« Zpět

Účelová půjčka na rekonstrukci je výhodnější. Víte, kdy vás ale může dostat do úzkých?

| 28. března 2018 - 8:11 | Zprávy | Úvěry

Sjednat si klasický spotřebitelský úvěr na rekonstrukci bydlení se může pořádně prodražit. A nejen to. Neúčelové půjčky se výhodností ani zdaleka nevyrovnají těm účelovým. Proč je lepší na rekonstrukci volit hypotéku a úvěr ze stavebka? A mohou vás účelové půjčky dostat do úzkých?

Půjčky určené na rekonstrukci a pořízení nového bydlení jsou obvykle výhodnější než neúčelový úvěr. Díky tomu, že se „přiznáte,“ k čemu peníze budete potřebovat, získáte nižší úrokovou sazbu a lepší podmínky pro splácení. Navíc si můžete půjčit v řádech statisíců až milionů korun a tím si tak dopřát opravdu rozsáhlou rekonstrukci svého bydlení.

Výhody účelových půjček na rekonstrukci?

  • Nižší úroková sazba
  • Vyšší půjčená suma
  • Delší doba splatnosti

Hypotéka není jediným řešením při rekonstrukci bydlení

Půjčka na rekonstrukci není jen hypotéka. Využít můžete také úvěr ze stavebního spoření, který sice není stejně levný jako ten hypoteční, ale je mnohem výhodnější než zmiňovaný neúčelový. V současné době můžete sjednat:

  • hypotéku s úrokovou sazbou od 2,36 %,
  • úvěr ze stavebního spoření s úrokem od 4,00 %.

Úroky u klasických spotřebitelských půjček se pak pohybují od 5 %, avšak na tuto minimální sazbu dosáhne jen hrstka žadatelům, kteří se pyšní skvělou bonitou a úvěruschopností. Obvyklejší jsou tedy úroky kolem 8 až 10 % a výjimkou nejsou ani vyšší. V takovém případě je ale velmi důležité zvážit, zda je zadlužení opravdu nutné a vyplatí se.

Nemáte-li stavební spoření a nechcete-li si sjednávat hypotéku, je možné využít i například účelový úvěr od Buřinky od České spořitelny. Ten nabízí lákavý úrok od 4,36 % a RPSN od 4,62 %. Úvěr je možné sjednat ve výši až 800 000 Kč, proto před podpisem smlouvy se porozhlédněte na finančním trhu a porovnejte všechny nabídky, které připadají v úvahu.

Účelový úvěr není možné čerpat bez účtů a faktur

Lepší podmínky pro splácení, nižší úrokové sazby a vyšší půjčené sumy ale nejsou u půjček na rekonstrukci zadarmo. I zde platí: „Něco za něco.“ Je proto nutné počítat například se zajištěním, s ručitelem, se zástavou nemovitosti a především pak s dokládáním účtů.

Jestliže bance prozradíte účel, je zapotřebí ji prozradit i to, na co konkrétně jste peníze čerpali. Doložit tedy všechny účty, faktury a dokumenty, které se týkají financování. Máte-li tak v plánu využít řemeslníky v podobě známých a rodinných příslušníků, počítejte s tím, že jejich práci je nutné řádně vyfakturovat a doložit bance.

Pokud se domluvíte se známým, že vám zednické práce provede levněji a bez daně, dobře zvažte, zda budete mít, čím jeho práci zaplatit. Z účelové půjčky peníze čerpat nebude možné.

Nevýhody účelových půjček na rekonstrukci?

  • Zajištění a ručitel
  • Zástava nemovitosti
  • Dokládání účtů
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.