« Zpět

Do školy na kole. Jde o bezpečný způsob dopravy pro děti?

| 6. října 2014 - 14:18 | Zprávy | Životní pojištění

Jízda na kole pro mnoho dětí na venkově není jen koníčkem, ale stala se dokonce jediným možným způsobem, jak se dopravit do školy. Statisticky však tím nejnebezpečnějším. Podle bezpečnostní studie Allianz je v porovnání s chůzí nebo cestováním v autobuse riziko, že se školák stane účastníkem dopravní nehody, až sedmkrát vyšší.

Důvodů, proč je pro děti riskantní jezdit do školy na kole, existuje hned několik. „Jedním z rizikových faktorů je dětský výhled na vozovku. V porovnání s dospělou osobou je totiž značně omezený. Vzhledem ke své výšce děti často čelí problémům s výhledem na provoz, a to zejména v případě, kdy stojí mezi zaparkovanými auty. Navíc, malí cyklisté jen těžko odhadnou rychlost ostatních účastníků silničního provozu. V neposlední řadě může způsobit nehodu i to, že školáci mají větší problémy koncentrovat se výlučně na provoz a snadno se rozptýlí,“ uvádí nejčastější důvody nehod cyklistů Christian Weishuber, expert na bezpečnost silničního provozu v Allianz.
 
Rodiče buďte pozorní
Rodiče by měli precizně zkontrolovat brzdy, reflexní prvky, světlo a pláště kol, než pustí své děti na silnice. Důležité je také výškové nastavení sedadla a dodržení jednoduchého bezpečnostního pravidla: vidět a být viděn. Osvědčenou radou je proto dětem oblékat světlé a barevné bundy nebo reflexní vesty a používat speciální školní tašky s reflexními prvky.
 
Děti by měly znát pravidla silničního provozu 
Rodiče by měli důsledně vzdělávat své děti, aby si osvojily alespoň základní pravidla. A vždy volit co nejbezpečnější trasu a hlavně si nezapomněly nasadit helmu, kterou cyklistům do 15 let přímo uděluje zákon o silničním provozu. Povinnost jezdit s ochrannou přilbou starším dětem a dospělým pak zákon doporučuje. Přilba by tak měla být podstatnou součástí výbavy bez ohledu na věk. Podle studie skupiny Allianz způsobí více než 40 procent ze všech kolizí cyklistů s automobily závažné poranění hlavy a mozku.
 
„V případě, že ji cyklista při nehodě na kole nemá, pravděpodobnost, že utrpí poškození mozku, je až dvojnásobně vyšší. Nebezpečná však není jen srážka cyklisty s autem. Až jedna třetina všech cyklistických smrtelných nehod či těžkých zranění pochází z jiných druhů pádů a kolizí,“ uvádí Eva Pištíková z likvidace událostí z pojištění osob Allianz.
 
Povinnost cyklisty nosit přilbu v různých zemích se liší
Helma jako povinná výbava cyklistů se nevyžaduje například ve Francii, Itálii, Německu, Švýcarsku, Velké Británii, ale i třeba v Indii nebo Hongkongu. Naopak, povinná je v mnoha amerických státech, Jižní Koreji a Japonsku, kde si děti musí chránit hlavu do věku 13 let. V Rakousku zákon přilbu ukládá do 12. roku života, což je stále méně než v Česku, nebo Slovensku. V Německu například nosí pouze 10 % cyklistů helmu. Chtěli zavést povinnost nosit helmu, ale výzkumy ukázaly, že počet cyklistů by rapidně klesl, takže se od návrhu upustilo. Raritou jsou země - Nový Zéland a Austrálie, kde jsou cyklistické přilby povinné pro všechny věkové skupiny a za nedodržení této povinnosti se dokonce ukládají pokuty. 
 
Místo helmy airbagy
Dvě švédské designérky Teresa Alstin a Anna Haupt přišly s revoluční novinkou a vytvořily koncept cyklistického airbagu. Vymyslely tzv. „Hövding“, který se nosí kolem krku a na první pohled vypadá jako límec větrové bundy. Nafukovací helma je podobná airbagům v autě. Ukrývá nylonový airbag, který se uvolní v případě nehody a ihned se naplňuje heliem.
 
Tento „límec“ odhalí nebezpečnou situaci a vyhodnotí přesné snímače pohybu, rychlosti cyklisty, případného nárazu či dalších nestandardních situací umístěné uvnitř šátku. Takže helma v podstatě není vidět, dokud není potřeba. Odborníci na bezpečnost z Allianz by uvítali, pokud by se jakákoli varianta ochrany hlavy rozšířila, ale v tomto případě mají určité pochybnosti, zejména s ohledem na váhu límce a cenu.
 
Neviditelná helma se bude náramně hodit převážně ženám, které nechtějí riskovat zbytečně svůj účes. www.mynewsdesk.com/uk/hovding
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.