« Zpět

Na změnu životního pojištění je čas jen do konce března

| 26. března 2015 - 10:39 | Zprávy | Životní pojištění

Nejpozději do 31. března se musí většina majitelů životního pojištění rozhodnout pro převod smlouvy do jednoho z nově vzniklých daňových režimů. Buď bude jejich pojištění daňově zvýhodněné, nebo půjde provádět mimořádné výběry naspořených finančních prostředků. Aby si mohl klient i po 1. 1. 2015 odečítat z daní zaplacené pojistné až do maximální výše 12 000 Kč, bude muset stávající smlouvu upravit tak, aby vyhovovala novým podmínkám podle zákona o daních z příjmů účinného od 1. 1. 2015.

Daňově výhodná možnost – klient nebude mít nadále možnost vybírat mimořádné pojistné
Pojistná smlouva tak bude splňovat podmínky daňového zvýhodnění a zaměstnavatel na ni bude moci i nadále přispívat za stejných podmínek jako dosud.
 
Na konci minulého roku některé pojišťovny informovaly klienty, že pokud chtějí zachovat daňové zvýhodnění, nemusí podnikat žádné kroky. Dle aktuálního vyjádření ČNB však klienti musí pro zvýšení právní jistoty tuto skutečnost pojišťovně písemně potvrdit. Upozorněte proto Vaše klienty na tuto skutečnost.
 
„Nedaňová“ možnost –  klient si ponechá možnost mimořádných výběrů
Pokud si klient ponechá pojistnou smlouvu ve stávajícím režimu beze změny a ponechá si možnost mimořádných výběrů (pokud to jeho pojištění umožňuje), jeho smlouva nebude nadále smlouvou soukromého životního pojištění a dále nebude možné využívat daňové zvýhodnění. Na takovou pojistnou smlouvu nemůže nadále přispívat zaměstnavatel formou osvobozeného příspěvku na pojištění v rámci firemních benefitů.
 
I v případě, kdy klient nepožaduje u své existující smlouvy daňové výhody a tedy chce mít zachovánu možnost mimořádných výběrů, měl by tuto skutečnost pojišťovně oznámit.
 
Upozorněte klienty
Řekněte svým klientům, aby věnovali náležitou pozornost dopisům od pojišťoven, kde je popsáno, jakou formu souhlasu daná pojišťovna vyžaduje.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.