« Zpět

VZP válcuje konkurenci: na péči o každého klienta má nejvíce peněz

| 23. srpna 2017 - 15:33 | Zprávy

Rekordních 27 371 korun má v letošním roce připraveno Všeobecná zdravotní pojišťovna v průměru na péči o každého svého klienta. Oproti loňsku je to víc o 6,1 %, což je největší nárůst od roku 2009. Žádná jiná zdravotní pojišťovna v Česku se v tom nemůže VZP rovnat, tři z nich nemají v průměru na jednoho klienta k dispozici ani 23 tisíc a další dvě jsou pod hranicí 24 tisíc korun.

Od roku 2010 do letoška stoupla částka, kterou má VZP připravenou v průměru pro každého svého klienta, téměř o čtvrtinu (23,14 %). Jde přitom nejen o nominální, ale i o reálný růst. Když VZP začala v roce 1992 existovat, měla na jednoho pojištěnce 3 021 korun, což bylo 65,05 % tehdejší průměrné mzdy. V roce 2003 to bylo 13 796 korun, tj. 83,97 % průměrné mzdy. Letošních 27 371 se už pohybuje těsně kolem hranice průměrné mzdy.

Při srovnání všech sedmi zdravotních pojišťoven podle toho, kolik jsou připraveny letos zaplatit v průměru za jednoho svého pojištěnce, jsou na tom klienti VZP suverénně nejlépe. Právě díky tomu může VZP garantovat péči na nejvyšší možné úrovni bez ohledu na kraj, okres či město. Poctivé úhrady od největší tuzemské pojišťovny přitom drží nad vodou řadu nemocnic.

Kolik mají pojišťovny připraveno v roce 2017 na péči o jednoho svého klienta (v Kč)

Zdroj: Zdravotně pojistné plány jednotlivých pojišťoven pro rok 2017

Kromě toho, že má VZP v průměru na každého klienta k dispozici nejvíce peněz, dlouhodobě hradí svým pojištěncům i tu nejnákladnější péči. Vůbec nejvíce zatím zaplatila za léčbu muže z Plzeňského kraje – péče o něj vyšla na bezmála 56 milionů korun za rok. Desetimilionové sumy vydané za zdravotní služby pro jednoho nemocného přitom nejsou v posledních letech nijak výjimečné.

Náklady na zdravotní služby v letech 2016/2017 v přepočtu na jednoho pojištěnce VZP*

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.