« Zpět

Zájem o krátkodobé půjčky stále roste. Jaké nástrahy vás mohou překvapit?

| 12. května 2017 - 7:00 | Zprávy | Úvěry

O krátkodobé půjčky je mezi spotřebiteli velký zájem, proto své místo na finančním trhu tyto produkty jistě mají. Co je dobré o krátkodobých úvěrech vědět? Jaké nástrahy na spotřebitele při jejich sjednání čekají? A proč RPSN v tomto případě nehraje hlavní roli v parametrech?

U krátkodobých úvěrů platí základní poučka: „Kde je poptávka, je i nabídka.“ Čeští spotřebitelé stále zapomínají na potřebnou finanční rezervu, a tak jsou pro ně krátkodobé půjčky jasným řešením nenadálých výdajů.

RPSN není u krátkodobých půjček směrodatným údajem

Půjčit si na týden nebo měsíc pár tisíc korun je pro někoho nemyslitelné, pro jiného ale jediným možným řešením. Krátkodobá půjčka by rozhodně neměla sloužit k financování požitků, jako je například dovolená nebo nejnovější model mobilního telefonu.

O výhodnosti půjčky zájemcům nejčastěji napoví roční procentní sazba nákladů, avšak krátkodobé půjčky nelze hodnotit podle RPSN. Sazba je uváděna pro roční úvěry, a tak v případě týdenní nebo měsíční půjčky je údaj zavádějící. Nenechte se proto odradit vysokou sazbou.

Krátkodobé úvěry jsou často jediným řešením

Krátkodobé úvěry nemusí být nutně cestou do dluhů. Je-li dodržena podmínka jejich bezpečnosti, pak mohou v tíživé situaci výrazně pomoci. Spotřebitelé, kteří řeší nedostatek peněz v řádech stovek a tisíců, nepotřebují desetitisícovou půjčku. Žadatelé tak ocení možnost půjčit si nižší částku, kterou snadněji splatí, než vyšší částku, kterou nepotřebují.

A že je v České republice mnoho domácností potýkajících se s nízkými příjmy, dokazuje i rostoucí zájem o krátkodobé půjčky. Ne vždy je totiž možné tvořit finanční rezervu, která by měla pomoci při řešení neočekávaných výdajů.

Jaké nástrahy mohou krátkodobé půjčky spotřebitelům připravit?

-          Rychlost a jednoduchost

Krátkodobé půjčky jsou často nabízeny rychle, bez nutnosti nahlížení do registru, bez nutnosti ručitele i bez zástavy nemovitosti. Právě půjčky bez registru, půjčky bez doložení příjmu a jim podobné mohou přivést spotřebitele do ještě větších finančních problémů. Kvůli absenci některých bankovních požadavků není dostatečně prověřena bonita žadatele, a tak je jasné, že rychlé a snadné sjednání se spotřebiteli prodraží.

-          Poskytovatel

I přestože si porovnáte nabídky půjček, zlomit vaz vám může poskytovatel. Neférovým nebankovním společnostem je proto vhodné se vyhnout a zvolit ty ověřené. Raději zapomeňte na půjčování od soukromých osob a od společností sídlících v zahraničí.

-          Smluvní a sankční podmínky

Jen základní parametry vám nenapoví, která půjčka je nejvýhodnější. Kromě úrokové sazby, doby splatnosti a výše půjčené sumy se zajímejte o sankční podmínky. Ptejte se, kolik zaplatíte v případě prodlení a na kolik vás vyjde předčasné splacení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.