« Zpět

Co se zlepšilo v životním pojištění?

| 26. ledna 2016 - 10:44 | Zprávy | Životní pojištění

Se začátkem roku 2016 přistoupily některé pojišťovny k úpravám svých produktů. Kromě formální změny v evidenci cizinců při sjednávání pojištění jsme se dočkali i některých vylepšení. Konkrétně jde o pojištění PERSPEKTIVA, FLEXI a VIA.

Nejdříve připomínáme formální změnu. Od ledna 2016 se evidence cizinců rozšiřuje z občanů USA i na ostatní cizí státní příslušníky. Nově se plošně zavádí evidence všech cizinců, resp. daňových rezidentů cizích států. V praxi to znamená postupné rozšíření formulářů o novou kolonku DIČ (daňové identifikační číslo) cizince. V této souvislosti je tak třeba dát pozor, zda máte aktuální formuláře pro sjednávání pojištění. A nyní k tomu podstatnému. Pojišťovny Kooperativa, Pojišťovna České spořitelny a Aegon vylepšují svoje produkty životního pojištění. Stojí tyto změny za to? Posuďte sami:

Kooperativa navyšuje limity a zmírňuje požadavky na zkoumání příjmu

- Navýšení maximální pojistné částky u vybraných připojištění. Maximální pojistná částka u invalidity a závažných onemocnění byla navýšena na 8 mil. Kč (dříve 4 mil. Kč).

- Úprava schématu zdravotního oceňování u vážných onemocnění, a to analogicky jako u pojištění pro případ smrti nebo invalidity. Tj. při sjednání pojistné částky vyšší než 2 mil. Kč je potřeba doložit výpis ze zdravotní dokumentace a od 3 mil. Kč absolvovat lékařskou prohlídku.

- U pojištění invalidity je vyžadováno doložení příjmu až od pojistné částky 1,5 mil. Kč (dříve tato povinnost byla již od 1 mil. Kč). Pojišťovna také zmírňuje vazbu povolené pojistné částky připojištění invalidity na výši doloženého příjmu.

Pojišťovna České spořitelny opět zlevňuje a zmírňuje podmínky pro lékařské prohlídky

– Nově sleva za tzv. komplexní rozsah pojištění, tj. při celkové pojistné částce pro velká rizika (smrt, invalidita, závažné nemoci, trvalé následky) přesahující 500 tis. Kč je poskytována sleva z pojistného, max. sleva zhruba 15 % pro souhrnnou částku nad 1,5 mil. Kč.

– Zmírnění podmínek pro lékařské prohlídky, např. limit u mladších klientů navýšen na 3,5 mil. Kč ze stávajících 2 mil. Kč.

– Volitelná desetinásobná progrese u trvalých následků úrazu (max. progrese je však až pro 100% tělesné poškození). U pojištění invalidity 3. stupně zavedeno dvojnásobné plnění při dopravní nehodě.

– Prodloužení výstupního věku doby trvání smlouvy ze 75 let na 80 let a individuální pojistná doba u pojištění pracovní neschopnosti.

– Rozšíření počtu diagnóz závažných onemocnění a nové připojištění rakoviny in-situ. Pro děti nové pojištění invalidity a bezmocnosti.

– Vylepšení pojištění hospitalizace, např. nově není limit plnění na těhotenství, plněno s podmínkami a limitem i za pobyty v sanatoriích či rehabilitačních zařízení, je hrazen doprovod rodiče u delší hospitalizace dětí atd.

Aegon zavádí nové pojištění závažných onemocnění a snižuje pojistné pro vybraná povolání

 – Nová koncepce pojištění závažných onemocnění, tj. možnost částečného plnění u vybraných diagnóz a především větší srozumitelnost podmínek pro vznik nároku na plnění.

– Vybraná povolání přeřazena do nižší rizikové skupiny, jedná se zejména o policisty, hasiče, vojáky a jiné ozbrojené složky. Policisté mají možnost okamžitě získat i speciální slevu v rámci programu AEGON FIT (ten je zjednodušen i pro ostatní). U dětí do 18 let byla u úrazového pojištění zrušena výluka na bojové sporty.

– Navýšení věrnostního bonusu s platností do konce června 2016, a to pro smlouvy s vyšším pojistným (min. 1 500 Kč měsíčně, z toho 500 Kč rizikové pojistné). Navýšení je o 10 %, tj. možnost maximálního celkového bonusu až ve výši 45 % z rizikového pojistného.

– Zvyšují se limity pro tzv. krátký zdravotní dotazník. Pro skupinu rizik (např. invalidita) z pojistné částky 500 tis. Kč na 800 tis. Kč, obdobně u pojištění s denní dávkou z 500 Kč na 1 000 Kč.

Nástroje Broker Trustu jsou aktuální

V této souvislosti byly aktualizovány i naše nástroje, tedy on-line metodiky životního pojištění a rating („semafor“).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.