« Zpět

Odečty životního pojištění nejsou vždy snadné

| 21. února 2011 - 9:08 | Zprávy | Životní pojištění

Životní pojištění má v Česku mnoho lidí. Uplatňují si odečty zaplaceného pojištění až do výše 12 000 korun ročně. Zákon o daních z příjmů ale stanoví v případě zaplaceného životního pojištění striktní podmínky pro snížení daňového základu:

Životní pojištění má v Česku mnoho lidí. Uplatňují si odečty zaplaceného pojištění až do výše 12 000 korun ročně. Zákon o daních z příjmů ale stanoví v případě zaplaceného životního pojištění striktní podmínky pro snížení daňového základu:
* výplata pojistného plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavřené smlouvy,
* k výplatě může dojít nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let,
* u smlouvy s pevně sjednanou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let musí být částka sjednána alespoň na 40 000 Kč a s dobou nad 15 let alespoň na 70 000 Kč.
Při nedodržení třeba jen jedné podmínky, a to z důvodu zániku pojištění, nárok na uplatnění odpočtu zaniká. Pokud k tomu dojde, pak musí poplatník v roce, kdy porušil tyto zákonem stanovené podmínky, dodanit všechny částky za všechna uplynulá zdaňovací období, které si do té doby odečetl od základu daně.
Prakticky to provede tak, že je přizná v daňovém přiznání jako ostatní příjem podle § 10 zákona.
I když poruší uvedené podmínky, v jednom případě přesto dodaňovat nemusí. Podle současného znění zákona je to u smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění, která splňuje podmínky pro daňový odečet.
To se dosud bez problémů praktikuje v rámci jedné pojišťovny. Otazníky ale vznikají při převodu smlouvy do jiné pojišťovny.

Převod smlouvy do jiné pojišťovny

OTÁZKA: Pracuji jako finanční poradkyně. Klientka mě požádala o radu s životním pojištěním. Platila u pojišťovny vysokou částku a já jsem jí doporučila daleko výhodnější produkt u jiné pojišťovny. Klientka smlouvu vypověděla a na novou smlouvu u nové pojišťovny si nechala poslat odbytné. Pojišťovna jí smlouvu ukončila k 1. 10. 2010.
Teď by si chtěla klientka odečíst zaplacené pojištění za leden až říjen od daňového základu. Pojišťovna jí odmítla poslat potvrzení o zaplacených částkách pro snížení daně. Argumentovala tím, že je velký rozdíl mezi pojmem rezerva a odbytné a že pokud bylo klientce zasláno odbytné, tak to musí dodanit, neboť nedodržela podmínku 60 let věku. Má tedy klientka nárok na potvrzení, nebo nemá?
ODPOVĚĎ: Je přirozené, že si žádná pojišťovna odliv klientů nepřeje a snaží se pro to udělat všechno, včetně využití ne zcela jednoznačného textu zákona.
Je třeba si položit otázku, proč převod v rámci jedné pojišťovny umožňuje daňové odečty a při převodu do jiné pojišťovny by to nemělo jít.
Vždyť je nesporné, že při předčasném zrušení smlouvy o životním pojištění vzniká klientovi nárok na odbytné (nově odkupné) nejen tehdy, jestliže klient mění pojišťovnu, ale i při převodu smlouvy v rámci jedné pojišťovny. Jestliže pojišťovna při tomto „vnitropodnikovém“ převodu tvrdí, že převádí kapitálovou hodnotu pojištění, pak jinými slovy jde o částku, kterou může v daném okamžiku klientovi převést na novou smlouvu. Z tohoto pohledu zahrnuje kapitálová hodnota při předčasném ukončení první smlouvy i odbytné (odkupné). Nebezpečí dodaňování měla jednoznačně odstranit novela zákona o daních z příjmů. V jejím návrhu vypracovaném ministerstvem financí bylo, že bude dodržena podmínka pro uplatnění daňových výhod, jestliže rezerva, kapitálová hodnota nebo odkupné bude převedeno na novou smlouvu. Novela č. 346/2010 Sb. však byla na konci loňského roku bohužel schválena bez této změny.
Přesto se domnívám, že je nutno vycházet z toho, že smyslem daňové úlevy je podpořit poplatníky, kteří si zajišťují finanční prostředky na důchodový věk. Je logické, že se snaží zvolit nejvýhodnější smlouvu, a uzavřou-li bezprostředně novou smlouvu, kde jsou splněny podmínky pro daňový odpočet, a bezprostředně převedou odkupné na účet nové pojišťovny jako mimořádný vklad, neměli by být sankcionováni dodaněním daňových odečtů z minulých let.
Analogicky lze podle mého názoru posuzovat nárok na daňový odpočet za částky pojistného zaplacené na původní smlouvu v průběhu zdaňovacího období až do dne jejího ukončení, ve vašem případě za leden až říjen 2010. Některé pojišťovny odmítají vydat potvrzení, kterým je třeba doložit finančnímu úřadu úlevu na dani. Pak nezbývá než tuto záležitost osobně projednat s příslušným finančním úřadem a prokázat zaplacení pojistného jinými prostředky, tj. doklady, a spoléhat na věcný a vstřícný přístup úřadu.
Tento vstřícný postup vůči klientům akceptují i legislativci odboru daní z příjmů ministerstva financí. Jedná se však o výkladové stanovisko, které nemá jednoznačnou podporu ve stávajícím textu zákona, a nelze vyloučit, že některý finanční úřad může tuto věc posuzovat v neprospěch poplatníka. Současně také upozorňuji, že podle nového daňového řádu už ministerstvo nemůže individuálně prominout daň z důvodu tvrdosti zákona.

