« Zpět

V České republice leží ladem stovky miliard.

| 28. listopadu 2011 - 13:47 | Zprávy | Bankovní úvěry

 Valtr Komárek přichází na Fórum Zlaté koruny s překvapivou ekonomickou strategií a národní emancipací

Valtr Komárek přichází na Fórum Zlaté koruny s překvapivou ekonomickou strategií a národní emancipací

Praha, 25. listopad 2011 – S receptem, jak řešit problémy, do nichž se česká ekonomika dostává svou závislostí na dominantním exportu našich zahraničních investorů do západních zemí, přichází přední český ekonom Valtr Komárek. Své názory a řešení představí na XI. Fóru Zlaté koruny, které se pod názvem „Z dluhové pasti do propasti ?“ koná 29. listopadu v TOP Hotelu Praha.
 
Valtr Komárek říká, že vzhledem k opakujícímu se citelnému poklesu západoevropské ekonomiky se před námi s novou aktuálností vynořuje možnost, ba nutnost zapojit do ekonomického rozvoje naší země český kapitál. Na konkrétních číslech dokládá, jak nevýhodné jsou naše současné transakce se zahraničním kapitálem, který z velké části zajišťuje náš export. Hlavní problém podle Komárka je v tom, že jeho výnosy masivně odtékají z České republiky .

Před zhruba patnácti lety se vše jevilo jinak. Zahraniční investice se k nám hrnuly řádem přes 200 mld Kč ročně. Postupně se daně ze zisku těchto firem snižovaly, zato příkře narůstaly dividendy, jež si vlastníci nechali vyplácet do zahraničí. Letos již dosáhly 200 mld. Kč korun. To je fantastická suma přibližující se současné DPH, ale i trojnásobek ročních splátek našeho státního dluhu, nad kterým tolik naříkáme, zatímco o dividendách mlčíme. Celková bilance výnosů je pasivní v řádu 300 mld. Kč a představuje 8 % celého našeho HDP.
 
Nevýhody jsou pro nás ještě podstatně hlubší, neboť náklady práce u nás činí jen jednu čtvrtinu, respektive jednu třetinu nákladů západních zem. Při výrobě u nás tak zahraniční exportér výrazně ušetří na mzdách a má tak mimořádně vysoké zisky. Tyto zisky by zůstaly nám, ovšem za předpokladu, že bychom sami vyráběli a exportovali. K tomu Komárek dále dodává, že v důsledku nižších nákladů práce se pro naše podnikatele vstupem např. na ruské a další rozvojové trhy otvírají obrovské komparativní výhody, kdybychom na tyto trhy mohli vyvážet oproti západoevropské konkurenci za třetinu mzdových nákladů, tudíž při citelně nižších cenách a tedy s daleko vyšším ziskem. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.