« Zpět

Základní principy auditu v bankách

| 31. července 2015 - 10:27 | Zprávy

Aby se mohli všichni uživatelé výkazů finančního účetnictví obchodní banky spolehnout na jejich správnost a kvalitu, musí být tyto výkazy prověřeny nezávislým externím auditorem. V České republice je povinnost externího auditu účetních výkazů (nejenom) obchodních bank zakotvena v zákoně č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Auditor musí být držitelem licence, kterou vydává Komora auditorů ČR.

Auditor svoji činnost vykonává zcela samostatně a naprosto nezávisle. I když vydá výrok, zodpovědnost za správnost a pravdivost účetnictví zůstává na obchodní bance (tedy na účetní jednotce). Auditor ovšem nese plnou zodpovědnost za škody, které by způsobil svým případným chybným výrokem. Před vydáním svojí finální zprávy si auditor vyžádá od představenstva obchodní banky tzv. prohlášení vedení společnosti. Tímto dokumentem bankovní management potvrzuje, že:
- auditorovi byly k přezkoumání předloženy veškeré relevantní doklady a informace 
- obchodní banka si je (jako účetní jednotka) plně vědoma svojí naprosté zodpovědnosti za sestavení správné a úplné účetní závěrky.
 
Obsah zprávy auditora by měl být projednán se statutárním zástupcem banky. Auditor také připraví dopis managementu obchodní banky, ve kterém uvede:
- jak soupis svých zjištění, tak 
- také doporučení k odstranění zjištěných nedostatků. 
 
Tento dopis není nikde oficiálně zveřejňován a slouží výhradně pro interní potřeby konkrétní obchodní banky. Auditor může „pronést“ po prostudování všech nutných podkladů jeden z následujících typů výroků:
- výrok bez výhrad,
- výrok s výhradou,
- záporný výrok,
- odmítnutí výroku.
 
Výrok auditora musí být uveden ve výroční zprávě každé (nejenom) obchodní banky za příslušný rok. Výroční zpráva banky musí být zveřejněna nejpozději do konce následujícího účetního období (tedy do konce následujícího kalendářního roku). Po vyhotovení výroční zprávy musí ještě auditor ověřit, jestli v ní jsou uvedeny správné („odsouhlasené“) údaje. Interní audit je nezávislá a objektivní konzultační činnost, jejímž smyslem a cílem je zlepšení provozu obchodních bank. Pomáhá jí dosáhnout její cíle tím, že zavádí systematický metodický přístup k hodnocení a zlepšení efektivnosti řízení rizik, řídících a kontrolních procesů. 
 
Interní audit poskytuje managementu ujištění, že všechna rizika, kterým je obchodní banka vystavena, jsou známa a jsou pod kontrolou (týká se tedy nejenom finančního účetnictví). relaxinfo.ch Zárukou objektivity práce interního auditu je jeho organizační nezávislost na útvarech, které provádějí „interně auditované“ činnosti, a používání mezinárodních standardů. Interní audit je prováděn vlastními pracovníky obchodní banky, i když je čas od času diskutováno o možnostech, resp. o smysluplnosti jeho outsoursingu. Oddělení interního auditu by mělo být organizačně zařazeno „přímo pod představenstvo“ banky, aby tak byla zajištěna jeho nezávislost na jím auditovaných útvarech. 
 
Auditorskou licenci vydává Komora auditorů ČR viz www.kacr.cz.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.