« Zpět

Téměř polovina Čechů dává svým blízkým pod stromeček nejraději peníze, Slováci, Poláci a Bulhaři upřednostňují klasické dárky

| 25. října 2013 - 11:42 | Zprávy | Bankovní úvěry

Stále více Čechů si na Vánoce s dárky hlavu nedělá. 44 % nadělí svým nejbližším pod vánoční stromek finanční hotovost nebo dárkový poukaz. Vloni přitom k dárku v podobě bankovek nebo voucherů sáhlo 32 % Čechů. Slováci dávají přednost klasickým dárkům. Balit se s nimi bude 79 % z nich, v Polsku sází na klasiku 89 % lidí a v Bulharsku 87 %. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, který probíhal v Česku, Polsku, Bulharsku a na Slovensku. Průzkumu se účastnilo dva a půl tisíce respondentů.

Nejoblíbenějšími klasickými dárky jsou ve všech zemích hračky, knihy a elektronika. Bezmála polovina Čechů (47 %) uvedla, že dárky si obstarává už v průběhu roku. 37 % nechá nákupy na prosinec. Na Štědrý den vyrazí do obchodů každý čtrnáctý Čech a 8 % Čechů dokonce dárky nedává vůbec. Na Slovensku a v Polsku je měsícem dárků jednoznačně prosinec, to do obchodů vyráží více než dvě třetiny Slováků (69 %), a 70 % Poláků. Každý devátý Polák pak dárky vůbec neřeší. Bulhaři jsou zase přeborníky v nákupech na poslední chvíli. Na Štědrý den vyrazí za dárky celá třetina z nich (32 %).
 
„Rok od roku se u nás zvyšuje podíl dárků koupených přes internet. Nějaký ten dárek koupí přes internet více než polovina Čechů a zajímavé je, že online nákupy začínají být běžné i pro starší generaci nad šedesát let,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT Ondřej Šmakal.
 
Ježíšek na dluh
Většina Čechů neplánuje, že by za dárky utratila více peněz než vloni. Tři čtvrtiny lidí by se rády vešly s útratou za Ježíška do pěti tisíc korun. Stejné je to i na Slovensku (74 %), v Polsku (89 %) a v Bulharsku (83 %). Každý osmý Čech (16 %) uvažuje o tom, že si vezme na nákup vánočních dárků úvěr. V Polsku a Bulharsku je to čtvrtina lidí a na Slovensku je ochotná zadlužit se kvůli Vánocům dokonce třetina Slováků.
 
„V předvánočním období zaznamenáváme vždy větší zájem o spotřebitelské úvěry. Většina (78 %) Čechů si na dárky přitom půjčí více než 5 000 korun, zpravidla je použije k nákupu věcí do domácnosti, které si naděli pod stromeček,“ uvádí Ondřej Šmakal a varuje: „Je důležité, aby lidé v obchodech nepodlehli nákupnímu šílenství, vždy je dobré si stanovit limit a ten v žádném případě nepřekračovat.“
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.