« Zpět

Začíná čtvrtý ročník soutěže SME EnterPRIZE: Generali Česká pojišťovna ocení inspirativní mikro, malé a střední udržitelné firmy a také start-upy

| 12. února 2024 - 11:00 | Zprávy
  • Soutěž SME EnterPRIZE v Česku už čtvrtým rokem podporuje a zviditelňuje udržitelné podnikání
  • Letos byla soutěž doplněna o cenu studentů v kategorii start-upů
  • Ty nejlepší firmy se letos mohou těšit na navýšení výher pro první tři místa
  • Přihlašování do soutěže běží od 5. února do 5. dubna na webu soutěže www.sme-enterprize.cz

Výhru 150 000 korun, kampaň v médiích na podporu byznysu nebo postup do evropského finále v Bruselu mohou získat mikro, malé a střední udržitelné podniky a start-upy, které se přihlásí do čtvrtého ročníku soutěže SME EnterPRIZE, pořádaného Generali Českou pojišťovnou. Ta soutěží podporuje udržitelné podnikání v oblasti životního prostředí u firem v SME segmentu. Malé a střední podniky jsou základním stavebním kamenem české ekonomiky. Soutěž podporou transformace k udržitelnému fungování pro firmy představuje vítanou motivaci.

Chceme-li zachovat svět, který známe, i pro naše další generace, musíme všichni přiložit ruku k dílu – firmy i jednotlivci.  Pro skupinu Generali je téma udržitelnosti velice důležité a v rámci naší strategie jej chápeme jako součást našeho podnikání. Právě proto již několik let podporujeme udržitelné podnikání malých a středních podniku prostřednictvím soutěže SME EnterPRIZE. Na českém trhu jsme díky ní našli již mnoho vynikajících příkladů firem, které jasně dokazují, že udržitelnost se dá přetavit do každodenního fungování,“ upřesňuje Petra Nováčková, manažerka udržitelnosti v Generali České pojišťovně.

Mezi udržitelným chováním firem a jejich finanční výkonností přitom jasně existuje pozitivní vztah. Udržitelné obchodní modely mohou významně přispět k dlouhodobému úspěchu i rychlejšímu zotavení po ekonomicky složitých obdobích.

Předchozí ročníky soutěže SME EnterPRIZE jasně ukázaly, že v Česku působí obrovské množství firem, které udržitelným podnikáním dosahují velkých úspěchů a jsou ve svých oborech velmi inspirativní. „Každý rok se do soutěže hlásí pestrá skupina podniků z různých oborů. Do finále se pravidelně dostávají firmy podnikající v zemědělství a biopotravinách, recyklaci, obnovitelné energetice nebo čistých technologiích. Určitě budeme v porotě rádi, když letos uvidíme více zástupců z oblasti udržitelného stavebnictví nebo dopravy, snad se to letos podaří," konstatuje předsedkyně poroty soutěže Helena Továrková z Nadace Veronica, která podobu soutěže a její průběh odborně zastřešuje.

Garanci nad soutěžní kategorií start-upů už druhým rokem převzala agentura CzechInvest, která se věnuje podpoře start-upů už více než 10 let. „V rámci Evropské unie je česká ekonomika jednou z těch nejvíce průmyslových, a tím pádem i energeticky velmi náročných. Vedle toho u nás máme relativně nízký počet udržitelných start-upů zainvestovaný rizikovým kapitálem. Jsme tak rádi, že jsme se jako CzechInvest mohli připojit k soutěži a být garantem start-upové oblasti, protože tím podpoříme jak zelenou transformaci ekonomiky, tak inovativní podnikání. Vnímáme také synergie s naším projektem Technologická inkubace, kde právě EcoTech Hub může být pro účastníky soutěže dalším krokem v jejich rozvoji,“ řekl Filip Krůta, ředitel EcoTech Hubu společnosti CzechInvest.

NOVINKY PRO ROK 2024

Oproti loňskému ročníku soutěže nabízí ten letošní hned několik důležitých novinek.

„V loňském roce se soutěž otevřela mikropodnikům a živnostníkům, ale také se rozrostla o novou soutěžní kategorii pro start-upy. Letos v tom budeme pokračovat. Také jsme si připravili novinku – cenu vysokoškolských studentů v kategorii start-upů. Našim cílem je totiž do soutěže postupně zapojit různé subjekty, které jsou s tématem udržitelnosti SME a start-upů spojené. Navíc jsme navýšili finanční výhry pro výherce, což může být částečnou motivací přihlásit se k nám do soutěže,“ popisuje Petra Nováčková.

FINANČNÍ VÝHRY:

  • 1. místo: 150 000 Kč (a možnost postupu do finále soutěže v Bruselu)
  • 2. místo: 100 000 Kč (a možnost postupu do finále soutěže v Bruselu)
  • 3. místo: 70 000 Kč (a možnost postupu do finále soutěže v Bruselu)
  • 4.–10. místo: 10 000 Kč
  • 1. místo v kategorii start-upů: 70 000 Kč
  • Cena studentů v kategorii start-upů: 30 000 Kč

VÍTĚZ V ČERVNU

Všechny přihlášky, které od 5. února do 5. dubna 2024 podají firmy přes formulář, který je letos nově zjednodušený, zhodnotí na webu soutěže www.sme-enterprize.cz odborná porota. V ní zasednou odborníci z řad byznysu, neziskového sektoru a vysokých škol.

Vítěze odborná porota vybere na základě několikakolového posuzování a pohovorů. Desítka nejlepších firem a pětice úspěšných start-upů budou vyhlášeny začátkem června, vítězná trojice SME firem a vítězný start-up pak budou oceněni na slavnostním finále, které proběhne v červnu v Praze.

„Jedna ze tří nejlepších SME firem z Česka bude vyslána do mezinárodního finále soutěže v Bruselu, které proběhne na podzim tohoto roku. Právě účast v celoevropském kole dává finalistovi možnost představit se na mezinárodním poli a získat tak zajímavé kontakty Zároveň vidíme, že české firmy dosahují vysoké úrovně a můžou být velkou inspirací pro malé a střední podniky v zahraničí,“ připomíná Petra Nováčková z Generali České pojišťovny.

DOSAVADNÍ VÝHERCI

Soutěž navazuje na mezinárodní formát, který je skupinou Generali pořádán v deseti zemích celé Evropy. Loni třetí ročník soutěže vyhrála v českém národním kole společnost Sonnentor s.r.o., která na jihu Moravy zpracovává byliny k výrobě čajů a koření. Na druhém místě se umístila Biopekárna Zemanka s.r.o., angažující se mimo jiné ve výrobě cirkulárních produktů. Třetí místo obsadil podnik Progres Ekotech, s.r.o., který z hutních odpadů vyrábí novou vstupní surovinu. V kategorii start-upů potom zvítězila firma myco s.r.o. Ta zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu.

České stránky soutěže: www.sme-enterprize.cz

Mezinárodní stránky soutěže: www.sme-enteprize.com

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.