« Zpět

Domov patří mezi nejrizikovější místa

| 4. září 2015 - 10:00 | Zprávy | Životní pojištění

Domov, který spojujeme s klidem a bezpečím, se paradoxně stal jedním z nejrizikovějších míst. Podle statistiky produktů životního pojištění Allianz pojišťovny se umístil dokonce na třetím místě. Jak předejít těm nejběžnějším domácím nehodám, jež mohou snadno potkat každého z nás? Allianz pojišťovna přináší tipy pro sedm aktivit každodenního života.

Řada domácích úrazů má přitom společného jmenovatele – neopatrnost při opakovaných, a tím už „zautomatizovaných“ činnostech. Skryté nebezpečí přitom číhá téměř všude, ať už jde o úklidové práce jako je umývání oken, či vaření a tedy i zacházení s noži a obsluhování čím dál výkonnějších spotřebičů. Nebezpečné jsou ale i aktivity doslova nutné k životu ve vlastním obydlí, jako je třeba chůze po schodech. Jen za loňský rok se klientům Allianz pojišťovny doma stalo přes pět tisíc úrazů.
 
Tipy Allianz:
 
Mytí oken – Nechcete mít místo průzračného výhledu ruku v sádře? Nestoupejte si na kolečkové židle, vratké stoličky či jiné nestabilní předměty. Zkušenosti klientů Allianz dokazují, že ohraná rada má něco do sebe. Samozřejmostí by mělo být i objednání profesionálních pracovníků při mytí nedosažitelných částí oken ve velkých výškách.
 
Používání chemických prostředků – Ať už uklízíte, myjete auto nebo používáte zahradní chemické postřiky, naučte se správným bezpečnostním návykům při zacházení s agresivními prostředky. Při používání nebezpečných chemikálií vždy dbejte pokynů v návodu. Určitě nezapomínejte na co nejdelší gumové rukavice, případně i ochranu očí, nosu i úst. Žádnou chemikálii nemíchejte dohromady s nějakou další.
 
Sekání trávy – Přeseknutí přívodového kabelu bohužel není zdaleka jediným nebezpečím, které úprava trávníků skýtá. Před sekáním trávy si nezapomeňte odklidit z cesty veškeré předměty, včetně kamenů či spadaných větví. I v teplém počasí si oblečte dlouhé kalhoty a uzavřené boty a sekačku nikdy nepoužívejte za deště. Máte-li benzinový stroj, palivo dolévejte pouze do vypnutého a vychladlého přístroje.
 
Obsluha přístrojů – Před každým použitím elektroniky vizuálně zkontrolujte, zda je přístroj v pořádku, a v případě pochybností přenechte podrobnou revizi i případnou opravu profesionálům. Kontrole podrobte i elektrické kabely a zásuvky ve vašem bytě. Pozor dávejte obzvláště při používání přístrojů uskladněných ve vlhkých místnostech, jako například ve sklepě. 
 
Chůze po schodech – Pády stojí podle statistiky německé Allianz za více než polovinou úrazů klientů nad 60 let. Zakopnutí na schodišti sice zcela předejít nemůžete, můžete se ale pokusit minimalizovat šanci, že k němu dojde, i případné následky, jež bude mít na Vaše zdraví. Na schody raději neodkládejte žádné věci, o které lze zavadit při chůzi nebo po nichž se můžete smeknout. Pokud mají schody hladký povrch, přilepte protiskluzové pásky. Opravte odstávající lišty a odchlipující se koberce.
 
Krájení nožem – Málokoho napadne umístit si pod kuchyňské prkénko utěrku, aby se nesmekalo, přitom je to jedna z nejjednodušších rad pro ochranu našeho zdraví v kuchyni. Při uskladnění nožů nezapomínejte na bezpečností obaly i podstavce. Kromě bezprostřední ochrany Vám umožní zachovat nože ostré, a tedy i bezpečnější – při krájení budou reagovat přesně tak, jak očekáváte.
 
Grilování – Pro rozdělávání ohně používejte vždy raději pevné podpalovače než ty tekuté, které snáze způsobí prudké plameny, a sežeňte si extra dlouhé sirky. Nikdy se nesnažte gril obsluhovat nechráněnýma rukama a pro veškeré činnosti ideálně používejte příslušenství k tomu určené. Negrilujte v zahradních altánech bez komínů nebo pod stany či slunečníky a gril vždy umístěte na rovný povrch.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.