« Zpět

Většinu Čechů zajímají slevy od 30 procent

| 28. ledna 2013 - 13:46 | Zprávy | Bankovní úvěry

Slevy v Česku využívá 87 procent lidí, na povánoční slevy přitom letos doslova čekalo 20 procent z nich. Třetina lidí, kteří ve slevách nakupují, považuje za atraktivní slevu, která dosahuje minimálně 30 procent z původní ceny zboží. Pro necelou třetinu (29 procent) začíná atraktivita slev na 50 procentech. Zhruba každý šestý (16 procent) považuje za atraktivní slevu, která 50 procent převyšuje. 15procentní sleva osloví necelá dvě procenta nakupujících. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.

 

 

Většina lidí hodlá v povánočních nákupech utratit do pěti tisíc korun (75 procent). 78 procent lidí se přitom domnívá, že díky slevám ušetří až 3000 korun. Pětitisícovou úsporu očekává 17 procent nakupujících. Zhruba každý dvacátý ušetří dle svého názoru ještě více.
 
Nakupuje se více zboží, jezdí se pro něj i do zahraničí
Třetina z těch, kteří slevy využívají, nakupuje ve slevách čím dál více zboží. Naopak upadající zájem o zlevněné zboží uvedlo necelých 7 procent nakupujících. 16 procent lidí tráví nakupováním během slev delší dobu než běžně, většina lidí však rozdíl v délce nakupování neuvádí (74 procent). V kamenných prodejnách tráví Češi nejčastěji jednu až dvě hodiny (77 procent), tři hodiny zvládne nakupovat zhruba každý šestý až sedmý (15 procent). Na internetu pak lidé stráví nejčastěji od 15 do 30 minut (26 %) a zhruba stejné procento lidí vydrží nakupovat až hodinu
 
Podle průzkumu Cetelem jezdí přibližně 16 procent Čechů za slevami i do zahraničí. Nejčastěji zavítají do Německa (71 procent), zhruba třetina jezdí do Polska. Rakousko zláká k nákupům každého pátého a poměrně atraktivní je pro Čechy i Velká Británie (10 procent). Naopak slovenští sousedé přivítají jen jednoho až dva lidi ze sta.
 
Obchodníci se podle lidí snaží ve slevách prodat i zboží z minulých let. Značnou část to odrazuje
Nejčastější z důvodů, proč někteří respondenti neholdují nakupování ve slevách, je podle nich přesvědčení, že se obchodníci snaží ve slevách prodat i zboží, o něž nebyl zájem v předešlých letech. Lidem, kteří slevy využívají, pak vadí nejvíce davy nakupujících (51 procent). To, že obchodníci prodávají ve slevách staré kolekce, uvedli ovšem jako druhý nejčastější důvod (46 procent). Třetí pomyslnou příčku pak obsadil omezený výběr velikostí (36 procent), v němž spatřují lidé větší problém než v omezeném výběru zboží (29 procent). Obavu, že ve slevách nakoupí zbytečnosti, má každý desátý. Těch, kterým na nakupování ve slevách nevadí nic, je přibližně 12 procent.
 
Shánění se po zlevněném zboží považuje podle průzkumu Cetelem za své hobby každý dvacátý z těch, kteří slevy využívají. Zhruba stejné procento oslovených nakupování ve slevách doslova nebaví, láká je ale atraktivní nabídka. Lidé mají obecně rádi pocit, že díky výhodné nabídce ušetřili, navíc 38 procent kupujících si pak pořizuje ve slevách zboží, na které by jinak nemělo finance. Spoustu lidí si díky slevám pořizuje i kvalitnější věci.
 
Dražší, nebo levnější?
Většina lidí (52 procent) upřednostňuje dražší zboží, a to zejména ze dvou důvodů. Buď si toto zboží za běžných cen nemohou dovolit, nebo je na něm láká výraznější sleva v absolutních číslech. 28 procent kupujících si z obchodů odnáší spíše levnější zboží, často z důvodu, že si dražší nemohou dovolit ani po slevě. Zhruba pětina lidí o původní ceně a absolutní výši slevy nepřemýšlí.
 
Podle průzkumu Cetelem nakoupí přitom lidé poměrně často ve slevách i zboží, které by jinak vzhledem ke svým potřebám nekoupili, protože jeho pořízení nepovažují za nezbytné (41 procent). 17 procent lidí plánuje, co si ve slevách pořídí, zčásti své nákupy plánuje 78 procent lidí a 5 procent dopředu vůbec neplánuje, co koupí.
 
A co lidé ve slevách nejčastěji pořizují? V povánočních slevách vládne zájem o oblečení (64 procent), elektro a domácí spotřebiče (52 procent). Velký zájem je také o obuv (39 procent) a sportovní oblečení a vybavení (34 procent). Naopak relativně malý zájem je o kosmetiku (12 procent), šperky a hodinky (6 procent).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.