« Zpět

Vyčistěte si komunikaci. Získáte více žen do vedení.

| 18. března 2019 - 6:51 | Zprávy

Lenka Mrázová se zamýšlí nad špatnou komunikaci ve firmách, která ve svém důsledku vede k tomu, že firmy nevyužívají dostatečně potenciál svých lidí. To má samozřejmě dopad na jejich celkový výkon a tedy i na finanční výsledky.

Ženy v práci chtějí řešit práci, její obsah. Nechtějí řešit, JAK mají panu šéfovi, paní ředitelce sdělit, co se děje, co potřebují. Nechtějí enormně přemýšlet, jak zabalit svoji prosbu, sdělení, upozornění, aby se nedotkly něčího ega. Nechtějí řešit, že paní ředitelce se nemohou říkat podněty na zlepšení po ránu, protože jí pak rozbolí hlava na celý den. Nechtějí oprašovat zbytnělé ego pana ředitele, který musí nejdříve při každém setkání být minimálně 3 minuty slyšen, až pak je ochoten si něco vyslechnout. Ženy nechtějí příliš řešit politiku. Myšleno firemní, korporátní politiku.

Je samozřejmé, že pokud připravuji nový projekt týkající se mého oddělení, který má vliv na celou firmu, pak musím ošetřit jeho dopady na ostatní oddělení, útvary. Mám povinnost prověřit, co pro ně obsahově moje změna znamená, vyjasnit, kdo kdy co musí udělat, nastavit, odsouhlasit, vyřešit. Věcných věcí k řešení je vždy hodně. Zabývat se ještě tím, že šéf logistiky se nechal slyšet, že ještě jedna změna systému a odchází. Či šéfka nákupů potřebuje vždy minimálně měsíc na strávení jakákoliv novinky a chce být vždy viděna jako ta, co se o změnu zasadila, i když to vůbec nebyl její nápad - to je pro většinu žen výdej energie, který jim nedává velký smysl.  Je z pohledu jejich života, rodiny,  zbytečný, nesmyslný.

Interní politika, nabubřelá, těžkopádná komunikace je mnohdy nevysloveným důvodem, proč ženy nechtějí v kariéře dál stoupat po firemním žebříčku.  Při představě, že podobný styl komunikace by zažívaly několikrát denně, raději manažerský či ředitelský post odmítají. Slýchávám, že v agendě vyšších manažerů a ředitelů, přinášejících návrhy na představenstvo, zabírá interní politika a způsob komunikace až 50% času stravného řešením dané záležitosti. Podle mne veliký luxus, který si firma v dlouhodobém pohledu nemůže dovolit.  Ztrácí angažovanost žen, plýtvá cennými zdroji, které potřebuje na svůj celkový rozvoj.

Starejme se proto uvnitř firmy o: „Co je problém? Proč vznikl? Jak ho vyřešíme?“ Soustřeďme se, jak problém obsahově, technicky vyřešit. Náš čas nemá vázat přemýšlení, jak si máme mezi sebou vzájemně oprašovat a hýčkat svá ega.

Důležité je řešit způsob jak novinky komunikovat  zákazníkům, dodavatelům, budoucím zákazníkům, všem stakeholderům (zájmovým osobám) mimo firmu. Zde ať je těžiště našeho komunikačního úsilí.

Firma, která se postará o jednoduchou, přímou, otevřenou, přehlednou komunikaci uvnitř, ušetří čas všech zaměstnanců. Získá větší chuť žen zde pracovat, investovat své nápady a energii, rozvíjet sebe, svou kariéru, stoupat výše, viditelně přispívat k rozvoji firmy, jejímu postavení na trhu. Jednoduchá, přímá, otevřená komunikace se musí budovat shora. Nevybuduje se zcela zdola. Šéfové a šéfky se srovnaným egem, začnete s tím, prosím. Nebetyčně své firmě a ženám prospějete. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.