Předčasné ukončení smlouvy
OTÁZKA: Když jsme v roce 2003 uzavírali hypotéku, banka dala podmínku mít uzavřené životní pojištění, které stále platíme a využíváme možnosti uplatnění odpočtu 12 000 Kč. Současný hypoteční úvěr máme u jiné banky, ta pojištění nevyžadovala. Vzhledem k tomu, že pobírám průměrný důchod a manželův příjem padne na hypotéku, tak je pro nás pojistné dost náročné a hlavně nevýhodné, a proto bychom ho chtěli zrušit. V pojišťovně nám ale řekli, že na tom budeme tratit, když pojistky ukončíme, že by nám vyplatili strašně málo. Budeme muset něco dodaňovat? Spočítali jsme, že do těch 65 let, mně je 60 let, jim ještě zaplatím skoro 80 000 Kč. Sjednaná částka je na 150 000. Připadá mi, že jsme podmínky dodrželi. Od uzavření pojistky uběhlo více než 60 měsíců.
ODPOVĚĎ: Pokud pojistná smlouva trvala nejméně 60 měsíců, pojištěný dosáhl věku 60 let a sjednaná pojistná částka činí alespoň 70 000 Kč, pak výpovědí smlouvy neporušil podmínky využití daňové výhody, tj. odpočtů od základu daně, maximálně 12 000 Kč za rok. Z informací v dotazu vyplývá, že jste tyto podmínky dodrželi, a tudíž nemusíte dříve uplatněné odpočty dodanit.
Jiná věc je, pokud zrušíte smlouvu předčasně, bude vám vyplaceno odkupné (dříve se používal termín odbytné). Výše odkupného se stanoví pojistně matematickými metodami jako určitá část z celé kapitálové hodnoty. Je nanejvýš pravděpodobné, že budete tratit, jak vás upozornila pojišťovna. Odkupné bývá ve většině případů při předčasném ukončení smlouvy nižší než do té doby zaplacené pojistné. Čili od pojišťovny patrně nedostanete ani to, co jste zaplatili.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Jsem OSVČ a loni jsem si zapoměla odečíst životní pojištění, je to možné dát do letošního dan. prohl.+ to co mi přišlo za r. 2016?