« Zpět

Roste obliba cyklistických dovolených. Ale také počet úrazů

| 6. května 2015 - 10:03 | Zprávy | Životní pojištění

Mezi Čechy stoupá obliba cyklistiky. Podle průzkumů je cyklistika dokonce druhým nejpopulárnějším sportem po fotbalu a zároveň je sportem nejčastěji provozovaným. Na vzrůstající oblibu ukazují i čísla posledních pěti let, kdy významně stoupl zájem o cyklistické letní dovolené, a to nejen u nás, ale také v zahraničí.

„Bohužel ale roste také počet úrazů těch, kteří cyklistiku provozují – nebo jich minimálně víc hlásí pojišťovnám, a to platí i pro tu naši. Souvisí to i s tím, že se lidé na kole chovají rizikověji než dříve,“ upozorňuje tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka.
 
Nejčastějšími úrazy na kolech jsou drobná poranění, jako jsou oděrky, tržné rány, otřes mozku či poranění obličeje. Mezi ty vážnější pak patří zlomeniny klíční kosti, poranění hlavy s bezvědomím a pak samozřejmě úmrtí. Z policejních statistik lze vyčíst, že vloni způsobili řidič nemotorových vozidel celkem 2737 dopravních nehod. Na silnicích přitom za loňský rok zemřelo 57 cyklistů.
 
„Počet úrazů na kolech oproti ostatním úrazům je zhruba jedna ku padesáti, ročně tak řešíme zhruba tři stovky takových úrazů,“ dodává tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka. Úrazy cyklistů jsou primárně záležitostí sezóny, i když v poslední době platí, že přibývají i na podzim, a pokud je dobré počasí, tak i v zimě.
 
Asistenčních případů v zahraničí, kdy dojde ke zranění cyklisty a obrátí se na asistenční službu, jsou naštěstí jen jednotky ročně. Za rok 2014 to u klientů Generali byly pouze 2 případy, v předchozím roce to bylo podobné. V případě klasického asistenčního zásahu jsou náklady vysoké, zhruba 100 tisíc až půl miliónu korun. Většinou je potřeba klienta i repatriovat zpět do ČR.
 
„Vloni v červnu si naše klientka na britském ostrově Jersie při pádu poranila hlavu a upadla do bezvědomí. Po prvotním ošetření v nemocnici musela být vrtulníkem transportována do větší nemocnice na pevnině, kde byla operována. Vrtulník stál 400 tisíc korun,“ popisuje jeden z případů Michal Egert z Europ Assistance, asisteční služby pojišťovny Generali.
 
UŽITEČNÉ POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI
 
Na nárůstu zájmu o trávení dovolené v cyklistickém sedle se podepisuje také zlepšující se infrastruktura, narůstající počet vybudovaných cyklostezek a také kvalitnější zázemí.
 
Nejčastěji jezdí Češi na cyklistické dovolené do Švýcarska, Francie, Itálie, Německa a Rakouska, ale stoupá obliba i dalších destinací, jako jsou třeba Rumunsko, Albánie či Maroko – ani zde už totiž není nouze o dobré noclehy a další služby včetně kvalitní gastronomie. Zatímco dříve se o dovolenou spojenou s cestováním na kole zajímaly hlavně rodiny s dětmi a mladé páry, dnes stoupá zájem také u aktivních seniorů.
 
„Cyklisté by si měli před cestou do zahraničí sjednat pojištění, které je adekvátní pro aktivní dovolenou,“ upozorňuje tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka. 
 
Generali přitom vloni v souvislosti se stoupajícími náklady na lékařskou péči zdvojnásobila limity pojistného plnění cestovního pojištění v případě léčebných výloh na tři a pět milionů korun. Letos se limity na léčebné výlohy posunou až na hranici 7 milionů korun. Novinek pro letošní sezónu však bude mnohem více.
 
Při aktivní dovolené také určitě není od věci zaplatit si pojištění odpovědnosti, které se mimo jiné vztahuje na újmy z provozování sportovní rekreační činnosti. Jistíte se tak pro případ, že byste na dovolené při sportu někomu způsobili škodu nebo újmu na zdraví – a i tyto náklady se mohou vyšplhat do desetitisíců až statisíců korun.
 
„Měli jsme například klienta, který upadl, nezranil se, ale poškodil půjčené kolo na Mallorce, která je cyklisty velmi oblíbená.  V půjčovnách tam dominují silniční kola, jejich hodnota je dle zběžného zhlédnutí nabídky v průměru 40 - 50 tisíc. To znamená, že v případě krádeže nebo velké kolize zaplatíte plnou částku. Zlomený rám poté vyjde i na 20 tisíc, vidlice na tři až šest tisíc, za zničené přední kolo dáte dva tisíce a více,“ popisuje Michal Egert.
 
SEZNAMTE SE S PRAVIDLY
 
Nepsaným, ale velmi důležitým pravidlem pro ty, kteří se chystají strávit dovolenou na kole, je seznámení se s předpisy a zvyklostmi, která platí v destinaci, do které se chystáme vyrazit. V tomto případě jde především o povinnost nošení cyklistické přilby. V různých zemích se totiž věk, do kterého je cyklistická přilba povinná, liší.
 
„Třeba v Rakousku musí mít helmu děti do 12 let, ve Slovinsku do 14, v Chorvatsku dokonce až do 16 let. Ve Španělsku zase platí, že cyklistická helma je povinná jen mimo města. Na Slovensku, které je také oblíbeným cílem cyklistů pro dovolenou, musí mít děti do 15 let přilbu vždy, starší jen při jízdě mimo obec,“ vypočítává tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka.
 
V mnoha zemích je cyklistická helma jen doporučení, ale ne povinná, a to například v Německu, Maďarsku, Polsku, Itálii, Lucembursku, ve Francii, v Dánsku, Řecku či Bulharsku.
 
REFLEXNÍ VESTA: OD ZÁPADU DO VÝCHODU SLUNCE
 
Cyklisté na dovolené si ale musejí dávat pozor i na další předpisy, aby se vyhnuli případné pokutě, která je někdy může přijít pořádně draho – týká se to třeba telefonování za jízdy, které je v Německu zakázané nejen za volantem, ale také za řídítky. Ve Španělsku zase nesmíte šlápnout do pedálů s přívěsným vozíkem za kolem a ve většině evropských zemí je předpisem dána i jízda dětí s dospělým na jednom kole. Pokud máte rádi skupinové cyklistické výlety, dejte si v Polsku pozor, aby vás ve skupině nebylo víc než 15.
 
„V mnoha zemích je také předepsaná reflexní vesta při jízdě na kole – například v Itálii si ji musíte obléci nejpozději do půl hodiny po setmění, a pokud procestujete takto na kole noc, sundat si ji můžete až třicet minut před východem slunce,“ přidává cyklistickou perličku Jiří Cívka.
 
POVINNOST NOŠENÍ CYKLISTICKÉ PŘILBY – TABULKA
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.