« Zpět

Vybíráme bezpečnou půjčku. Zn. Svědomitě a pečlivě!

| 27. dubna 2018 - 7:05 | Zprávy | Úvěry

Vybrat si půjčku, která vám bude nastavenými parametry maximálně vyhovovat a neuvrhne vás do dluhové pasti je v dnešní době nesmírně složité. Na trhu sice existuje obrovská nabídka bankovních i nebankovních produktů, rychlých půjček, mikroúvěrů, ale třeba i půjček typu P2P, i v tomto případě ale platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Jak vybrat bezpečnou půjčku a neprohloupit? Máme pro vás několik zásad.

Krok č. 1: Musíte vědět, co od půjčky chcete a očekáváte

Střílet od boku se ve světě půjček nevyplácí a přísné podmínky, které nově platí pro jejich schvalování, vám mohou pěkně zavařit. Pokud máte záznam v registru dlužníků či nemůžete doložit potvrzení o příjmech od zaměstnavatele, v bance příliš nepochodíte. V takovém případě vám pomůže rychlá půjčka od nebankovního poskytovatele, který nenahlíží do registrů anebo záznam zde nebere jako překážku. Navíc má mnoho možností, jak příjem žadatele ověřit i bez potvrzení od zaměstnavatele.

  • Náš tip: Pokud máte problém s bonitou, nemůžete či nechcete doložit příjem od zaměstnavatele a máte záznam v registru dlužníků, dívejte se po tzv. půjčkách pro rizikové klienty.

Krok č. 2: Srovnání je základ úspěchu

Abyste si z bohaté nabídky bankovních i nebankovních produktů vybrali tu nejvýhodnější a nejbezpečnější půjčku, je potřeba mezi sebou jednotlivé produkty vzájemně porovnat. K tomu vám poslouží online kalkulačky a srovnávače, které ušetří spoustu finančních prostředků i vašeho drahocenného času. Při výběru se zaměřte nejen na výši úroku, ale také hodnotu RPSN a výši případných sankcí za porušení úvěrové smlouvy.

Krok č. 3: Vyhněte se neprověřeným společnostem

Osobní doporučení je nejen ve světě půjček k nezaplacení. Při výběru krátkodobé půjčky do výplaty, hypotéky anebo třeba leasingu si proto vybranou společnost důkladně proklepněte. Od věci také není zabrouzdat na internetu, kde se dozvíte mnoho zajímavých a cenných informací od skutečných spotřebitelů. Pokud vám přijde poskytovatel půjčky nesolidní anebo o něm nelze dohledat více informací, raději se poohlédněte po jiném.

Krok č. 4: Mějte po ruce rezervu

Ať už jde o menší úvěr do výplaty anebo mnohem nákladnější hypotéku, finanční odborníci se shodují na tom, že byste měli mít rezervy ve výši šesti po sobě jdoucích splátek. To pro případ nečekaného výpadku příjmu anebo vleklé nemoci, která vám příjem nepříjemně poníží. Od věcí také není sjednat si odpovídající pojištění schopnosti splácet (další pojistné produkty najdete na webu www.ePojisteni.cz). Pokud se přeci jen nějaký problém vyskytl, okamžitě kontaktujte věřitele a domluvte se na novém splátkovém kalendáři anebo odkladu splátek.

  • Mohlo by vás zajímat: Odklad splátek – neboli splátkové prázdniny rozhodně nejsou zdarma. Společnost po vás bude požadovat zaplacení menšího poplatku, což se může v případě opakovaného odkladu pěkně prodražit.

Krok č. 5: Důkladně čtěte smlouvy

A nevynechejte ani obchodní podmínky. Pozornost věnujte také poznámkám pod čarou, hvězdičkám nebo miniaturnímu, či nápadně velkému písmu. Nebojte se zeptat v případě, že něčemu ve smlouvě nerozumíte anebo si dokumenty vyžádejte k domácímu prostudování. Pokud je smlouva nepřehledná, zbytečně složitá anebo naopak neobsahuje všechny náležitosti, opět se mějte na pozoru a jděte raději „o dům dál“.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.