« Zpět

Za dovolenou se v Česku utratí v průměru 11 tisíc

29. června 2016 - 13:01 | Zprávy

Letní dovolenou tráví Češi nejčastěji v tuzemsku. V průzkumu, který pro banku Cetelem realizovala agentura Stem/Mark, to uvedlo 48 % lidí. Jedna třetina z nich pojede na dovolenou i do zahraničí. Jenom zahraniční dovolenou plánuje dalších 16 procent obyvatel Čech, z čehož vyplývá, že mimo Česko vycestuje 32 % obyvatel. Konkrétní představy o dovolené zatím nemá 22 % Čechů, dalších 15 % dovolenou mít nebude, nebo ji stráví doma.

Při výběru dovolené je nejdůležitější cena (93 %) následovaná destinací (85 %) a délkou pobytu (84 %). Zahraniční dovolenou si Češi vybírají kromě ceny zejména podle destinace a počtu dní, při výběru tuzemské berou v potaz více program a stravu.
V průměru chtějí Češi do dovolené letos investovat zhruba 11 tisíc korun na osobu a 3700 korun utratit v místě pobytu. Za zahraniční pobyt přitom vydají v průměru zhruba o 10 tisíc korun více než za tuzemský. Zčásti je to však dáno tím, že tuzemskou dovolenou lidé plánují na méně dní než zahraniční. Do 10 dnů stráví v Česku na dovolené 86 procent lidí, zatímco v zahraničí plánuje být maximálně 10 dní 64 %.
 
Ubytování přes AirBnB i v kempu
 
Nejčastěji chtějí Češi strávit tuzemskou dovolenou na pronajaté chatě, chalupě či apartmánu (33 %), v penzionu (28 %) či v kempu (27 %). Domácí kempy přitom Češi využívají více než zahraniční. Na vlastní chalupu pojede 16 %, 13 % stráví volno u příbuzných a rovněž 13 % se ubytuje v hotelu. V případě zahraniční dovolené volí Češi tříhvězdičkové a čtyřhvězdičkové hotely, penziony, případně pronajaté apartmány, nebo kempy (vždy 20 %). Ubytování přes AirBnB plánuje již nyní 8 % Čechů.
 
O Turecko není letos zájem. Češi pojedou raději na Slovensko
 
V případě zahraniční dovolené budou Češi opět směřovat nejčastěji do Chorvatska (23 %). Zájem o něj se však meziročně snížil (loni 27 %). Populární je letos Slovensko (17 %, loni 10 %), které spolu se Španělskem (14 %, loni 7 %) patří mezi meziročně více vyhledávané destinace. Výrazně méně lidí se letos chystá do Turecka, o které je zájem téměř nulový (loni 4,2 %, letos 0,6 %). Poměrně populární je mezi lidmi stále Itálie (15 %), Řecko (12 %) a Rakousko (10 %).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.