či péči o rodinu (46 %), si ale klid nedopřejí. „Nedostatek financí děsí o něco častěji muže, zejména ty, kteří pracují takzvaně rukama – potřebují být tedy při výkonu povolání skutečně zdraví, a lidi z menších obcí střední příjmové skupiny,“ vysvětluje Kostaš.

Výzkum potvrdil, že pro lidi nad 45 let bez rozdílu pohlaví je nejdůležitější psychická pohoda a klid. Pro příjmovou skupinu nad 70 000 Kč měsíčně je především podstatné zajištění adekvátní lékařské péče a dostatek informací. Oproti tomu příjmová skupina pod 8 000 Kč měsíčně za nejdůležitější považuje pomoc se zajištěním běžných věcí a chodu domácnosti.

„Nejen na základě těchto požadavků vznikl produkt zdravotní asistence MediCare, který klientům a celé jejich rodině zajistí komplexní lékařské poradenství, nadstandardní ubytování v nemocnici, doprovod k lékaři, ale i příspěvek na doplatky na léky, finanční náhradu při dlouhodobější hospitalizaci nebo asistenční linku, kde je lékař k dispozici na telefonu 24 hodin denně 7 dní v týdnu,“ popisuje základní rysy služby Kostaš. Služby se přitom vztahují na celou rodinu – tedy na dva dospělé a až tři děti do 18 let, které s rodiči žijí ve společné domácnosti.

 

O průzkumu

Průzkum provedla na podzim 2017 výzkumná agentura Ipsos na vzorku 517 respondentů ve vyváženém poměru žen a mužů ve věku 18 až 65 let. Jednalo se o reprezentativní vzorek lidí, kteří mají alespoň jedno dítě mladší 15 let.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.