« Zpět

Téměř polovina lidí plánuje letos více utrácet

| 26. února 2014 - 9:30 | Zprávy | Bankovní úvěry

Téměř polovina lidí (42 procent) bude v letošním roce zvyšovat své výdaje. Téměř čtvrtina z nich, tedy každý desátý člověk, si chce dopřát více, než v minulém roce. U většiny ale stojí za zvyšováním výdajů růst životních nákladů a zdražování. Zhruba každý pátý z těch, kteří své výdaje zvyšovat nehodlají, uvádí jako důvod to, že na utrácení nemá náladu, přestože volné finance k dispozici má. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro Cetelem realizovala agentura Stem/Mark.

Snižovat své útraty plánuje každý třetí, 29 procent z nich chce méně utrácet, i když je k tomu finanční situace nenutí. Zbývající více než dvě třetiny jsou ke snižování výdajů nuceny výší svých příjmů. V ekonomický růst v letošním roce přitom věří 28 procent Čechů, téměř polovina (47 procent) je přesvědčená, že k hospodářskému růstu letos nedojde.
 
Se svojí finanční situací je spokojeno 44 procent lidí. Zhruba každý šestý (16 procent) je navíc s výší svých financí více spokojený než před rokem. Většina lidí však považuje svoji současnou životní úroveň za nedostatečnou. Těch, kteří jsou méně spokojení se svými příjmy oproti době před jedním rokem, je 27 procent, tedy více než každý čtvrtý.
 
A za co plánují lidé více utrácet? Především za potraviny (65 procent) a bydlení (56 procent). Kromě zboží osobní potřeby, jako je oblečení a kosmetika (46 procent), budou lidé navyšovat výdaje velmi často také za vybavení domácnosti, tedy za nábytek a elektrospotřebiče (42 procent) následované dopravou (31 procent). Zejména ti, kteří si chtějí jen více dopřávat, budou investovat do dovolené (29 procent) či volnočasových aktivit a kultury (24 procent). Více než každý čtvrtý plánuje vložit finance do vzdělání (26 procent), výrazně častěji přitom ženy než muži. Pořízení automobilu zvýší výdaje 12 procentům, tedy zhruba každému dvacátému Čechovi.
 
Naopak ti, kteří hodlají utrácet méně, budou šetřit především na vybavení domácnosti (62 procent) a oblečení či kosmetice (59 procent). Na pomyslném třetím žebříčku jsou útraty za dovolenou (55 procent) následované volnočasovými aktivitami a kulturou (49 procent). Své výdaje za potraviny sníží 45 procent, za dopravu pak 29 procent a za bydlení 19 procent respondentů
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.