« Zpět

Vánoce na dluh? Pozor!

| 2. prosince 2011 - 11:42 | Zprávy | Bankovní úvěry

Nejmenší úrok, za který vám finanční domy dají spotřebitelský úvěr, je 12 procent ročně. To znamená, že při půjčce třicet tisíc na jeden rok zaplatíte navíc 3 600 korun. Častější jsou úroky dvojnásobné. Chcete svým blízkým koupit hezké dárky, ale nemáte zrovna peněz nazbyt? Potom si na ně můžete půjčit. 

Nejmenší úrok, za který vám finanční domy dají spotřebitelský úvěr, je 12 procent ročně. To znamená, že při půjčce třicet tisíc na jeden rok zaplatíte navíc 3 600 korun. Častější jsou úroky dvojnásobné.
Chcete svým blízkým koupit hezké dárky, ale nemáte zrovna peněz nazbyt? Potom si na ně můžete půjčit. Možností je mnoho, a to mezi bankami či dalšími poskytovateli půjček. Předem však zvažte, jestli budete moct peníze dlouhodoběji splácet. Snadno se můžete dostat do dluhové pasti.
„V předvánočním období je vždy větší zájem o spotřebitelské a hotovostní úvěry. V roce 2010 jsme zaznamenali navýšení zájmu o úvěry oproti letnímu období o třináct procent,“ uvádí Klára Pačesová z České spořitelny.
České domácnosti jsou však už i tak dost zadlužené. Proč si tedy půjčovat další peníze? Předvánoční horečce unikne jen málokdo. Ze všech stran se na nás navíc valí reklamy, které se hotovostními půjčkami a nákupy na splátky jen hemží.

Pozor na půjčky přes internet i na výši úroků

Získat půjčku v bance dnes není jednoduché kvůli důkladnému hodnocení hlavně příjmů a výdajů klienta. Proto si mnozí lidé půjčují buď od nebankovních subjektů, či přes internet. Webových společností nabízejících zdánlivě výhodné půjčky je poměrně dost. Jejich výhodou, i když zdánlivou, je to, že příliš nepátrají po finanční situaci klienta. A to je riziko.
„Nebankovní instituce klientovi sice půjčí, tedy vyřeší jeho krátkodobou finanční potřebu. Ale z dlouhodobého hlediska se může klient snadno dostat do dluhové pasti, kdy nebude schopen své půjčky splácet. V našem zájmu, tedy v zájmu banky, vždy je, aby se klient nedostal do problémů se splácením, a z toho důvodu prochází důkladným hodnotícím procesem, který objektivně posoudí schopnost klienta splácet úvěr,“ vysvětluje Klára Pačesová.

Dluhová past snadno a rychle

Jak je snadné dostat se do dluhové pasti, ví mnoho lidí. Jedním z nich je učitel Tomáš Holík: „Chtěl jsem dětem připravit nezapomenutelné Vánoce. To, že z učitelského platu budu splátky hradit jen velmi těžko, jsem moc neřešil. Říkal jsem si, že si tím nebudu kazit Vánoce, vždy to nějak dopadne.“
Chyba byla také to, že si vybral nebankovní subjekt, který nabízí půjčky přes internet. Navíc s nemalými úroky. Z dluhů se pak dostával další tři roky. „Firma, od které jsem si peníze pořídil, mi vyhrožovala i exekucí. Už to nikdy neudělám,“ dodává Holík.
Pokud tedy zvažujete půjčku na Vánoce, raději se obraťte přímo na banku.
Nebo i nebankovní instituci, ale prověřenou, která nabízí nízký úrok.
Rozdíly v nabídkách úvěrů jsou značné. Reklamy v rozhodování moc nepomohou – snaží se být vtipné a upozornit na sebe, moc detailů o vlastním produktu však neprozrazují.

Kontokorent není nejlevnější, úroky jsou 15–22 %

Účet v bance dnes vlastní téměř každý. Nejjednodušší možností, jak k penězům přijít, je využití takzvané kontokorentní služby. „Když potřebujete, můžete jít do minusu.
S příchodem další výplaty či jiného finančního obnosu na účet se dluh dorovná,“ upřesňuje službu finanční poradkyně Eva Nováková. „Právě to může být velký problém. Mnoho klientů tuto službu využije a další měsíc se diví, že jim nezbývají peníze na nájem či stravu.“ Proto si i zde dávejte pozor, abyste se nezadlužili přespříliš. Pokud si nevíte rady a ekonomickým ukazatelům nerozumíte, nebojte se jít si pro radu. „Nechceme klientovi poskytnout úvěr za každou cenu, aby si krátkodobě vyřešil svou nepříznivou finanční situaci. Jestliže se na nás zákazník obrátí, snažíme se mu poradit, jaký bankovní produkt je pro něj nejvhodnější. Pomáháme tak našim klientům předcházet problémům se splácením či s předlužením,“ říká Pačesová.
Do tíživé finanční situace se především v tomto období hospodářské recese může dostat kdokoliv. Nikdy nevíte, kdy se zraníte nebo dostanete výpověď z práce. „Nezapomeňte na pojištění schopnosti splácet úvěr. Sice tak vydáte nějaké finance navíc, což někomu může přijít zbytečné, ale vyhnete se velkým nepříjemnostem, třeba i exekuci, pokud se něco stane,“ upozorňuje Nováková.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.