« Zpět

Výhra v loterii nebo dědictví. Jak o peníze nepřijít?

| 6. srpna 2015 - 11:34 | Zprávy

Když bylo Britovi Michaelu Carrollovi 19 let, vyhrál v loterii necelých deset milionů liber (při dnešním kurzu by to bylo okolo 390 milionů korun). Za deset let ale muž o většinu peněz kvůli bujarému životu a rozhazování přišel a před dvěma roky, když byl téměř před bankrotem, s vděkem přijal místo v továrně, kde u výrobní linky balil sušenky. Příběh ilustruje, jak lze v relativně krátkém čase promrhat velkou částku nečekaně nabytých peněz.

„Nelze očekávat, že lidé, kteří si nevytvořili zdravé finanční návyky v době, kdy měli běžný příjem a malé nebo žádné úspory, se začnou chovat po náhlém zbohatnutí zodpovědně. Naopak je pravděpodobné, že zažijí strmý finanční pád,“ míní Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.
 
Jak by měl postupovat někdo, kdo nečekaně zbohatne, ať už třeba po výhře v loterii, vyhrané sportovní sázce či po nabytí dědictví, a čemu by se měl určitě vyhnout?
 
Anonymita pomáhá
Pokud je to jen trochu možné, člověk by měl zůstat anonymní a majetkem se veřejně nechlubit. Čím méně lidí bude o bohatství vědět, tím menší počet jich přijde s nataženou rukou. Platí to o vzdálenější rodině, přátelích i cizích lidech, kteří se budou snažit hrát na city. V tomto ohledu se „jako z příručky“ zachoval například nedávný výherce necelých dvou a půl miliardy korun v loterii Eurojackpot z Pardubicka. Nijak na sebe neupozorňoval, odolal pokušení stát se na krátký čas mediální celebritou a s provozovatelem loterie jednal jen s příslibem anonymity – v sídle společnosti se tak setkal pouze s jediným člověkem.
 
Tím, že člověk zůstane anonymní, získá čas, aby si mohl v klidu promyslet, jak s penězi či majetkem naloží a zamezí také tomu, aby ode dveří odháněl zástupy firem, které pro něho budou mít v tomto směru „zaručené dobré rady“. Místo toho si může pečlivě vybírat, od koho si nechá poradit.  Někdo, kdo nemá se správou velkého majetku zkušenosti, bude potřebovat pomoc odborníků především z finanční, právní a realitní oblasti, kteří mu mohou účinně poradit, jak se jměním naložit, aby minimálně neztrácelo na hodnotě a ideálně se rozrůstalo. Majetek mohou spravovat i místo něho, ale dotyčný by nikdy neměl pouštět otěže zcela z rukou a případně by měl někdo nezávislý práci správců kontrolovat. 
 
„Vypořádat se najednou s velkým majetkem, na který není dotyčný zvyklý, může být velmi obtížné, až frustrující. Vydat se například naslepo do světa investic bývá jednou ze spolehlivých cest, jak o své peníze přijít. Kvalitní odborníci místo toho vytvoří takovou strategii, která bude jejich klientovi přinášet dlouhodobě profit a uchová hodnotu jeho majetku,“ říká Dušan Šídlo z Broker Trustu.
 
Tým poradců může také posloužit jako nárazník před různými žadateli o finanční pomoc.
 
Splacení dluhů – jistá investice
Využít nenadále získané peníze ke splacení dluhů je v zásadě nejjistější investice, kterou může člověk udělat sám, aniž by k tomu potřeboval něčí pomoc. Každou korunu, kterou dluží, splatí v poměru 1:1 a nebude dál platit úroky, zatímco u jiných investic není nikdy jistota, že nepřijdou o část své hodnoty. 
 
Rozhodně se nedoporučuje náhle změnit životný styl, jako skončit ze dne na den v práci, začít nakupovat nemovitosti, luxusní zboží a jinak bezmyšlenkovitě utrácet. Nejdříve je nutné zjistit, jakou hodnotu vlastně nabytý majetek má, co si za něj může dotyčný pořídit a na jak dlouho mu při určitém životním stylu vystačí. Například zbrkle nakoupená rozlehlá rezidence se může po pár letech stát kvůli vysokým nákladům pro majitele bez dalších příjmů nadále neúnosná a musí ji se ztrátou prodat. 
 
Čas na rozmyšlenou
„Prvních pár měsíců po nabytí peněz by si měl každý dobře promyslet, jak s nimi naložit a nepodléhat impulzivním rozhodnutím, které ho mohou o značnou část majetku připravit. Naopak kvalitně vytvořený finanční plán může dotyčnému a jeho potomkům zajistit, že se budou ze jmění těšit po mnoho příštích let,“ říká Dušan Šídlo.
 
Jedna ze základních finančních rad říká, že by každý měl své finance spravovat s pomocí rozpočtu, který pevně dodržuje. Platí to i pro náhle zbohatnuvší jedince. Je přirozené, že si chce každý své peníze užít, měl by si na to ale vyčlenit z rozpočtu pevně stanovenou částku a tu nepřekračovat. Přání by si měl plnit postupně.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.